Z rynku FMCG

Alimentaria – wydarzenie, w którym warto uczestniczyć!

Poniedziałek, 16 maja 2022 Autor: Tomasz Pańczyk, HURT & DETAL Nr 05/195. Maj 2022
Między 4 a 7 kwietnia 2022 roku w centrum targowo-wystawienniczym Fira Barcelona Gran Via w Barcelonie odbywały się międzynarodowe targi Alimentaria & Hostelco. W tegorocznej edycji udział wzięło ponad 3 tysiące wystawców z 52 krajów świata, którzy przyjechali, aby zaprezentować swoją ofertę produktową, a także wziąć aktywny udział w rozwoju międzynarodowego sektora spożywczego.
W tegorocznej edycji targów Alimentaria wzięło udział również kilkunastu wystawców z Polski, którzy swoją ofertę eksportową prezentowali na stoiskach samodzielnych lub wyspie zorganizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z programem „Poland tastes good".

Wśród polskich wystawców znalazły się m.in. takie firmy, jak Mokate, Sokołów, Spomlek, Roleski, Mitmar, Meat Team, Indykpol, Balvitten Glutenfree, Bogutti, Brand Distribution, Primabeef czy Polska Agencja Inwestycji i Handlu.

To były bardzo udane targi zarówno dla organizatora, jak i dla wystawców, bowiem odwiedziło je ponad 100 tysięcy osób, z czego 23% stanowili obcokrajowcy ze 149 krajów świata. Wśród uczestników było również 1,4 tys. głównych kupców zaproszonych ze strategicznych rynków eksportu żywności i sprzętu hotelarskiego, którzy uczestniczyli w około 13 000 spotkań z firmami. Kolejna edycja targów Alimentaria odbędzie się w marcu 2024 roku.

Tomasz Pańczyk
Redaktor Naczelny HURT & DETAL




tagi: Alimentaria , targi spożywcze , centrum targowo-wystawienniczym , międzynarodowe targi Alimentaria & Hostelco ,