Wiadomości

PIH przeciwny włączaniu opakowań po produktach mlecznych do systemu kaucyjnego

Poniedziałek, 10 lipca 2023
Polska Izba Handlu stanowczo protestuje przeciwko włączaniu opakowań po produktach mlecznych do systemu kaucyjnego. Obowiązek składowania aktywnych biologicznie butelek po produktach mlecznych, które zawierają żywe kultury bakterii, w jednostkach handlowych może kolidować z obowiązkiem zapewnienia w sklepach odpowiednich warunków sanitarnych, a także z przepisami z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy – co dotyczy w szczególności sklepów spożywczych i placówek z ofertą gastronomiczną.
– Nie można przerzucać na przedsiębiorców negatywnych konsekwencji prawnych wynikających z takich kolizji, a także ryzyka związanego z niespójnością systemu prawa – komentuje Maciej Ptaszyński, prezes Polskiej Izby Handlu. – Zwłaszcza że w tym przypadku kolizji można łatwo uniknąć, wyłączając ww. opakowania z obowiązku zbierania w systemie kaucyjnym. W wielu krajach (np. w Norwegii, na Słowacji) opakowania po mleku są wyłączone z systemów kaucyjnych. Na tej samej zasadzie zakres polskiego systemu kaucyjnego powinien być proporcjonalny do celów stawianych przez Unię Europejską, a także do możliwych do osiągnięcia korzyści bez konieczności ponoszenia nieadekwatnych kosztów. Rozszerzenie tego zakresu będzie można rozważyć dopiero po przetestowaniu systemu i na podstawie rzetelnej oceny efektywności jego funkcjonowania w kolejnych latach, z uwzględnieniem ewentualnych zmian technologicznych i zmian w bilansie kosztowym.
 
Jak czytamy dalej w komunikacie PIH, składowanie opakowań po mleku i produktach mlecznych, ze względu na specyfikę tych produktów, wiąże się z zagrożeniem sanitarnym. Rezygnacja z ich zbiórki eliminuje to zagrożenie.

– Wiąże się również z mniejszą uciążliwością dla przedsiębiorców i dla konsumentów, bo nie jest równoznaczne z koniecznością przechowywania odpadów i opakowań, w których gniją lub pleśnieją resztki zawartości w sklepie, gdzie oferowana jest żywność i gdzie opakowania miałyby być oddawane i przechowywane do czasu ich odbioru przez operatora – dodaje Ptaszyński.
 
Nie powinno się obligować sklepów poniżej 500 m2 do wzięcia udziału w systemie kaucyjnym
 
Sklepy o powierzchni sprzedaży do 500 m2 w większości nie dysponują wystarczającą powierzchnią magazynową (zapleczem), która pozwalałaby na składowanie odebranych odpadów w sposób bezpieczny i higieniczny – brak wystarczającej powierzchni magazynowej oznaczałby dla nich konieczność składowania odebranych odpadów w przestrzeni handlowej (czyli na sali sprzedaży).
 
– Konieczność składowania odpadów na tak małej przestrzeni zakłócałaby normalne funkcjonowanie sklepu – zarówno w procesie obsługi klienta, jak i procesie magazynowania towarów i uzupełniania asortymentu w sali sprzedaży, przyjmowania dostaw itd. Byłoby to też równoznaczne z nałożeniem na przedsiębiorców prowadzących małe sklepy obowiązków prawnych pozostających we wzajemnej kolizji, tj. z jednej strony obowiązków związanych z uczestnictwem w systemie kaucyjnym, z drugiej – obowiązków wynikających z regulacji sanitarnych, przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy oraz bezpieczeństwa żywności. W większości krajów europejskich, w których działają systemy kaucyjne, przyjęto wyższe progi powierzchni sklepu dla obowiązkowego uczestnictwa w systemie w zakresie odbioru odpadów (tak jest na Litwie, Łotwie, w Estonii, Chorwacji, Niemczech, Holandii i Słowacji) – podkreśla prezes Polskiej Izby Handlu.



Źródło: PIH
Fot: AdobeStock



tagi: Polska Izba Handlu , PIH , system kaucyjny , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,