Kampanie i Promocje

Bracia Sadownicy - Świąteczna odsłona Gęstego Jabłka

Środa, 13 kwietnia 2022
W kwietniu marka Bracia Sadownicy, wspólnie z Elizą Mórawską-Kmitą, autorką bloga kulinarnego Whiteplate.com, przygotowali przepis w sam raz na niedzielny obiad. Tym razem w roli głównej występuje kurczak z dodatkiem produktu marki - smoothie Gęste Jabłko.
Gęste Jabłko w wytrawnym wydaniu

W kwietniu Bracia prezentują szósty, ostatni już przepis w ramach trwającej od października kampanii “Jabłka na talerzu”. Przez 6 miesięcy, wspólnie z WhitePlate, udowadniali, że jabłka to owoce, które można wykorzystać na wiele sposobów. Świadczą o tym nie tylko przepisy, ale także produkty marki, które były inspiracją do powstania każdego dania. W tym miesiącu proponują sycącego kurczaka z dodatkiem Gęstego Jabłka.

Gęste Jabłko to owocowe smoothie o zdrowym i prostym składzie. Bracia Sadownicy przetarli najlepsze dojrzałe w słońcu owoce, aby otrzymać pyszną i naturalną przekąskę. W ostatnim czasie zadebiutowały także dwa zupełnie nowe, orzechowe smaki Gęstego Jabłka - z migdałem oraz orzechem arachidowym.

Owocowa słodycz jabłkowego smoothie w połączeniu z pieczonym kurczakiem i odrobiną wytrawnego wina to niebanalne danie, które z pewnością podbije podniebienia gości.

Różnorodność smaków, zapachów i kolorów będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Jabłkowy kurczak Cacciatore

Pyszne danie wymagające odrobinę więcej czasu i zaangażowania, które później odwdzięcza się wyśmienitym smakiem. Idealna propozycja na rodzinną Wielkanoc!

Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:
  • 8-10 udek i podudzi z kurczaka (lub cały kurczak pocięty na kawałki), łącznie 1,5-2 kg
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść listków świeżej bazylii
  • 100-150 ml Gęstego jabłka od Braci Sadowników
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 słoik oliwek kalamata bez pestek (180-200 g)
  • 120-150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • do przyprawienia: 1 łyżeczka kuminu, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka cukru
  • do podania: świeża bazylia, chrupiąca bagietka

Sposób przygotowania:

Danie najłatwiej przygotować w żeliwnym lub żaroodpornym garnku, który powinien być dosyć spory (o pojemności 4,5-6 litrów), aby w trakcie gotowania móc co jakiś czas delikatnie przekładać mięso, by równomiernie się gotowało.

Udka nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i odstawiamy na
chwilę.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, kroimy papryki w paski.

Rozgrzewamy odrobinę oleju w garnku i obsmażamy kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor.

Wyjmujemy z garnka. Do tego samego garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy gałązkę rozmarynu, papryki i czosnek, całość smażymy 2-3 minuty.

Dodajemy Gęste jabłko i wino, gotujemy przez chwilę, aż płyny delikatnie odparują.

Dodajemy pomidory pelati i oliwki, przyprawiamy sos, dodajemy soli według uznania.

W garnku umieszczamy podsmażonego wcześniej kurczaka, podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut.

Na tym etapie danie można przygotować także w piekarniku. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do 180 °C., wstawić potrawę i piec ją 60-90 minut pod przykryciem.


W obu przypadkach czas gotowania jest orientacyjny - należy gotować lub piec kurczaka tak długo, aż mięso będzie miękkie.

Podajemy udekorowane świeżym rozmarynem i/lub bazylią i chrupiącym pieczywem.

Nie zapomnij zrobić zdjęcia i zainspirować innych udostępniając je w mediach społecznościowych z oznaczeniami: #braciasadownicy i #jablkanatalerzu



tagi: Bracia Sadownicy , rynek spożywczy , sprzedaż handel , konsument , FMCG , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , smoothie Gęste Jabłko ,