Fuzja jest następstwem decyzji biznesowych podjętych uchwałami nadzwyczajnych walnych zebrań przedstawicieli członków obu firm, oraz prawnych - zgodę na powyższe 18 sierpnia br. wydał UOKiK uznając, że nie niesie ona za sobą zagrożeń dla konkurencji oraz że nie będzie miała ona również negatywnych skutków dla konsumentów. Nowo przyłączony zakład, skupuje średnio ponad 330 tys. l mleka dziennie i zatrudnia 161 osób.
W zakresie produkcji nastąpi specjalizacja w dziedzinie produkcji serów, co przyczyni się do zwiększenia dochodowości i rentowności, gdyż koncentracja przetwórstwa to najbardziej skuteczna droga poprawy efektywności i obniżki kosztów produkcji oraz poprawy pozycji rynkowej.
Prezes Zarządu GK MLEKOVITA Dariusz Sapiński realizuje strategię konsolidacji i koncentracji od wielu lat - "Do grupy kapitałowej MLEKOVITA przyłączam ciągle nowe zakłady, przedstawiam strategię rozwoju i swoje warunki. Zależy mi aby wszystko było jasne i klarowne dla obu stron, nie było żadnych niewiadomych czy nierozwiązanych kwestii. Jest jedna wizja, jeden kierunek, wszyscy muszą patrzeć w tą sama stronę i mieć komfort pracy. Po przyłączeniu koncentruję się tylko i wyłącznie na rozwoju. Główną przesłanką tej strategii jest zwiększenie skali działania, by być atrakcyjniejszym dla konsumenta."
(Maja Święcka)
tagi: Mlekovita ,
Ministerstwo Zdrowia chce całkowitego zakazu ich sprzedaży...
Czas deklaracji się skończył, teraz liczy się działanie...
Inwestycja o wartości ponad 25 milionów euro pozwoliła na...
Uderza ona w krajową branżę transportową...
Wskazują na potrzebę dialogu z kontrolerami...
Podrożeć mogą produkty spożywcze...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...