Wiadomości

Rynek egipski otwarty dla polskiego mięsa

Poniedziałek, 07 marca 2016
Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w wyniku długotrwałych i intensywnych negocjacji prowadzonych przez Główny Inspektorat Weterynarii rynek egipski został otwarty dla polskiego mięsa drobiowego i wołowego.
1 marca 2016 r. egipska służba weterynaryjna poinformowała polską placówkę dyplomatyczną w Kairze o akceptacji wzorów świadectw zdrowia dla mięsa drobiowego i dla mięsa wołowego eksportowanych z Polski do Egiptu, umożliwiając tym samym eksport z dwóch zatwierdzonych zakładów drobiowych i jednego wołowego.

W celu kontroli kolejnych zainteresowanych zakładów drobiarskich i wołowych oraz rozszerzenia listy zatwierdzonych podmiotów Egipscy inspektorzy planują przyjazd do Polski na początku II kw. 2016r.



źródło: minrol.gov.pl

tagi: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi , Główny Inspektorat Weterynarii , Egipt , mięso , drób , wołowina , eksport ,