Handel

FoodWell rozszerza certyfikację jakościową swoich fabryk

Piątek, 01 grudnia 2023
FoodWell, do którego należą marki Bakalland, Delecta i Purella, potwierdza jakość swoich produktów kolejnymi certyfikatami. Po miesiącach pracy i spełnieniu rygorystycznych kryteriów fabryka Delecta otrzymała najbardziej wymagającą certyfikację jakościową na świecie – BRC GS z najwyższą możliwą oceną AA. Główny zakład produkcyjny w Janowie Podlaskim pracuje w systemie jakości BRC już od 2010 roku. W 2023 roku FoodWell dołączył również do grona firm certyfikowanych w Rainforest Alliance, a na przyszły rok zapowiada certyfikację w systemie Fairtrade.
- Foodwell to w 100% polski kapitał. Możemy pochwalić się 200-letnią historią produkcyjną fabryki Delecta we Włocławku, a to także zobowiązuje nas do wyznaczania najwyższych standardów i dostarczania wyłącznie najlepszych produktów na krajowy i zagraniczny rynek. Najwyższe noty w wymagających systemach certyfikacji BRC i IFS potwierdzają, że działamy na światowym poziomie. Dla nas jakość to świętość. We wszystkim, co robimy, na każdym etapie produkcji i dystrybucji. Od kontroli surowców, przez opakowania, na poważnym podejściu do terminów ważności kończąc – mówi Marian Owerko, Prezes Zarządu w FoodWell.

FoodWell jako producent towarów pod marką własną dla czołowych sieci w Polsce i Unii Europejskiej przechodzi regularne, restrykcyjne audyty i kontrole prowadzone przez sieci handlowe lub na ich zlecenie. Co roku w akredytowanych zewnętrznych laboratoriach firma wykonuje 1 tys. badań produktów. Poza tym każdego miesiąca przeprowadza 10 tys. wewnętrznych kontroli jakościowych. Równolegle współpracuje z organami administracji, o czym świadczy 150 kontroli, które Sanepid wykonuje rocznie i które zamyka bez zastrzeżeń.

Certyfikat Fairtrade w planach FoodWell na 2024 rok

Marki FoodWell już od 20 lat bazują na normach ISO 9001. Od 2010 roku również na ISO 22000 oraz międzynarodowej normie bezpieczeństwa żywności BRC, w której firma uzyskuje najwyższą możliwą notę AA. Poniżej lista odnawianych corocznie, rozpoznawanych międzynarodowo certyfikatów posiadanych przez każdą z fabryk firmy:

•    Janów Podlaski (BRC GS z wynikiem AA),
•    Włocławek (BRC GS z wynikiem AA oraz FSSC),
•    Białystok (IFS Food z wynikiem 98,03%).

Do strategicznie ważnych dla FoodWell obszarów należy także troska o zrównoważony rozwój. Potwierdzają ją certyfikaty BIO oraz uzyskany w 2023 roku Rainforest Alliance, które odnoszą się do najlepszych standardów i wymagań na każdym etapie pozyskania i dystrybucji surowców.

– Udział w tych programach to dodatkowe potwierdzenie jakości naszych produktów, ale też realne zaangażowanie na rzecz środowiska, właściwego rozwoju rolnictwa oraz poprawy poziomu życia i pracy lokalnych społeczności, które są zaangażowane w pozyskiwanie surowców na potrzeby naszych produktów. Systematycznie oceniamy dostawców, pracujemy tylko z tymi, którzy spełniają nasze wyśrubowane wymagania. A do produkcji dopuszczamy wyłącznie surowce, które odpowiadają oczekiwanym przez nas specyfikacjom – tłumaczy Marian Owerko.

Uzupełnieniem posiadanych standardów jakości i kolejne wyzwanie, jakie FoodWell stawia przed sobą na III kw. 2024 roku, jest certyfikacja w systemie Fairtrade, który wspiera równość i sprawiedliwość w międzynarodowym handlu. To jeden z najlepiej rozpoznawanych wśród klientów standardów jakości.



Źródło: Brandscope



tagi: FoodWell , certyfikacja jakościowa , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,