W konkursie wzięło udział pięć profesjonalnych ekip z kraju i z zagranicy. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotowanie w regulaminowym czasie 60 minut dania głównego kuchni staropolskiej, podanego na półmisku wraz z nalewką staropolską.
Zmagania kucharzy oceniało jury, w składzie: Przewodniczący: Piotr Paweł Malewski - STALGAST, Justyna Murawska - UPEMI, Wiesław Wróblewski - Beskidzki Klub Kulinarny, Jan Sztefek - Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim.
W jury degustacyjnym zasiedli Henryk Kania - ZPM HENRYK KANIA - Pszczyna i Sylwia Koch - Kopyszko - Fundacja Promocji Polskiej Żywności.
Jury podkreśliło, że konkurs stał na wysokim poziomie, a uczestniczący w nim kucharze wykazali się nie lada kunsztem.
Wyniki konkursu:
1 miejsce
Karczma w Komorowicach Bielsko - Biała
Marcin Orawiec i Jan Dutka za: „Pieczoną golonkę nadziewaną gęsiną i wątróbką, podaną z kalarepą faszerowaną kaszą i boczkiem"
2 miejsce
Karczma U JARZĄBKA, Czechy
Józef Sikora i Jiri Liśka za: „Kaczkę na piwie podaną na omlecie nadziewanym jarzynami".
3 miejsce
Hotel Relax Kęty
Łukasz Piekarczyk i Maciej Komandera za: „Gęś pieczoną, podaną z sosem winnym i duszoną, czerwoną kapustą podaną w jabłku".
Pozostali uczestnicy konkursu to:
Hotel - Restauracja "Piwnica Rycerska"
Rafał Orłowski i Jan Matejko - „Golonka duszone w piwie faszerowane grzybami, na kapuście zasmażanej ze smażonymi ziemniakami".
Hotel Marlene, Słowacja
Jaroslav Cabuk i Marián Kubuš - „Wołowina na plackach ziemniaczanych z sosem czosnkowym".
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy, a wyróżnione ekipy atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów konkursu.
Festiwal towarzyszył Walnemu Zgromadzeniu Sprawozdawczo - Wyborczemu Członków UPEMI.
Sponsor Generalny: ZPM HENRYK KANIA - Pszczyna
Sponsorzy: STALGAST, MTM Polska Sp. z o. o. - Wrocław
Organizatorzy Konkursu: UPEMI, FPPŻ Fundacja "Promocja Polskiej Żywności", STALGAST, Beskidzki Klub Kulinarny
Obsługa medialna Konkursu: LANGI Public Relations
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Minister Marek Sawicki
(Maja Święcka)
W maju 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach...
Bartosz Olejarski został powołany na stanowisko Dyrektora...
W maju br. ceny w sklepach spożywczych wzrosły średnio rok...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...