Redykołka - czternasty polski produkt zarejestrowany w Komisji Europejskiej
„Redykołka" to niewielki, półtwardy, półtłusty serek w kształcie zminiaturyzowanego zwierzątka, ptaka, serduszka lub wrzeciona. Najmniejsze (w kształcie wrzecion) warzą od 30 do 60 g, zaś pozostałe nie przekraczają wagi 300 g. Podstawowym składnikiem „redykołki" jest mleko owcze pochodzące od rasy „Polska Owca Górska", możliwe jest dodanie mleka krowiego rasy „Polska Krowa Czerwona" (do 40%).
„Redykołka" będąca Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP) może być produkowana na terenie wybranych gmin województwa śląskiego i małopolskiego. Obszar ten pokrywa się z terenem leżącym u północnego podnóża Tatr zwanym Podhalem, będącym jednym z najczystszych w Polsce. „Redykołka" jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na polanach górskich. Swą nazwę zawdzięcza temu, że rozdawano je bezpłatnie w czasie „redykania się", czyli powrotu owiec z hali.
Do używania zarejestrowanej nazwy „redykołka" wraz z symbolem wspólnotowym albo oznaczeniem „Chroniona Nazwa Pochodzenia", upoważnieni są wyłącznie producenci, którzy pomyślnie przejdą kontrolę zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i uzyskają świadectwo jakości wydawane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych lub certyfikat zgodności wydawany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą.
Decyzją Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu, kontrolę zgodności ze specyfikacją będzie przeprowadzać Małopolski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych lub Śląski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych albo prywatne jednostki certyfikujące - COBICO Sp. z o.o., Biocert Małopolska Sp. z o.o. i TUV Rheinland Polska Sp. z o.o. System chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, dzięki regularnym kontrolom produktów posiadających zarejestrowane nazwy, daje pewność konsumentom, że są to produkty wysokiej jakości.
Truskawka kaszubska - trzynasty polski produkt zarejestrowany w Komisji Europejskiej
Truskawka kaszubska wyróżnia się bardzo silnym, wyjątkowym i intensywnym aromatem oraz zapachem, a także słodszym smakiem od owoców pochodzących z innych regionów. Miąższ owoców jest jędrny i soczysty. Pod zarejestrowaną nazwą mogą być sprzedawane jedynie odmiany Elsanta i Honeoye należące do klasy ekstra lub klasy I (do bezpośredniego spożycia) lub odmiana Senga Sengana (do przetwórstwa).
„Truskawka kaszubska" lub „kaszëbskô malëna" (w języku kaszubskim) będąca Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG) może być produkowana na obszarze powiatu kartuskiego, kościerskiego, bytowskiego oraz gmin Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice. Obszar ten nazywany jest Kaszubami i różni się od otaczających obszarów klimatem, rzeźbą terenu i rodzajem gleb. Surowszy klimat tego rejonu wynika z dużych wysokości (180 - 300 m n.p.m.) oraz napływu powietrza polarno-kontynentalnego ze wschodu. Kaszuby charakterytują się jednym z najkrótszych okresów wegetacji w Polsce - od 180 do 200 dni. Jest to teren, na którym przeważają gleby bielicowe klasy IV, V i VI. Na Pojezierzu Kaszubskim występuje urozmaicona rzeźba polodowcowa z licznymi oczkami wodnymi i jeziorami rynnowymi.
Do używania zarejestrowanej nazwy „truskawka kaszubska" lub „kaszëbskô malëna" wraz z symbolem wspólnotowym albo oznaczeniem „Chronione Oznaczenie Geograficzne", upoważnieni są wyłącznie producenci, którzy pomyślnie przejdą kontrolę zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i uzyskają świadectwo jakości wydawane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych lub certyfikat zgodności wydawany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. Decyzją Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek kontrolę zgodności ze specyfikacją będzie przeprowadzać wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz prywatne jednostki certyfikujące - COBICO Sp. z o.o. i Biocert Małopolska Sp. z o.o.
System chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, dzięki regularnym kontrolom produktów posiadających zarejestrowane nazwy, daje pewność konsumentom, że są to produkty wysokiej jakości.
(Maja Święcka)
Czas deklaracji się skończył, teraz liczy się działanie...
Inwestycja o wartości ponad 25 milionów euro pozwoliła na...
W maju 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach...
Podrożeć mogą produkty spożywcze...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...