Advertisement

Nieskategoryzowane

Kryzys dotknął również branży spożywczej

Poniedziałek, 04 maja 2009
Przewidywania analityków, dotyczące sektora spożywczego, tylko częściowo się potwierdziły. W I kwartale zmalała produkcja wielu ważnych produktów rolno-spożywczych.

Analitycy biorąc pod uwagę wpływ kryzysu na różne branże sądzili, że sektor spożywczy zostanie nienaruszony. Okazuje się, że częściowo jest inaczej, gdyż jak podaje GUS nastąpił znaczny spadek sprzedaży wieprzowiny (-11 proc. w porównaniu z I kw. 2008 r.), mięsa drobiowego (-6 proc.), czekolady i wyrobów czekoladowych (-10), wódki (-7 proc.) czy piwa (-10). Wzrosła natomiast produkcja wołowiny (17 proc.), jogurtów (13 proc.), mąki (około 30 proc.) i makaronów (9 proc.).

 

Mimo spadku sprzedaży wyrobów czekoladowych, producenci nie mają czego się obawiać. W tym sektorze nie ma żadnego ryzyka, gdyż Polacy zawsze z chęcią będą sięgać po czekoladowe smakołyki.

 

(MN)

 

04.05.2009

tagi: kryzys , branża spożywcza , mięso , słodycze ,