"Rynki hurtowe w Polsce nie odczuły kryzysu, ponieważ sprzedawane są tam podstawowe produkty spożywcze. Kryzys musiałby być bardzo głęboki, by przeniósł się na rynek spożywczy" - mówi Zenon Daniłowski, wiceprezes SPRH. - "Można nawet powiedzieć, że z tego powodu, że w ramach działań oszczędnościowych luksusowe dobra spożywcze są mniej kupowane, więcej kupuje się dóbr podstawowych, które są przedmiotem obrotu na rynkach hurtowych".
Grzegorz Hempowicz, prezes SPRH i prezes Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej w Poznaniu (WGRO), poinformował, że w porównaniu z rokiem ubiegłym sprzedaż owoców i warzyw pozostaje na porównywalnym poziomie.
W Polsce jest 28 rolno-spożywczych rynków hurtowych. Ich głównymi klientami są małe sklepy detaliczne, restauracje i hurtownie.
Szacuje się, że na rynkach hurtowych w Polsce sprzedaje się rocznie około 2,6 mln ton warzyw, co stanowi około 50 - 60 proc. udziału w obrocie towarowym i około 1,4 mln ton owoców, co stanowi około 30 - 40 proc. obrotu.
(maj)
tagi: owoce , warzywa , rynki hurtowe ,
Całkowite zadłużenie segmentu food trucków nadal utrzymuje...
W roku jubileuszu 35-lecia Grupa Colian potwierdza swoją...
Komentarz Prezesa Polskiej Izby Handlu...
13,6 dnia – takie terminy przelewów firmy MŚP zapisywały...
Rolnictwo może odegrać znaczącą rolę w niwelowaniu...
Impulsem dla szarej strefy są krajowe podwyżki akcyzy i...
Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o...