BRC Global Standard obejmuje nastepujące obszary działalności zakładu produkcyjnego:
- odpowiedzialność kierownictwa i ciągłe doskonalenie
- plan bezpieczeństwa żywności - HACCP
- system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- standardy dotyczące lokalizacji zakładu
- kontrola produktu
- kontrola procesu
- personel
Wdrożenie standardu BRC niesie ze sobą sporo korzyści. Są to m.in.:
- potwierdzenie spełnienia wymogów w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu we wszystkich obszarach przedsiębiorstwa
- eliminacja zbyt dużej liczby auditów w zakładach spożywczych
- audit certyfikujący BRC zawiera również potwierdzenie, że w zakładzie został wdrożony i jest utrzymywany system HACCP oraz system zarządzania jakością
- otwarcie drogi do współpracy z sieciami handlowymi lub ugruntowanie (wzmocnienie) tej współpracy
- zapewnienie doskonalenia przez możliwość ciągłej obserwacji wszelkich działań i korekty niezgodności
- obniżenie kosztów poprzez systematyczne działania zapobiegawcze
Global Standard for Food Safety traktowany jest jako punkt odniesienia dla najlepszych praktyk przemysłu spożywczego. Pierwotnie został wdrożony jako odpowiedź na zapotrzebowanie członków Brytyjskiego Stowarzyszenia Detalistów (British Retail Consortium), by z czasem stać się jednym z najbardziej prestiżowych certyfikatów nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale również w Stanach Zjednoczonych i w Europie.
Warto dodać, że w Grupie Kapitałowej PKM DUDA wdrożony standard BRC posiada również spółka ZM DUDA, Oddział w Hucie.
(Maja Święcka)
tagi: Duda ,
ZPPM podsumowuje osiągnięcia dla rolnictwa i sektora...
Od 12 czerwca Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego...
W maju br. liczba wizyt wzrosła rok do roku w każdym badanym...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...