"Finlandia jest dumna, że udało jej się zebrać barmanów z całego świata w wyjątkowym otoczeniu - specjalnie zbudowanym lodowym barze za kołem podbiegunowym" - mówi Maureen Brekka, Dyrektor Generalny Finlandia® Vodka. - "Konkurs pomaga nawiązać więzi pomiędzy uczestnikami, którzy dzielą wspólną pasję do miksowania."
Aby wziąć udział w światowym finale zwodnicy musieli przejść eliminacje regionalne oraz zwyciężyć w finale konkursu w swoim kraju, który odbył się pod koniec minionego roku. W tym roku Polskę reprezentować będzie Waldemar Mucha z Rzeszowa.
Podczas finałów w Laponii zacne grono międzynarodowych jurorów oceni uczestników pod kątem sztuki, stylu i umiejętności przygotowania trzech oryginalnych koktajli na bazie Finlandia® Vodka. Swoje umiejętności zaprezentują w kategorii aperitif, long drink i "Quick Mix".
W kategorii "Quick Mix" na 10 minut przed konkurencją uczestnicy otrzymują kosz ze składnikami, z których w ciągu 5 minut muszą przygotować nową recepturę drinka. Każde opóźnienie powoduje utratę cennych punktów. Zawodnicy nie znają zawartości kosza, co jest dodatkowym utrudnieniem w tej konkurencji.
Każdy drink przygotowany przez barmana musi mieć oryginalną recepturę bazująca na Finlandia® Vodka lub jej wariantach smakowych: Cranberry Fusion, Lime Fusion, Mango Fusion, Wild Berries Fusion, Redberry Fusion, Grapefruit Fusion, Tangerine Fusion lub Blackcurrant Fusion.
Ideą konkursu Finlandia Vodka Cup nie jest nagrodzenie idealnego drinka lecz odkrycie najlepszego barmana, który rozumie starą sztukę doskonałego mieszania drinków przy użyciu świeżych i naturalnych składników. Punkty z każdej kategorii są sumowane w celu wyłonienia zwycięzcy.
Ubiegłoroczny finalista, Raditya Dimas z Dubaju, uzyskał najwyższy wynik - 298 punktów na 312 możliwych. Zwycięskie drinki Dimasa to:
APERITIF
LONG DRINK
QUICK MIX
THE QUICKY TINI
JAKARTA RED DRAGON
THANK YOU WITH LOVE
45 ml Finlandia Cranberry Fusion
15 ml likieru truskawkowego
15 ml syropu z owocu pasji
30 ml soku z cytryny
60 ml Finlandia Grapefruit Fusion
1 kawałek ananasa
30 ml syropu z owocu pasji
30 ml musu malinowego
30 ml soku żurawinowego
60 ml Finlandia Grapefruit Fusion
30 ml syropu cukrowego
60 ml soku z granatu
3 plasterki różowego grapefruita
Szkło: Martini
Metoda: mieszany, przecedzony
Garnish: plasterek cytryny i listek mięty
Szkło: Highball
Metoda: mieszany, wstrząśnięty, przecedzony
Garnish: czerwona porzeczka, listek mięty i twist z grejpfruta
Szkło: On The Rocks
Metoda: mieszanie
Garnish: brak
Poza emocjonującym konkursem Finlandia® Vodka jest również gospodarzem specjalnej sesji Finnishing School - programu doskonalącego sztukę barmańską dzięki obiektywnemu podejściu do miksologii.
Światowi ambasadorowie Finlandia® Vodka, Soul Shakers, konsultanci z Wielkiej Brytanii poprowadzą sesję, podczas której barmani poznają:
Historię wódkiTajniki procesu destylacji, fermentacji i filtracji Metodę testowania składników wódki z zamkniętymi oczami Naukowe podejście do sztuki barmańskiej Wskazówki co do smaku i zbalansowania Pojęcia związane z drinkami
Każdy uczestnik będzie brał udział również w tradycyjnych, fińskich zabawach takich jak: wyścig reniferów, kulig, rzucanie lassem i bieg w rakietach śnieżnych. Na wszystkich uczestników czeka również fińska uczta z lokalnymi przysmakami, wśród których będzie mięso renifera oraz świeżo wędzony łosoś.
(Maja Święcka)
tagi: Finlandia ,
Czas deklaracji się skończył, teraz liczy się działanie...
Inwestycja o wartości ponad 25 milionów euro pozwoliła na...
W maju 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach...
Podrożeć mogą produkty spożywcze...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...