Advertisement

Nieskategoryzowane

Konkurs Kuchni Staropolskiej

Czwartek, 01 kwietnia 2010
19 marca 2010 r. w Hotelu „STOK" w Wiśle w ramach I Festiwalu Staropolskich Smaków odbył się Konkurs „Kuchni Staropolskiej". Patronat honorowy nad Festiwalem Staropolskich Smaków objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Minister Marek Sawicki.

W konkursie wzięło udział pięć profesjonalnych ekip z kraju i z zagranicy. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotowanie w regulaminowym czasie 60 minut dania głównego kuchni staropolskiej, podanego na półmisku wraz z nalewką staropolską.

Zmagania kucharzy oceniało jury, w składzie: Przewodniczący: Piotr Paweł Malewski - STALGAST, Justyna Murawska - UPEMI, Wiesław Wróblewski - Beskidzki Klub Kulinarny, Jan Sztefek - Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim.

W jury degustacyjnym zasiedli Henryk Kania - ZPM HENRYK KANIA - Pszczyna i Sylwia Koch - Kopyszko - Fundacja Promocji Polskiej Żywności.

Jury podkreśliło, że konkurs stał na wysokim poziomie, a uczestniczący w nim kucharze wykazali się nie lada kunsztem.

Wyniki konkursu:

1 miejsce

Karczma w Komorowicach Bielsko - Biała

Marcin Orawiec i Jan Dutka za: „Pieczoną golonkę nadziewaną gęsiną i wątróbką, podaną z kalarepą faszerowaną kaszą i boczkiem"

2 miejsce

Karczma U JARZĄBKA, Czechy

Józef Sikora i Jiri Liśka za: „Kaczkę na piwie podaną na omlecie nadziewanym jarzynami".

3 miejsce

Hotel Relax Kęty

Łukasz Piekarczyk i Maciej Komandera za: „Gęś pieczoną, podaną z sosem winnym i duszoną, czerwoną kapustą podaną w jabłku".

Pozostali uczestnicy konkursu to:

Hotel - Restauracja "Piwnica Rycerska"

Rafał Orłowski i Jan Matejko - „Golonka duszone w piwie faszerowane grzybami, na kapuście zasmażanej ze smażonymi ziemniakami".

Hotel Marlene, Słowacja

Jaroslav Cabuk i Marián Kubuš - „Wołowina na plackach ziemniaczanych z sosem czosnkowym".

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy, a wyróżnione ekipy atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów konkursu.

Festiwal towarzyszył Walnemu Zgromadzeniu Sprawozdawczo - Wyborczemu Członków UPEMI.

Sponsor Generalny: ZPM HENRYK KANIA - Pszczyna

Sponsorzy: STALGAST, MTM Polska Sp. z o. o. - Wrocław

Organizatorzy Konkursu: UPEMI, FPPŻ Fundacja "Promocja Polskiej Żywności", STALGAST, Beskidzki Klub Kulinarny

Obsługa medialna Konkursu: LANGI Public Relations

Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Minister Marek Sawicki

(Maja Święcka)