Składniki dla 6-8 osób:• udziec jagnięcy (2 kg)
• 1/3 szklanki oliwy z oliwek
• 3-4 łyżeczki soli
• 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego
• 3-4 łyżeczki tymianku
• 3-4 łyżeczki bazylii
• 3-4 łyżeczki rozmarynu
• listki świeżej mięty do dekoracji
Składniki na sos:• 2-3 sztuki 100 g kostek sera topionego Złoty Ementaler marki Sertop
• 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc
• ½ pęczka świeżej mięty
• Szczypta soli
Przygotowanie. Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą. Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24 h do 48 h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 h.
Przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z serem topionym Złoty Ementaler i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.
Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi, na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.
Więcej przepisów na:
www.sertop.com.pl