Komentarz Branżowy

Ziemowit Fałat: Eksperymenty z piwami rzemieślniczymi

Środa, 22 kwietnia 2020
W piwach rzemieślniczych właściwie wszystkie pozycje są smakowe, bo pragnienie prawdziwego smaku w piwie wywołało piwną rewolucję.

Dlatego kraft kojarzy się przede wszystkim z mocnym chmieleniem i silną goryczką. Sięgamy po dziesiątki różnych słodów i chmieli. Eksperymentujemy z naturalnymi dodatkami. Bardzo dobrze przyjmowane są smaki naturalnych owoców: maliny (Kwas Gamma), porzeczki (Kwas Jota), marakui (Kwas XY), mango i marakui (Mini Maxi), soku z wiśni (SangriAle) oraz wanilii, kawy, czekolady, kokosa (Risfactor DBA). Cała nasza seria „kwasów” to piwa kwaśne. Sukcesem okazało się np. połącznie kwaśnego piwa porzeczkowego z blendem belgijskiego lambika. Koneserzy szukają też piw leżakowanych w beczkach po innych alkoholach. Tu najpopularniejszymi aromatami są: bourbon, rum i czerwone wino. 

Ziemowit Fałat
Współwłaściciel i Główny Piwowar
Browar PINTA


tagi: Ziemowit , Fałat , Współwłaściciel , Główny , Piwowar , Browar , PINTA ,