Nowości

Dżem mirabelkowy z rozmarynem - smak lata zatrzymany w słoiku

Piątek, 19 września 2025
We wrześniu mirabelki wciąż zdobią ogrody i kuszą na straganach, niosąc ze sobą smak końcówki lata. Z ich słodyczą doskonale komponuje się rozmaryn, nadając dżemowi wyjątkowego charakteru. To prosty przepis na zamknięcie wakacyjnych wspomnień w słoiku na chłodniejsze dni.
Sezon na te owoce trwa krótko, dlatego to najlepszy moment, by wykorzystać je w kuchni. Słodycz mirabelek w połączeniu z gałązką rozmarynu nabiera głębi, gdy całość zamienimy w aksamitny dżem. Dzięki Cukrowi Żelującemu Diamant 2:1 cały proces zajmuje tylko kilka minut. Gotowy przetwór świetnie pasuje do pieczywa, naleśników czy kruchych ciasteczek. Może być także dodatkiem do serów i mięs, nadając im oryginalnego charakteru.

SKŁADNIKI:
  • 1 kg mirabelek
  • 500 g Cukru Żelującego Diamant 2:1
  • Gałązka rozmarynu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mirabelki umyj i wydryluj. Przełóż do garnka z grubym dnem, zasyp Cukrem Żelującym Diamant 2:1. Dodaj gałązkę rozmarynu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 3 minuty. Przełóż do słoiczków. Idealnie komponuje się na kanapce z burratą lub ricottą.

Więcej inspiracji kulinarnych z wykorzystaniem cukru Diamant można znaleźć na stronie: www.diamant.pl/przepisy




Źródło: Soul & Mind
Fot: mat. prasowe


tagi: rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,