Z rynku FMCG

Kanapki gwiazd – weź je do szkoły!

Czwartek, 27 sierpnia 2015
Przepisy na kanapki:
„Strączkowa Kanapka Póki na to czas” Andrzeja Krzywego

Składniki:
Puszka ciecierzycy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pasty sezamowej tahini
2 łyżki oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
Przyprawy do smaku:  pieprz/sól/ papryka słodka mielona
2 kromki chleba pełnoziarnistego
Pomidorki koktajlowe
Kiełki rzodkiewki
 
str__czkowa_kanapka_p__ki_na_to_czas_Andrzeja_Krzywego.jpg


Sposób przygotowania:

Ciecierzycę z puszki odsączamy do połowy i wraz  z pozostałą zalewą wsypujemy do miski, blendujemy, w takcie miksowania dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, tahini oraz pieprz. Miksujemy aż uzyskamy konsystencję pasty. Wykładamy pastę do miski i posypujemy słodką papryką do smaku oraz polewamy łyżką oliwy z oliwek.  Smarujemy pastą kanapkę i kładziemy na nią pokrojone pomidorki koktajlowe i kiełki rzodkiewki.  Całość „zamykamy” drugą kromką chleba razowego.

„Lekka kanapka aktywnej mamy”  Doroty Choteckiej

 Składniki:
 Bułka ciabatta
 Plaster chudej drobiowej wędliny
 Ogórek
 Pomidor
 Roszponka
 Margaryna lub masło

kanapka_aktywnej_mamy_Dorota_Chotecka.jpg


Sposób przygotowania:
Bułkę ciabattę rozkrajamy na pół. Smarujemy margaryną i kolejno kładziemy plaster chudej wędliny, pokrojonego w plastry pomidora, ogórka i sałatę – roszponkę.

„Kanapka łososiowy Hit Fit” Dominiki Gwit

Składniki:
Chleb żytni
Serek naturalny
Łosoś wędzony
Świeży koper

kanapka___ososiowy_hit_fit_Dominiki_Gwit.jpg


Sposób przygotowania:

Kromkę żytniego chleba smarujemy serkiem naturalnym, na który kładziemy plaster wędzonego łososia. Całość ozdabiamy świeżym koprem.

„Kanapka orzechowy kurczak po aktorsku” Marka Kaliszuka

Składniki :
wędzona pierś z kurczaka
Kiełki rzodkiewki
Posiekane orzechy włoskie
Roszponka
Chleb pełnoziarnisty
Margaryna lub masło

kanapka_orzechowy_kurczak_po_aktorsku_Marek_Kaliszuk.jpg


Sposób przygotowania:

Kromkę chleba pełnoziarnistego smarujemy margaryną lub masłem, kładziemy plaster wędzonej piersi z kurczaka, kiełki rzodkiewki, posiekane orzechy, a na koniec całość zdobimy liściem roszponki.

„Kanapka śpiewający tuńczyk” Ani Wyszkoni

Składniki:
Tuńczyk w sosie własnym
Serek naturalny
Jajko ugotowane na twardo
Papryka czerwona
Kukurydza z puszki
Czerwona cebula
Pieprz czarny
Roszponka i rzodkiewka do dekoracji
Chleb  pumpernikiel

kanapka___piewaj__cy_tu__czyk_Ani_Wyszkoni.jpg


Sposób przygotowania:

Rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym mieszamy z serkiem naturalnym, pokrojonym na malutkie kosteczki jajkiem i dodajemy do tego kukurydzę oraz pokrojone w kosteczki cebulę i paprykę. Całość mieszamy, przyprawiamy pieprzem i nakładamy na pumpernikiel.  Do ozdoby na pastę kładziemy liść roszponki i płatek rzodkiewki.

tagi: Bielmar , przepisy na kanapki , kanapki gwiazd ,