Komentarz Branżowy

  • „W mojej ocenie miniony rok był czasem bez precedensu – z mocno poturbowaną gospodarką po pandemii COVID-19 i dodatkowo nadwyrężoną przez wojnę w Ukrainie. Niestabilna sytuacja geopolityczna przyczyniła się do wzrostów cen na rynku surowców oraz podwyżek energii elektrycznej, gazu i innych paliw. Koszty wytwórcze stały się więc największym hamulcem rozwoju większości... Czytaj więcej »

  • „Za nami 30 lat działalności. Ostatni rok zakończyliśmy rekordową sprzedażą, przekraczając po raz pierwszy poziom 300 mln złotych. Wynik ten jest o tyle spektakularny, gdyż oznacza, że jesteśmy największym dostawcą bakalii na rynku detalicznym w Polsce” - wskazuje Leszek Wąsowicz, Prezes Zarządu HELIO. Czytaj więcej »

  • „Rok 2022 był dla Lantmannen pracowity i owocny. Zrealizowaliśmy z wyprzedzeniem kolejny etap inwestycji w piekarni w Nowej Soli uruchamiając nową linię produkcyjną. Pozwoliło to w pełni zaspokoić oczekiwania polskich i zagranicznych klientów Grupy Lantmannen Unibake. Odnotowaliśmy znaczący wzrost wolumenów produkcyjnych i sprzedażowych, po okresie stagnacji w gastronomii... Czytaj więcej »

  • „2022 był kolejnym trudnym rokiem dla branży piwowarskiej. Kolejna podwyżka podatku akcyzowego o 10%, wojna w Ukrainie i jej konsekwencje, szybko rosnąca inflacja oraz zakłócenia w łańcuchu dostaw postawiły nas przed niezwykle trudnymi wyzwaniami. Musieliśmy także stawić czoła nastrojom konsumenckim, które były gorsze niż w najtrudniejszych chwilach COVID-19” – przyznaje... Czytaj więcej »

  • „Rok 2022 okazał się niezwykle intensywny i pełen wyzwań. Szybko rosnąca inflacja spowodowała, że konsumenci zaczęli uważniej robić zakupy, np. chętniej wybierają produkty o mniejszych gramaturach. Dla naszej branży, miniony rok to także ogromna niestabilność rynku – nie tylko trudny do przewidzenia wzrost cen, ale także zachwiany ciąg dostaw komponentów niezbędnych do... Czytaj więcej »

  • „2022 rok był dla naszej firmy bardzo intensywny. Zmieniliśmy nazwę marki i wygląd opakowań. Wprowadziliśmy na rynek nowość: Parówki Dobre. To propozycja Doliny Dobra, którą wprowadziła zamieszanie na rynku, ze względu na połączenie aspektów, które do tej pory się wykluczały: czystej etykiety, zrównoważonej produkcji oraz przystępnej ceny” – zaznacza Artur... Czytaj więcej »

  • „Rok 2022 był kolejnym, trudnym okresem, z którym przyszło się zmierzyć nam i też całemu rynkowi. O ile udało się złapać lekki oddech po trudnym pandemicznym roku 2021, który już był czasem niezwykle trudnym, nieprzewidywalnym, zaskakującym i daleko odbiegającym od przyjętych planów, tak 2022 r. i rozpoczęta w lutym inwazja Rosji na Ukrainę zaskoczyła i przeraziła... Czytaj więcej »

  • 2021 to rok z jednej strony dobry, z drugiej trudny. Przeszliśmy kolejne 12 miesięcy pandemii bez strat ludzkich i ciężkich przebiegów chorób. Nasze aktywne działania w obszarze zapewnienia bezpieczeństwa dla pracowników i partnerów biznesowych odniosły sukces. Czytaj więcej »

  • Ostatni rok był trudny i nieprzewidywalny dla całej branży FMCG. Problemy logistyczno-transportowe były powodem opóźnień w dostawach, czego efektem był brak realizacji zamówień i piętrzące się problemy. Warto wspomnieć również o galopującej inflacji i podwyżkach cen. Wzrost kosztów surowców wpłynął bardzo mocno na politykę cenową we wszystkich segmentach rynku. Nasza... Czytaj więcej »

