"Obserwacje rynku wskazują, że ceny żywności po sezonowym spadku w sierpniu br., od września zaczną rosnąć, lecz w tempie dużo wolniejszym niż przed rokiem" - napisała Krystyna Świetlik w co miesięcznej analizie rynku żywnościowego.
"Istotnym czynnikiem dynamizującym wzrost cen żywności może być wzrost cen paliw, a spowalniającym - bariera popytu nasilająca się pod wpływem negatywnych tendencji na rynku pracy i pogorszenia sytuacji dochodowej ludności" - można przeczytać w analizie.
Dobre zbiory zbóż, rzepaku i - spodziewane - warzyw gruntowych będą wpływały stabilizująco na ceny produktów roślinnego pochodzenia.
"Tempo wzrostu cen mięsa wieprzowego, będzie hamowane przez spadek popytu wewnętrznego, ograniczone możliwości eksportu na wschód i opłacalny import z zachodu oraz spodziewane w końcu 2009 r. przejście do wzrostowej fazy cyklu świńskiego" - ocenia ekspert. - "Umacnianie się złotego i spadek cen wołowiny na unijnym rynku może spowodować spowolnienie dynamiki eksportu oraz cen bydła i mięsa wołowego w Polsce."
(maj)
tagi: ceny żywności ,
Mondelēz International zainwestował w estońską firmę...
„Od początku roku znacząco wzrosła zmienność i...
W I kwartale br. liczba wniosków dotyczących założenia...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...