„Dla producentów największym zaskoczeniem okazały się rosnące koszty surowców i opakowań. Obecnie widzimy pewną stabilizację, ale galopujące ceny kakao, które osiągają rekordowy poziom, będą dużym zagrożeniem dla branży słodyczowej w 2024 r. Dlatego uważam, że najbliższe miesiące przyniosą nieuniknione podwyżki cen, zwłaszcza produktów czekoladowych. Najbardziej podrożeją tabliczki, praliny i batony. Colian ma w swoim portfolio szeroką ofertę słodyczy, ale w przyszłym roku będzie stawiać na te z niższą zawartością kakao w składzie. W ostatnim czasie wzrosły też znacząco koszty pracy, a zasobów ludzkich jest na rynku coraz mniej. Kieruje to naszą uwagę w stronę jeszcze większej automatyzacji produkcji."
tagi: Colian , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,
Zaległe zadłużenie kredytowe i pozakredytowe producentów...
W I kwartale 2025 r. liczba wniosków dotyczących zamknięcia...
Dwie cenione firmy rodzinne łączą siły, by razem...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...