  • W 2021 r. MLEKOVITA, inwestując i zwiększając eksport, wciąż dynamicznie się rozwija i umacnia na pozycji lidera branży w Europie Środkowo-Wschodniej. Czytaj więcej »

  • Branża spożywcza w 2021 r. mierzyła się przede wszystkim ze skutkami pandemii oraz wzrostem cen surowców, mediów i paliw. Były również pozytywne aspekty, w tym m.in. ożywienie gospodarcze, które zaowocowało rozwojem eksportu oraz zmieniające się trendy w konsumpcji mięsa i jego alternatyw. Czytaj więcej »

  • Pomimo pandemii Spółdzielnia funkcjonowała na pełnych obrotach w zakresie przetwórstwa mleka, jak również realizując plany inwestycyjne. Nasze produkty, za sprawą wysokiej jakości i doskonałego smaku, doceniane są przez konsumentów na całym świecie. Czytaj więcej »

  • Przemysław Gierak, Prezes, Denver Food

    Sobota, 18 grudnia 2021

    Rok 2021 był przełomowy w historii Denver Food. Jako firma zaistnieliśmy w dużym handlu sieciowym wchodząc do Auchan i Carrefoura ze swoimi autorskimi pasztetami roślinnymi. Produktami, które dały początek marce Denver Food, jako produkty wegańskie i bezglutenowe. Pomimo nadal panującej pandemii – jako producent bezglutenowy – sprzedaż rosła do rekordowych wyników, które na... Czytaj więcej »

  • Rok 2021 przyniósł wiele trudności i wyzwań. W szczególności dotyczyło to sieci lodziarnio-kawiarni, które już drugi rok działały w ograniczonym zakresie. Do tego doszły również podwyżki cen podstawowych surowców, problemy z łańcuchami dostaw i rosnące koszty produkcji. To wszystko sprawiło, że miniony rok był bardzo trudny. Czytaj więcej »

  • Rok 2021 był dla branży trudny, trzeci z kolei ze spadkami sprzedaży wolumenowej. Walczymy nadal ze skutkami pandemii, mierzymy się też z ogromnym, często dwucyfrowym wzrostem cen opakowań, surowców, energii elektrycznej i cieplnej oraz kosztów pracy. To przełożyło się już na wzrost średniej ceny piwa o kilkanaście procent w ostatnich 3 latach. Czytaj więcej »

  • Ten rok zdecydowanie upływa pod znakiem szeroko pojętych konsekwencji wynikających z pandemii koronawirusa, która w znaczny sposób oddziałuje na kolejne sfery naszego życia i w krótkim czasie mocno zachwiała światową ekonomią i łańcuchem dostaw. Czytaj więcej »

  • Rok 2021 ponownie potwierdził znaczenie elastyczności w podejściu do biznesu. Kwestionowanie status quo i wykorzystywanie pojawiających się szans, przy jednoczesnej kontynuacji bieżącej działalności w obliczu wszystkich wyzwań to kierunek, zgodnie z którym poruszamy się w aktualnej rzeczywistości. A niepokojów i trudności nie brakuje – obawa o zdrowie zatrudnionych, trudności... Czytaj więcej »

  • Rok 2021 przyniósł wiele zmian, głównie ekonomicznych. Szalejąca inflacja, wzrost kosztów wytworzenia produktu przekładają się na ceny nie tylko produktów pierwszej potrzeby. Tym samym jako producenci zostaliśmy postawieni przed wyborem: ograniczyć koszty dotarcia do rynku (mniejsze inwestycje w promocje dla konsumenta, redukcje zatrudnienia, itp.), czy wprowadzić niezbędne... Czytaj więcej »

  • Jan Kolański, Prezes Zarządu, Colian

    Sobota, 18 grudnia 2021

    2021 rok nie należał do łatwych. Wciąż odczuwamy wpływ pandemii na prowadzone działania biznesowe. Czytaj więcej »

  • Jakub Nowak, Prezes Zarządu, JNT Group

    Sobota, 18 grudnia 2021

    Dla branży winiarskiej 2021 był rokiem wyzwań, wymagających od przedsiębiorców elastyczności i szybkości reakcji. Czytaj więcej »

