Nieskategoryzowane

Benedyktynka produktem tradycyjnym

Wtorek, 13 października 2009
Benedyktynka, aromatyczny likier produkowany przez Zakon Benedyktynów w Lubiniu - została wpisana na listę produktów tradycyjnych.

Benedyktynkę wpisano na listę produktów tradycyjnych w kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe), potwierdzając jej walory jakościowe oraz smakowe. Tym samym likier uznano za element dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski.

Klasztor Benedyktynów w Lubiniu niedaleko Kościana jest jedynym miejscem w Polsce, w którym powstaje Benedyktynka o oryginalnej recepturze. Według tradycji tutaj swoją kronikę pisał Gal Anonim, a mnich lubiński Maciej w 1257 roku po raz pierwszy użył pojęcia Polonia Maior, nadając temu regionowi nazwę Wielkopolska.

Polska Benedyktynka powstaje według unikalnej, znanej jedynie dwóm braciom receptury w oparciu o XVI-wieczne benedyktyńskie zapisy. Początki likieru sięgają 1510 roku, kiedy to włoski mnich Bernardo Vincelli sporządził wyjątkową miksturę z rumu, ziół i korzeni. Powstający w Wielkopolsce oliwkowo-miodowy trunek, owoc wielowiekowej tradycji klasztornej jest udoskonaloną wersją tamtej szlachetnej nalewki.

„Benedyktynkę sporządzamy na bazie starannie dobranej i sprawdzonej kompozycji 21 ziół. Likier poprawia nastrój i samopoczucie, dając przy tym niezapomniane wrażenia smakowe. Doskonale wpływa na przemianę materii, uspokaja i reguluje sen. Wielu smakoszy stosuje Benedyktynkę także jako szlachetny dodatek do deserów, drinków, koktajli, potraw, kawy czy herbaty" - podkreśla ojciec Patryk Ostrzyżek, odpowiedzialny w klasztorze za nalewkę.

Lista produktów tradycyjnych obejmuje wyroby, których specyficzny charakter wynika z tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat. Podstawą rejestracji jest tradycja wytwarzania i szczególna oraz niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, które gwarantują wysoką jakość otrzymanego produktu. Każde województwo może poszczycić się wyjątkowymi produktami. Wielkopolska chwali się Benedyktynką.

Zgodnie z polityką handlową klasztoru oryginalny likier dostępny jest w całej Polsce w sklepach z produktami benedyktyńskimi oraz delikatesach Piotr i Paweł.

(Maja Święcka)