Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Konkurs odbywał się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas oficjalnego spotkania, na którym wręczono nagrody, pojawiło się 200 gości reprezentujących branżę mięsną oraz instytucje i firmy z nią współpracujące. Do konkursu zgłoszono ponad 100 produktów.
W tegorocznej edycji konkursu zostały także wyróżnione produkty Pekpolu. Kiełbasa dębowa wyróżniona w grupie kiełbas: „kiełbasa świąteczna wędzona parzona", natomiast pasztet z żurawiną otrzymał wyróżnienie w grupie „pasztet pieczony". Szynka Dębowa, ostatnia nowość Pekpolu, otrzymała II miejsce w grupie wędlin: „szynka tradycyjna parzona".
(A.S.)
tagi: Pekpol ,
W maju 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach...
Bartosz Olejarski został powołany na stanowisko Dyrektora...
W maju br. ceny w sklepach spożywczych wzrosły średnio rok...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...