Advertisement

Nieskategoryzowane

12 Finał Międzynarodowego Konkursu Finlandia Vodka Cup

Czwartek, 21 stycznia 2010
W arktycznej ojczyźnie Finlandia® Vodka już po raz 12 odbędzie się światowy finał konkursu barmańskiego Finlandia Vodka Cup. 2 lutego elita barmanów z całego świata przystąpi do rywalizacji za kołem podbiegunowym, w miejscowości Levi.

"Finlandia jest dumna, że udało jej się zebrać barmanów z całego świata w wyjątkowym otoczeniu - specjalnie zbudowanym lodowym barze za kołem podbiegunowym" - mówi Maureen Brekka, Dyrektor Generalny Finlandia® Vodka. - "Konkurs pomaga nawiązać więzi pomiędzy uczestnikami, którzy dzielą wspólną pasję do miksowania."

Aby wziąć udział w światowym finale zwodnicy musieli przejść eliminacje regionalne oraz zwyciężyć w finale konkursu w swoim kraju, który odbył się pod koniec minionego roku. W tym roku Polskę reprezentować będzie Waldemar Mucha z Rzeszowa.

Podczas finałów w Laponii zacne grono międzynarodowych jurorów oceni uczestników pod kątem sztuki, stylu i umiejętności przygotowania trzech oryginalnych koktajli na bazie Finlandia® Vodka. Swoje umiejętności zaprezentują w kategorii  aperitif, long drink i "Quick Mix".

W kategorii "Quick Mix" na 10 minut przed konkurencją uczestnicy otrzymują  kosz ze składnikami, z których w ciągu 5 minut muszą przygotować nową recepturę drinka. Każde opóźnienie powoduje utratę cennych punktów. Zawodnicy nie znają zawartości kosza, co jest dodatkowym utrudnieniem w tej konkurencji.

Każdy drink przygotowany przez barmana musi mieć oryginalną recepturę bazująca na Finlandia® Vodka lub jej wariantach smakowych: Cranberry Fusion, Lime Fusion, Mango Fusion, Wild Berries Fusion, Redberry Fusion, Grapefruit Fusion, Tangerine Fusion lub Blackcurrant Fusion.

Ideą konkursu Finlandia Vodka Cup nie jest nagrodzenie idealnego drinka lecz odkrycie najlepszego barmana, który rozumie starą sztukę doskonałego mieszania drinków przy użyciu świeżych i naturalnych składników. Punkty z każdej kategorii są sumowane w celu wyłonienia zwycięzcy.

Ubiegłoroczny finalista, Raditya Dimas z Dubaju, uzyskał najwyższy wynik -  298 punktów na  312 możliwych. Zwycięskie drinki Dimasa to: 

APERITIF

LONG DRINK

QUICK MIX

THE QUICKY TINI

JAKARTA RED DRAGON

THANK YOU WITH LOVE

45 ml Finlandia Cranberry Fusion

15 ml likieru truskawkowego

15 ml syropu z owocu pasji

30 ml soku z cytryny

60 ml Finlandia Grapefruit Fusion

1 kawałek ananasa

30 ml syropu z owocu pasji

30 ml musu malinowego

30 ml soku żurawinowego

60 ml Finlandia Grapefruit Fusion

30 ml syropu cukrowego

60 ml soku z granatu

3 plasterki różowego grapefruita

 

Szkło: Martini

Metoda: mieszany, przecedzony

Garnish: plasterek cytryny i listek mięty

 

Szkło: Highball

Metoda: mieszany, wstrząśnięty, przecedzony

Garnish: czerwona porzeczka, listek mięty i twist z grejpfruta

 

 

Szkło: On The Rocks

Metoda: mieszanie

Garnish: brak

 

Poza emocjonującym konkursem Finlandia® Vodka jest również gospodarzem specjalnej sesji Finnishing School - programu doskonalącego sztukę barmańską dzięki obiektywnemu podejściu do miksologii.  

Światowi ambasadorowie Finlandia® Vodka, Soul Shakers, konsultanci z Wielkiej Brytanii poprowadzą sesję, podczas której barmani poznają:

Historię wódkiTajniki procesu destylacji, fermentacji i filtracji Metodę testowania składników wódki z zamkniętymi oczami Naukowe podejście do sztuki barmańskiej Wskazówki co do smaku i zbalansowania Pojęcia związane z drinkami

 

Każdy uczestnik będzie brał udział również w tradycyjnych, fińskich zabawach takich jak: wyścig reniferów, kulig, rzucanie lassem i bieg w rakietach śnieżnych. Na wszystkich uczestników czeka również fińska uczta z lokalnymi przysmakami, wśród których będzie mięso renifera oraz świeżo wędzony łosoś.

(Maja Święcka)

tagi: Finlandia ,