  • Mimo pełnej wyzwań sytuacji rynkowej, firma Sokołów wypracowała w mijającym roku dobre wyniki. Spośród niekorzystnych uwarunkowań, które dotknęły całą branżę mięsną w tym roku, bardzo dotkliwa była niestabilna sytuacja na rynku surowcowym oraz duża dynamika zmian cen surowca zarówno wołowego, jak i wieprzowego. Nadal borykamy się też z istotnym problemem, jakim jest... Czytaj więcej »

  • Marta Klęka-Nowa, PR Manager, Prymat

    Sobota, 18 grudnia 2021

    To był kolejny rok, w którym trend gotowania w domu miał duże znaczenie. Polacy niezmiennie od lat chętnie gotują, a kolejne lockdowny przypomniały, że przyrządzanie posiłków w domu z rodziną jest zarówno ekonomiczne, jak i przyjemne. W odpowiedzi na ten trend firma Prymat w ostatnim roku wprowadziła wiele nowości. Podjęliśmy także kolejne, intensywne działania marketingowe i... Czytaj więcej »

  • Cały czas mamy do czynienia z ogromną niepewnością. Nie pomagają zerwane łańcuchy dostaw. Sytuacja nie jest stabilna, a my odczuwamy problemy z transportem morskim, źle na kondycję rynku wpływają niestabilne ceny surowców czy opakowań. Mijający rok był trudny dla całej branży, jednak ta wyszła z niego obronną ręką. Z uwagi na radykalny wzrost kosztów wytworzenia, a co za... Czytaj więcej »

  • Za nami kolejny rok, w którym mierzyliśmy się z wieloma wyzwaniami, związanymi nie tylko z pandemią. Mam jednak poczucie, że od kiedy w 2020 roku zmusiła nas ona do bardziej elastycznego i kreatywnego podejścia do prowadzenia biznesu, poradziliśmy sobie z nimi dobrze. Czytaj więcej »

  • 29 lat za nami. W trzydziestkę wchodzimy w świetnej kondycji. W ostatnim roku każdy kwartał był sprzedażowo rekordowy. Roczne obroty sięgają już 300 mln zł, tj. najwięcej spośród firm w bakaliowym segmencie B2C. Czytaj więcej »

  • O ile rok 2020 zwykliśmy określać mianem nieprzewidywalnego, tak 2021 to z całą pewnością okres transformacji, nie tylko w sektorze FMCG, lecz w całej branży. Czytaj więcej »

  • Mijający rok był pełen wyzwań dla naszej branży. Już drugi rok z rzędu mierzyliśmy się z dodatkowym podatkiem od małych pojemności oraz sytuacją covidową. Nie pozostało to bez wpływu na rynek, a zwłaszcza kategorię wódki, która rok do roku traci wolumen o 3,6%*. Zaobserwowaliśmy także spadek wolumenu małych opakowań przy wzroście pojemności 500 ml. W tej dynamicznej... Czytaj więcej »

  • Mijający rok był dla branży franczyzowej dość wymagający. Trudna sytuacja na rynku, spowodowana epidemią, sprawiła, że osoby szukające pomysłu na biznes ostrożniej rozważały dostępne możliwości. Udało się nam jednak powiększyć grono sklepów franczyzowych o 350 nowych placówek, otwartych w ramach sieci Groszek oraz Euro Sklep. Jednoczenie nasi dotychczasowi franczyzobiorcy... Czytaj więcej »

  • Franczyza w Polsce od kilku lat jest bardzo stabilna i z roku na rok mocno się rozwija. Jednak w przypadku Grupy Chorten mówimy nie o koncepcie franczyzowym, a o współpracy w modelu partnerskim. To znacząca różnica, bo w naszym przypadku właściciel sklepu pozostaje niezależny w decydowaniu o swoim biznesie, ale zyskuje na efekcie skali, który wytwarzamy z ponad 2 200 placówkami. Czytaj więcej »

  • W 2021 r. kontynuowaliśmy rozwój naszej oferty franczyzowej oraz stworzyliśmy autorskie rozwiązania dla przedsiębiorców, ułatwiające codzienne prowadzenie biznesu oraz zapewniające bezpieczeństwo w czasie wciąż trwającej pandemii. W lipcu zwiększyliśmy do kwoty 17 tys. zł gwarantowany przychód miesięczny przez pierwszy rok działalności. By dodatkowo zadbać o stabilność... Czytaj więcej »

więcej artykułów