Większość przedsiębiorców, producentów i dystrybutorów bardzo chętnie przekazywała żywność wolontariuszom Banków Żywności.
Dla pracujących w Broniszach, Poznaniu i Radomiu, była to jak sami przedsiębiorcy mówili „odświętna" codzienność bowiem od dłuższego czasu stale współpracują z regionalnymi Banami Żywności.
Na tych rynkach wolontariusze Banku Żywności mają udostępnione pomieszczenie, w którym składowana jest żywność. Bardzo często to sami producenci, czy dystrybutorzy dostarczają do punktu towar.
Dzięki takim ludziom podopieczni Banków Żywności mogą liczyć na systematyczne dostawy produktów. Zebraną żywność Banki Żywności przekazują organizacjom zajmującym się dożywianiem najuboższych, instytucjom socjalnym. Banki Żywności współpracują w Polsce z ponad 3 000 organizacji.
(Maja Święcka)
tagi: Polskie Rynki Hurtowe , Federacja Banków Żywności ,
Czas deklaracji się skończył, teraz liczy się działanie...
Inwestycja o wartości ponad 25 milionów euro pozwoliła na...
W maju 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach...
Podrożeć mogą produkty spożywcze...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...