Zakład w Kościane przerabia średnio ponad 250 tys. l mleka dziennie (co stanowi zaledwie połowę jego zdolności przerobowych) i zatrudnia 300 osób. Dlatego też Prezes Zarządu Kościańskiej Spółdzielni Henryk Bendziński widzi ogromną szansę połączeniu z Mlekovitą „...dzięki fuzji zakłady naszej spółdzielni będą mogły się rozwijać i zwiększać produkcję. W połączeniu upatruję pewność jutra zarówno dla dostawców i jak pracowników".
Natomiast Prezes Zarządu GK Mlekovita Dariusz Sapiński realizuje strategię konsolidacji i koncentracji od wielu lat „do Grupy Kapitałowej Mlekovita przyłączam ciągle nowe zakłady, przedstawiam strategię rozwoju i swoje warunki. Zależy mi aby wszystko było jasne i klarowne dla obu stron, nie było żadnych niewiadomych czy nierozwiązanych kwestii. Jest jedna wizja, jeden kierunek, wszyscy muszą patrzeć w tą sama stronę i mieć komfort pracy. Po przyłączeniu koncentruję się tylko i wyłącznie na rozwoju - mówi - główną przesłanką tej strategii jest zwiększenie skali działania, by być atrakcyjniejszym dla konsumenta".
Spółdzielnia Mleczarska w Kościanie ma 120 lat. Zawiązana - jako jedna z pierwszych w kraju - z inicjatywy światłych ziemian polskich i niemieckich, pod względem stosowanej technologii zawsze znajdowała się w czołówce firm i słynęła z najwyższej jakości wyrobów. Do dzisiaj smaczne i zdrowe, atrakcyjne i odpowiadające standardom europejskim produkty, sprawiały i sprawiają, że mleko, śmietana, sery, kefiry i jogurty z napisem "Kościan" cieszą się powodzeniem wśród konsumentów.
(Maja Święcka)
tagi: Mlekovita ,
W lipcu ceny w sklepach były średnio o 5,7% wyższe niż rok...
Firma, będąca liderem polskiego rynku piwa, ogranicza emisję...
Startujący niedługo system kaucyjny nie jest gotowy do...
Rozmowę kwalifikacyjną warto traktować jak dialog...
Zdaniem ekspertów, dane pokazują coraz większą...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...