Wyniki kontroli wykazały że ponad 9 procent skontrolowanych partii serów podpuszczkowych dojrzewających, posiadało nieprawidłowe oczkowania oraz nieprawidłowy smak i zapach. Poza tym stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta.
Kontrola stwierdziła, że 40 proc. marynat rybnych posiada mniej mięsa, niż deklaruje na opakowaniach producent.
Niewłaściwe oznakowanie wykazano w 66,7 proc. skontrolowanych partii pieczywa, w 60,5proc. partii wędlin podrobowych i parówek, w 56,7 proc. partii marynat rybnych oraz w 22,7 proc. partii serów podpuszczkowych dojrzewających.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS, wydały 23 zalecenia pokontrolne, w których zobowiązały producentów do usunięcia nieprawidłowości.
(MN)
tagi: raport , produkty spożywcze ,
Bolt ogłasza powołanie Łukasza Turczyńskiego na stanowisko...
W kwietniu br. codzienne zakupy w sklepach zdrożały średnio...
49,1% Polaków przyznaje, że ich obecna sytuacja finansowa...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...