„Strączkowa Kanapka Póki na to czas” Andrzeja KrzywegoSkładniki:
Puszka ciecierzycy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pasty sezamowej tahini
2 łyżki oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
Przyprawy do smaku: pieprz/sól/ papryka słodka mielona
2 kromki chleba pełnoziarnistego
Pomidorki koktajlowe
Kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę z puszki odsączamy do połowy i wraz z pozostałą zalewą wsypujemy do miski, blendujemy, w takcie miksowania dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, tahini oraz pieprz. Miksujemy aż uzyskamy konsystencję pasty. Wykładamy pastę do miski i posypujemy słodką papryką do smaku oraz polewamy łyżką oliwy z oliwek. Smarujemy pastą kanapkę i kładziemy na nią pokrojone pomidorki koktajlowe i kiełki rzodkiewki. Całość „zamykamy” drugą kromką chleba razowego.
„Lekka kanapka aktywnej mamy” Doroty Choteckiej Składniki:
Bułka ciabatta
Plaster chudej drobiowej wędliny
Ogórek
Pomidor
Roszponka
Margaryna lub masło
Sposób przygotowania:
Bułkę ciabattę rozkrajamy na pół. Smarujemy margaryną i kolejno kładziemy plaster chudej wędliny, pokrojonego w plastry pomidora, ogórka i sałatę – roszponkę.
„Kanapka łososiowy Hit Fit” Dominiki GwitSkładniki:
Chleb żytni
Serek naturalny
Łosoś wędzony
Świeży koper
Sposób przygotowania:
Kromkę żytniego chleba smarujemy serkiem naturalnym, na który kładziemy plaster wędzonego łososia. Całość ozdabiamy świeżym koprem.
„Kanapka orzechowy kurczak po aktorsku” Marka KaliszukaSkładniki :
wędzona pierś z kurczaka
Kiełki rzodkiewki
Posiekane orzechy włoskie
Roszponka
Chleb pełnoziarnisty
Margaryna lub masło
Sposób przygotowania:
Kromkę chleba pełnoziarnistego smarujemy margaryną lub masłem, kładziemy plaster wędzonej piersi z kurczaka, kiełki rzodkiewki, posiekane orzechy, a na koniec całość zdobimy liściem roszponki.
„Kanapka śpiewający tuńczyk” Ani WyszkoniSkładniki:
Tuńczyk w sosie własnym
Serek naturalny
Jajko ugotowane na twardo
Papryka czerwona
Kukurydza z puszki
Czerwona cebula
Pieprz czarny
Roszponka i rzodkiewka do dekoracji
Chleb pumpernikiel
Sposób przygotowania:
Rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym mieszamy z serkiem naturalnym, pokrojonym na malutkie kosteczki jajkiem i dodajemy do tego kukurydzę oraz pokrojone w kosteczki cebulę i paprykę. Całość mieszamy, przyprawiamy pieprzem i nakładamy na pumpernikiel. Do ozdoby na pastę kładziemy liść roszponki i płatek rzodkiewki.