Olej rzepakowy Rapso jest wytwarzany metodą tłoczenia na ciepło, ze specjalnie wybranych ziaren. Nasiona rzepaku, pochodzące z kontrolowanych upraw wolnych od GMO, poddawane są wnikliwej selekcji, a następnie delikatnemu tłoczeniu. Proces produkcji przebiega w sposób naturalny, bez ekstrakcji. Fizyczna destylacja pozwala skutecznie oczyścić olej z wody, zanieczyszczeń oraz substancji zmętniających bez użycia żadnych środków chemicznych.
Uważny proces produkcji sprawia, że olej jest źródłem wielu cennych dla ludzkiego organizmu składników: zawiera ok. 60% kwasów oleinowych oraz 30% kwasu linolenowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozytywnie oddziałują na układ nerwowy i pracę układu krwionośnego. Ma to duże znaczenie przy trosce o utrzymanie dobrej kondycji fizycznej, umożliwiającej cieszenie się wiosennymi aktywnościami w plenerze. Równowaga nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga też we wzmacnianiu funkcji pamięciowych oraz poprawie zdolności koncentracji.
Ciemnozielona, szklana butelka zabezpiecza cenną zawartość przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych. Praktyczne opakowanie o pojemności 0,75 l zapewnia wygodę użytkowania i estetycznie prezentuje się na kuchennej półce, a co najważniejsze – jest przyjazne dla środowiska naturalnego.
Rapso to wysokiej jakości olej rzepakowy – neutralny w smaku i bez wyraźnego zapachu. Dzięki temu nie tylko doskonale komponuje się z wszystkimi typami sałatek, ale też stanowi znakomity dodatek do wszelkich potraw przygotowywanych w kuchni czy w ogrodzie. Ten uniwersalny olej posiada wysoki punkt dymienia, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowany jako składnik dań pieczonych, duszonych, grillowanych oraz smażonych w wysokiej temperaturze.
Sugerowana cena detaliczna: 13,99Wiosenna sałatka z sałaty, truskawek i ricotty z bazyliąSkładniki (1 porcja):- garść ulubionej sałaty
- 50 g ricotty
- 3–4 średnie truskawki
- 1 łyżka oleju Rapso (lub według uznania)
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie:- Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki.
- Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry.
- Wyłóż na talerz sałatę, truskawki, ricottę oraz bazylię.
- Na koniec całość skrop olejem, sokiem z cytryny oraz posól i popieprz.
- Podawaj od razu po przygotowaniu potrawy.