Nowości

Grillowa klasyka na szóstkę! Top produkty Sokołów na ruszt

Poniedziałek, 05 maja 2025
Choć grillowanie jest świetną okazją do tego, by odkrywać nowe, niecodzienne smaki, to największą popularnością niezmiennie cieszą się klasyczne produkty. Kiełbasy, kaszanki, kiszka ziemniaczana i karkówka – to one najczęściej są „wrzucane” na ruszt, by zmienić się w pyszne i aromatyczne dania. W asortymencie Sokołowa znaleźć można wszystkie ulubione klasyki, które odpowiednio przyrządzone i podane z ciekawymi dodatkami zapewnią szczególne doznania kulinarne.
Inauguracja sezonu grillowego to moment wyczekiwany przez wszystkich miłośników biesiadowania „pod chmurką”. Grillowanie jest nie tylko świetnym sposobem na przygotowanie wyjątkowo aromatycznych dań, ale też stwarza okazję do spotkań na świeżym powietrzu z rodziną czy przyjaciółmi. A wspólne posiłki smakują najlepiej!

Wśród dostępnych produktów na grilla mamy ogromny wybór propozycji, z różnorodnymi dodatkami czy oryginalnymi marynatami inspirowanymi kuchniami świata - jednak na polskich rusztach nadal króluje klasyka. O fanach tradycji kulinarnej nie zapomina Sokołów. W grillowym asortymencie marki znaleźć można wysokiej jakości kiełbasy, kaszanki, kiszkę ziemniaczaną czy karkówkę. Doskonale smakować będą przyrządzone w najprostszy sposób i zaserwowane z musztardą, keczupem i chrupiącym pieczywem. Ale mogą też stanowić bazę do wielu dań – podane z ciekawym sosem czy oryginalną sałatką, zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Bo klasyczne nie równa się nudne!

A oto sześć topowych produktów na grilla marki Sokołów:
  • Kiełbasa brocka Sokołów – smakowite połączenie mięsa wieprzowego z delikatnym mięsem z kurczaka. Kiełbasa brocka jest wędzona i parzona, a dodatek gorczycy, pieprzu i czosnku podkreśla jej pyszny smak.
  • Kiełbasa śląska z szynki Sokołów – grillowy klasyk, z wyczuwalną nutką wędzenia oraz kompozycją starannie dobranych przypraw. Teraz ma jeszcze lepszy skład i wyższą mięsność (zawiera 83% mięsa z szynki). Zadowoli gusta smakoszy, którzy cenią tradycyjne, polskie smaki.
  • Kaszanka z boczkiem i cebulką Sokołów – chrupiący boczek i złocista cebulka dodają charakteru kaszance, wzmacniając jej wyjątkowy smak. Całość doskonale komponuje się z pikantnym sosem.
  • Kaszanka z wątróbką i cebulką Sokołów – imprezowy klasyk: tradycyjna kaszanka grillowa z dodatkiem wątróbki i cebulki. Idealna do serwowania w towarzystwie grillowanych warzyw i pikantnego sosu. Świetnie smakuje też z musztardą lub z chrzanem.
  • Kiszka ziemniaczana Wędliny z Borów – najlepsze odmiany lokalnych ziemniaków, połączone z boczkiem wieprzowym i cebulką, tworzą kompozycję, która jest kwintesencją polskiej kuchni.
  • Karkówka grillowa Sokołów – kruche i soczyste mięso w wygodnych plastrach. Dzięki specjalnej kompozycji przypraw, po grillowaniu karkówka zyskuje intensywny, lekko pikantny smak.

Sokołów dostarcza nie tylko wysokiej jakości produkty na ruszt, ale też kulinarne inspiracje i porady. Znaleźć je można na stronie www.grillhouse.sokolow.pl.  

A oto przepis na smakowitą sałatkę z Kiełbasą śląską z szynki Sokołów pieczoną w folii.

Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI:
3 Kiełbasy śląskie z szynki Sokołów
3 duże morele
2 czerwone cebule średniej wielkości
1 duży korzeń pietruszki
1 czerwona papryka spiczasta
2 łyżki ciętej suszonej żurawiny
6 ząbków czosnku
Listki oregano do dekoracji
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz, świeżo mielone płatki chili

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze wszystkimi składnikami marynaty.
Pietruszkę kroimy na półplasterki około 3-5 mm grubości. Cebulę kroimy w ósemki, które dzielimy jeszcze na połówki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na półplasterki. Warzywa delikatnie nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 15 minut.
Kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, po czym na około 2 cm kawałki, które nacinamy ostrym nożem co około 3 mm.
Morele pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
Na kawałkach folii aluminiowej układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki wraz z ząbkami czosnku w łupinkach, zamykamy szczelnie na kształt paczuszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (grzanie góra-dół) na koło 20 minut. Po upływie tego czasu rozchylamy ostrożnie, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze przez około 5-8 minut, aż warzywa i kawałki kiełbaski z wierzchu ładnie się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy listkami świeżego oregano. Podajemy z domowym sosem pomidorowym lub ketchupem.

Ceny:
Kiełbasa brocka Sokołów - ok. 29,99 zł/kg
Kiełbasa śląska z szynki Sokołów – ok. 18 zł/op. 500 g
Kaszanka grillowa z boczkiem i cebulką Sokołów – ok. 15,99 zł/op. 600g
Kaszanka z wątróbką i cebulką Sokołów – ok. 27zł/kg
Kiszka ziemniaczana Wędliny z borów – ok. 19,99 zł/op. 580 g




Źródło: Quality Public Relations
Fot: mat. prasowe


tagi: Sokołów , grill , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,