Wyniki kontroli wykazały że ponad 9 procent skontrolowanych partii serów podpuszczkowych dojrzewających, posiadało nieprawidłowe oczkowania oraz nieprawidłowy smak i zapach. Poza tym stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta.
Kontrola stwierdziła, że 40 proc. marynat rybnych posiada mniej mięsa, niż deklaruje na opakowaniach producent.
Niewłaściwe oznakowanie wykazano w 66,7 proc. skontrolowanych partii pieczywa, w 60,5proc. partii wędlin podrobowych i parówek, w 56,7 proc. partii marynat rybnych oraz w 22,7 proc. partii serów podpuszczkowych dojrzewających.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS, wydały 23 zalecenia pokontrolne, w których zobowiązały producentów do usunięcia nieprawidłowości.
(MN)
tagi: raport , produkty spożywcze ,
Analiza 91 tys. cen detalicznych pokazała, że w lipcu...
To pierwsze tego typu rozwiązanie na polskim rynku, a dla...
Eksperci podkreślają, że lojalność wobec tych formatów...
Rozmowę kwalifikacyjną warto traktować jak dialog...
Zdaniem ekspertów, dane pokazują coraz większą...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...