Czas na małą czarną
Smakosze twierdzą, że najlepsza kawa może być przygotowana wyłącznie w oparciu o zasadę 4M, na równi stawiającą dobór najlepszej jakościowo mieszanki świeżej kawy (LA MISCELA), zmielonej w odpowiednim młynku (LA MACIADOROSATORE) i zaparzonej w najlepszym ekspresie (LA MACHINA) przez jedynego w swoim rodzaju specjalistę – baristę (LA MANO). By móc parzyć najlepszą kawę, barista wie nie tylko wszystko o kawie – jej rodzajach i właściwościach różnych mieszanek, ale także potrafi przyrządzić z niej prawdziwe kawowe arcydzieła. Espresso, cappuccino, latte… - nic nie ma dla niego tajemnic.
Na Kawowej Wyspie poznamy wszystkie cztery elementy tajemniczej dla przeciętnego kawosza zasady 4M.
Obiad mistrzów, czyli żegnaj kulinarna monotonio
We wtorek, 19 września, zapraszamy na zawody Kulinarnego Pucharu Polski. Międzynarodowe jury oceni pracę najlepszych z najlepszych, bowiem w Pucharze wystartują finaliści dziesięciu renomowanych polskich konkursów kulinarnych. Dwuosobowe ekipy będą miały tylko 1 godz. 45 minut na przygotowanie konkursowego zadania – przystawki i dania głównego dla 7 osób. Przekąską będzie danie ze szczupaka przyrządzonego w dowolnej formie – jednak z wykorzystaniem raków i surowej, wędzonej szynki. Pomysłowości wymagać będzie także przygotowanie dania głównego – kaczki z orzechami laskowymi i gruszkami. Zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej gotowe danie musi odznaczać się nie tylko wyjątkowym smakiem i aromatem, ale także ciekawie i apetycznie wyglądać.
Dystrybucja ma swój czas
Dwa dni targowego programu przeznaczono dla dystrybucji. W czasie konferencji „Kreatywność i profesjonalizm – przyszłość handlu w Polsce” będzie można m.in. zapoznać się ze zmianami w handlu i zwyczajach konsumenckich w ciągu ostatnich lat, wynikami badania „Oczekiwań klientów wobec handlu oraz oceny istniejących modeli sprzedaży” lub wziąć udział w panelu dyskusyjnym „W jakim kierunku rozwija się handel w Polsce, co może wpłynąć na jego przyszłość”.
W czasie konferencji rozstrzygnięty zostanie konkurs na „Najlepszy koncept sklepu i organizację handlu. Przewidziano także dwudniowe warsztaty dla handlowców.
Więcej szczegółów o wydarzeniach w czasie targów Polagra-Food na stronie www.polagra-food.pl
tagi: polagra food , poznań , targi ,
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
W I kw. 2025 r. stwierdzono 9,3 tys. przestępstw kradzieży w...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...