Nieskategoryzowane

Kiepska jakość produktów spożywczych

Czwartek, 21 maja 2009
Wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły w I kwartale 2009 roku kontrolę pod kątem jakości produktów spożywczych. Opublikowany raport zbiorczy z tych kontroli bardzo źle ocenia jakość badanych produktów.

Wyniki kontroli wykazały że ponad 9 procent skontrolowanych partii serów podpuszczkowych dojrzewających, posiadało nieprawidłowe oczkowania oraz nieprawidłowy smak i zapach. Poza tym stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta.


Kontrola stwierdziła, że 40 proc. marynat rybnych posiada mniej mięsa, niż deklaruje na opakowaniach producent.


Niewłaściwe oznakowanie wykazano w 66,7 proc. skontrolowanych partii pieczywa, w 60,5proc. partii wędlin podrobowych i parówek, w 56,7 proc.  partii marynat rybnych oraz w 22,7 proc. partii serów podpuszczkowych dojrzewających.


W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS, wydały 23 zalecenia pokontrolne, w których zobowiązały producentów do usunięcia nieprawidłowości.

 

(MN)

 

tagi: raport , produkty spożywcze ,