Prestiżową funkcję Koordynatora dla Europy można odbierać jako uhonorowanie dotychczasowego wkładu Polski w prace kodeksowe, np. organizację ostatniej, 26. sesji Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy w Warszawie w 2008 r., oraz organizację Warsztatów Kodeksowych dla krajów w okresie transformacji w 2007 r. i 2008 r. również w Warszawie. Koordynator dla Europy to z jednej strony wyróżnienie, z drugiej zaś duże wyzwanie, a także szansa na podjęcie tematów ważnych dla Polski i całego regionu Europy.
W październiku 2010 roku odbędzie się kolejna 27. Sesja Komitetu Kodeksu Żywnościowego dla Europy w Warszawie. Polska będzie jej organizatorem oraz będzie przewodniczyć obradom, w ramach nowo powierzonych obowiązków Koordynatora.
Obowiązki Polski jako Koordynatora
analiza problemów i potrzeb regionu, dotyczących norm żywnościowych i kontroli żywności; nawiązywanie kontaktów i wymiana informacji pomiędzy państwami członkowskimi regionu; wzmacnianie infrastruktury kontroli żywności; rekomendowanie i rozwój regionalnych norm dla produktów żywnościowych; zwracanie uwagi Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO na aspekty mające szczególne znaczenie dla regionu; promowanie współpracy dotyczącej norm żywnościowych, podjętej przez wszystkie organizacje rządowe lub pozarządowe w danym regionie; pełnienie roli koordynatora w odniesieniu do danego regionu i innych funkcji powierzonych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
Obowiązki GIJHARS
Aktualnie w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych rozpoczęły się przygotowania do organizacji kolejnych warsztatów Kodeksowych w Polsce skierowanych do Punktów Kontaktowych Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO państw w okresie transformacji z regionu Europy, które zaplanowano w I kwartale 2010 roku.
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, odpowiedzialny za realizację zadań wynikających z funkcji Koordynatora FAO/WHO dla Europy, aktualnie podejmuje również prace związane z organizacją 27. sesji Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy, której obrady zostały zaplanowane przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w terminie od 5 do 8 października 2010 roku w Polsce. Ważnymi tematami w agendzie sesji będą traceability/product tracing - identyfikowalność produktu / odtwarzalność drogi produktów żywnościowych od pola do stołu, funkcjonowanie krajowych systemów urzędowej kontroli żywności oraz udział konsumentów w tworzeniu norm dotyczących żywności.
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) nadal będzie pełnić obowiązki Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski. Obowiązki te pełni nieprzerwanie od 1 stycznia 2003 r. Poprzednio Punkt Kontaktowy mieścił się w Centralnym Inspektoracie Standaryzacji, który na mocy ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych z 21 grudnia 2000 został przekształcony w IJHARS.
Punkt Kontaktowy jako łącznik pomiędzy przemysłem, konsumentami, handlowcami i innymi zainteresowanymi zapewnia właściwe wsparcie i doradztwo przy podejmowaniu przez rząd decyzji odnośnie prac kodeksowych. Rolę ekspertów, aktywnie biorących udział w pracach kodeksowych w kraju pełnią pracownicy z szeregu instytucji państwowych oraz jednostek pozarządowych. Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski współpracuje z 45 instytucjami rządowymi i pozarządowymi.
Polski Przewodniczący Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy
Przewodniczącym Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy będzie prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek. Prof. Kwiatek jest absolwentem Wydziału Weterynaryjnego Akademii Rolniczej w Lublinie. Od początku swojej kariery zawodowej jest związany z Państwowym Instytutem Weterynaryjnym w Puławach. Od 1 stycznia 2002 r. pełni funkcję kierownika Zakładu Higieny Pasz tegoż Instytutu.
Od 1997 roku pełni funkcję wiceprzewodniczącego Normalizacyjnej Komisji Problemowej Nr 3 (od 2003 roku - KT nr 3) ds. Mikrobiologii Żywności w Polskim Komitecie Normalizacyjnym oraz jako oficjalny przedstawiciel Polski uczestniczy w pracach normalizacyjnych Komitetu ISO i CEN w zakresie mikrobiologii żywności i pasz. Jest autorem lub współautorem ponad 30 polskich norm (PN) obligatoryjnie stosowanych w badaniu żywności i pasz.
W roku 2008 prof. Krzysztof Kwiatek na wniosek Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej został powołany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Krajowego Kierownika Specjalizacji Nr 15 „Higiena zwierząt rzeźnych i żywności zwierzęcego pochodzenia". Od 2008 roku pełni funkcję wiceprezesa międzynarodowego stowarzyszenia - European Food Chain Parlament - Parlament Europejski ds. Łańcucha Żywnościowego „FOODLAWMENT".
Od szeregu lat bierze czynny udział w pracach Komisji Europejskiej (DG SANCO, Joint Reseach Centre) jako ekspert i/lub członek grup roboczych w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, a także współpracuje z Punktem Kontaktowym KKŻ FAO/WHO dla Polski w charakterze eksperta krajowego. Na forum Kodeksu Żywnościowego reprezentował Polskę w Międzyrządowej Grupie Zadaniowej Ad Hoc ds. Żywienia Zwierząt.
Prof. Krzysztof Kwiatek jest autorem lub współautorem ponad 500 prac naukowych.
Więcej na stronie www.ijhars.gov.pl/ zakładka Codex Alimentarius - Kodeks Żywnościowy FAO/WHO
TM
tagi: WHO ,
Sieć utrzymała silny trend wzrostu sprzedaży w pierwszym...
Mondelēz International zainwestował w estońską firmę...
„Od początku roku znacząco wzrosła zmienność i...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...