Z rynku FMCG

World Class znów tropi koktajlowe talenty

Środa, 07 czerwca 2023
Jesienią ubiegłego roku polską scenę koktajlową zelektryzował historyczny sukces barmanki z Krakowa. Alicja Bączyk zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym konkursie koktajlowym globu: Diageo Reserve World Class w Sydney. Co można zrobić z takim rezultatem? Ruszyć na poszukiwania kolejnych koktajlowych talentów! Zwycięzca polskiej edycji World Class wyjedzie na barmańską olimpiadę do Brazylii.
xx1.jpgWorld Class jest najbardziej wymagającym konkursem koktajlowym globu, wszechstronnie sprawdzającym wiedzę, umiejętności i kreatywność zawodników. Już po raz ósmy na podstawie zgłoszeń barmanów i barmanek z całej Polski organizator konkursu World Class wyłonił 12 najlepszych. Tak do krajowego półfinału zakwalifikowali się reprezentanci gorących koktajlowych miast: Warszawy, Gdańska, Krakowa, Katowic i Poznania. Wśród nich są bardzo doświadczeni barmani i uczestnicy konkursu z ubiegłych lat, a także „młode wilki”.

Polski finał zaplanowano na 17 czerwca w Warszawie. Z tej okazji do stolicy zawitają prawdziwie gwiazdy światowej sceny koktajlowej, by ocenić kreatywność, perfekcję i gościnność uczestników. Udział w składzie sędziowskim potwierdzili m.in. globalni zwycięzcy World Class: Adrián Michalcík z Norwegii – Barman Roku World Class 2022 oraz David Rios z Hiszpanii – Barman Roku World Class 2013.

Z okazji krajowego finału organizator World Class zaplanował otwartą imprezę koktajlową w Warszawie. Wydarzenie odbędzie się 17 czerwca w Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Uczestnicy imprezy będą mogli obserwować na żywo zmagania czterech najlepszych barmanów w ścisłym finale polskiej edycji konkursu.

– „Jesteśmy podekscytowani, że ponownie będziemy mogli odsłonić ‘kuchnię’ krajowej edycji konkursu przed miłośnikami sztuki koktajlowej. Wszystkich mieszkańców Warszawy oraz gości zapraszamy do zasmakowania światowej klasy koktajli tworzonych na bazie najbardziej uznanych marek alkoholi, jak Johnnie Walker, Tanqueray, Singleton, Talisker, Zacapa czy Bulleit oraz udziału w atrakcjach podczas wyjątkowego wydarzenia w Food Hall Browary w Browarach Warszawskich” – zapowiedział Marek Serpatowski, koordynator polskiej edycji World Class, Diageo Reserve.

Zwycięzca warszawskiego finału z tytułem Barmana Roku World Class Poland 2023 wyjedzie we wrześniu br. do São Paulo (Brazylia). Tam w globalnym finale zmierzy się z ponad 50-ma największymi barmańskimi talentami na świecie.

World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Co roku ponad 10 000 barmanów w ponad 50 krajach ubiega się o przepustkę do globalnego finału. Do tej pory Polskę reprezentowało siedmioro barmanów i barmanek, w tym w ostatnich edycjach: Alicja Bączyk z Krakowa (2022), Bartłomiej Wójcik z Łodzi (2021), Maciej Mazur z Krakowa (2019) i Marcin Kruk z Warszawy (2018).

World Class Poland 2023
Top 12 półfinalistów
Aneta Wawrzyniak, The Roots Bar & More, Warszawa
Arek Białkowski, Patio&Tulipe Hotel Golden Tulip Warsaw Centre, Warszawa
Daniel Błaszczyk, Bez Słowa, Warszawa
Mateusz Lewandowski, Montownia, Gdańsk
Aleksander Pelowski, Mała Sztuka, Gdańsk
Paweł Rejniak, Winston Bar, Gdańsk
Kacper Durnoga, Gin Mill, Kraków
Jacek Grocholski, Opus Bar, Kraków
Grzegorz Pikulski, Main Square Hospitality Group, Kraków
Davyd Ilinskyi, Browar Mariacki, Katowice
Marcin Szyma, Magazyn - Cocktail Bar Mariacka, Katowice
Paweł Dąbkowski, Miejscówka, Poznań

Informacje o World Class Poland: www.facebook.com/worldclasspoland/
Impreza w Warszawie: www.facebook.com/events/635391075283039


tagi: World Class , koktajlowe talenty , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,