Komentarz Branżowy

Goodvalley podsumował 2023 rok

Wtorek, 23 stycznia 2024
„Rok 2023 można określić jako wyzwaniowy dla branży mięsnej, która jest bardzo wrażliwa na wszelkie zmiany społeczne i gospodarcze. Wirus ASF, echo pandemii, a także wysokie koszty produkcji i inflacja przyczyniły się do spadku pogłowia trzody chlewnej. Wysokie ceny mięsa w Polsce spowodowały z kolei import surowca z Unii Europejskiej (Polska od lat sprowadza więcej surowca z zagranicy niż sama eksportuje)." - mówi Justyna Figiel-Kwapisz, Commercial Director of Retail, Goodvalley.

Trudna sytuacja na rynku ma swoje odzwierciedlenie w koszykach konsumentów, którzy swoich wyborów zakupowych dokonują w coraz bardziej przemyślany sposób. Na tym tle zyskują producenci sektora mięsnego, którzy postawili na lokalność i polską produkcję. Jako Dolina Dobra z pewnością możemy pochwalić się tym, że nasze mięso jest w 100% polskie. Mimo wyzwań, jakie stawia przed nami rynek niezmiennie kluczowe są dla nas jakość i smak. Dodatkowo wyraźnie wzrosła grupa konsumentów, poszukujących produktów o 100% zawartości mięsa, o naturalnym, dobrym składzie. Wyróżnikiem produktów Doliny Dobra jest właśnie krótka etykieta i brak jakichkolwiek sztucznych dodatków czy konserwantów. Produkty marki Dolina Dobra doskonale wpisują się w obecne trendy rynkowe (realizujemy strategię biznesu odpowiedzialnego społecznie i prowadzimy kompleksowe działania dotyczące zrównoważonego systemu produkcji żywności). Cały czas zachęcamy, aby sięgać po produkty zrównoważone (w myśl zasady „jedz mniej, ale dobrej, sprawdzonej jakości”). Dla Doliny Dobra to był wyjątkowy rok, również ze względu na wzrost świadomości naszej marki oraz rozwój portfolio. W tym roku w naszej ofercie pojawiły się m.in. Parówki dla dzieci Dobrusie, które w składzie mają 100% polskiej szynki oraz Parówki Proteina+, zawierające specjalnie wyselekcjonowane kawałki mięsa. Ich krótki, dobry skład czyni je unikatowymi pod kątem jakości na rynku w kategorii parówek"

Justyna Figiel-Kwapisz
Commercial Director of Retail
Goodvalley




tagi: Goodvalley , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,