W tej recepturze klasyczne połączenie cytrusów z ziołami zyskuje nowoczesny wymiar. Ciasto jest delikatne, a zarazem wyraziste - wszystko dzięki odpowiednim proporcjom i dodatkowi Cukru Pudru Diamant. Jego drobna struktura sprawia, że łatwo łączy się z pozostałymi składnikami, nadając masie gładkość i subtelną słodycz.
SKŁADNIKI NA SPÓD:
• 200 g ciastek owsianych
• 50 g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU:
Ciastka rozdrobnij na pył, dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj. Masą wylep dno oraz częściowo boki formy, dobrze dociskając. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego schłodzenia.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
• 200 g serka śmietankowego
• 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
• 1/2 szklanki cukru pudru Diamant
• 1 łyżka startej skórki z limonki
• 1/2 szklanki soku z limonki
• 2 duże żółtka jaj
• garść świeżej bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piekarnik rozgrzej do 170°C. W dużej misce ubij serek śmietankowy na gładką masę. Stopniowo dodawaj mleko skondensowane, skórkę i sok z limonki oraz żółtka, mie-szając tylko do połączenia składników. Poszatkuj bazylię i delikatnie wmieszaj do masy. Gotową masę przelej na wcześniej przygotowany, schłodzony spód. Ciasto piecz przez 30 minut w 180°C. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia w otwar-tym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i listkami bazylii.
Więcej letnich inspiracji kulinarnych z wykorzystaniem cukru Diamant można znaleźć na stronie:
www.diamant.pl/przepisy Źródło: Soul&Mind
Fot: mat. prasowe