Z rynku FMCG

POLPIG: Czy można prowadzić produkcję zwierzęcą w sposób zrównoważony?

Piątek, 21 października 2022
Czy można prowadzić wydajną produkcję zwierzęcą w sposób zrównoważony i z korzyścią dla lokalnej społeczności? Jeden z członków Polpig - Przedsiębiorstwo Rolne "Goodvalley" nie tylko pokazuje, że można, ale również udowadnia, że taka produkcja może być zyskowna.
Seminarium i warsztaty w Przechlewie

Położenie jest i szansą i obciążeniem leżącego w powiecie człuchowskim Przechlewa. Niezwykle urokliwe pogórza i lasy Pomorza Środkowego ciągle czekają na turystów. Ci jednak maję spory problem z dojazdem do okolic, do których tak samo daleko jest z najbliższych aglomeracji: Szczecina, Poznania czy Trójmiasta. Przy takim położeniu, mieszkańcy zostali skazani na los tysięcy podobnych, zagubionych popegeerowskich wsi. Jednak właśnie w Przechlewie stało się inaczej. Współpraca lokalnego samorządu i Goodvalley dała nowe życie okolicy, szanse mieszkańcom i stało się również kołem zamachowym dla lokalnych producentów rolnych. Właśnie te przemiany były jednym z tematów zorganizowanych w dniach 13 - 15.10.2022 r. warsztatów. Dotyczyły ona zarówno efektów przemian społeczno-gospodarczych na obszarach popegeerowskich, jak i praktycznego zastosowania koncepcji zrównoważonych systemów żywnościowych oraz unijnej strategii „Od pola do stołu”.

W zorganizowanych przez Goodvalley spotkaniach wzięli udział zarówno naukowcy z Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, przedstawiciele władz, w tym ambasador Danii w Polsce, przedstawiciele starostw i gmin z okolicy, ale również młodzież szkolna i mieszkańcy.

Rzadko bowiem trafia się okazja podczas, której można z tak bliska pokazać dobrze prowadzoną produkcję zwierzęcą, osadzoną w całym łańcuchu wartości „od pola do stołu” łącznie z produkcją energii odnawialnej. Goście zwiedzili m.in. chlewnie produkujące prosięta, mieszalnie pasz i biogazownię. Zwłaszcza ta ostatnia inwestycja, przy spodziewanym kryzysie energetycznym ma kolosalne znaczenie.

Podczas spotkań rozmawiano nie tylko o szansach, ale i możliwych zagrożeniach, z jakimi musi się liczyć branża hodowlana.

Duża i jednocześnie zrównoważona skala produkcji i wcześniejsze inwestycje są remedium na zmieniające się ceny skupu żywca, pasz czy energii elektrycznej. Prowadzenie dialogu, rozmowy i zapraszanie samorządów i mieszkańców do współpracy może skutecznie neutralizować napięcia i konflikty społeczne.

Dla każdego z uczestników spotkanie było okazją do poznania pozytywnego przykładu prowadzenia inwestycji rolnej. A sama idea warsztatów idealnie wpisuje się w misję Polpig.




Źródło: POLPIG
Fot: Goodvalley / POLPIG



tagi: POLPIG , Goodvalley , produkcja zwierzęca , zrównoważona produkcja , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,