Kategorie produktów

Wywiad z Rafałem Wawrzyniakiem

Poniedziałek, 13 września 2010 HURT & DETAL Nr 9 (55) / 2010
O serach Premium, nowościach produktowych oraz o tym, jak powstały serowe dziury – rozmawiamy z Rafałem Wawrzyniakiem, Wiceprezesem Zarządu ds. Handlu i Marketingu, Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.
W Państwa ofercie jest wiele ciekawych propozycji – jedna z nich to sery Premium – Grand Radamer, Bursztyn, Rubin, czy Grand Gouda. Proszę o nich opowiedzieć.

Grupę serów Premium w ofercie Spółdzielczej Mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego otwiera Grand Radamer. Jego formuła opracowana została przez radzyńskich serowarów ponad 20 lat temu. Do tego czasu w kanonach światowego serowarstwa nie istniał ser, który łączyłby łagodność holenderskiej Goudy i wyrazistość szwajcarskiego Ementalera, z charakterystycznymi dziurami wielkości czereśni. Grand Radamer zachwyca konsumentów połączeniem łagodnego mleczno-śmietanowego smaku z nutami orzecha włoskiego i prażonych migdałów.
Bursztyn natomiast jest pierwszym wyprodukowanym w Polsce serem długodojrzewającym. Różne wersje Bursztyna dojrzewają 6, 8 i 12 miesięcy. Bursztyn powinien być łupany i serwowany w temperaturze pokojowej. Wówczas uwalnia pełnię swych złożonych aromatów z nutami maślanymi, liśćmi orzecha, wanilii i dojrzałej czereśni. Te łagodne posmaki przeistaczają się następnie w wyraźnie odczuwalną pikantność.
Rubin jest najnowszym serem SM Spomlek. To najbardziej „zdecydowany” ser, jeśli chodzi o aromaty, w całym port folio marki „Old Poland”. Jest to klasyczny przykład sera, którego zapach prowadzi nas inną drogą, niż właściwy smak w ustach. Posmaki Rubina są wyraźnie owocowe. Przywołują dojrzałe winogrona i śliwki, które kończą się lekko wyczuwalnymi nutami ziołowego pieprzu.
Grand Gouda powraca zaś do starych tradycji i receptury oryginalnej Goudy. Przez blisko 2 miesiące dojrzewania, krąg sera jest co kilka dni przekręcany. W rezultacie otrzymywany jest delikatny, łagodny i lekko orzechowy ser.
 Oferta serów Old Poland została zaprojektowana w taki sposób, by każdy poszukujący wysokiej jakości serów znalazł coś dla siebie. Mamy tu pełny przegląd smaków, co pozwala zaspokoić zróżnicowane gusta i wykorzystać sery w codziennym menu.

Czym różnią się sery Premium od tych z niższej półki?

Propozycja serów Premium SM Spomlek stworzona została z myślą o najbardziej wymagających konsumentach, poszukujących wyjątkowych serów, których szlachetny smak wzbogaci codzienne menu. Coraz częściej polski klient w pełni świadomie podejmuje decyzje zakupowe i wybiera wysokiej jakości artykuły. Nasz produkt spełnia takie potrzeby i jest idealny na każdą okazję, od spotkań biznesowych, przez spotkania z przyjaciółmi, po kolację we dwoje. Sery szlachetne również w Polsce zaczynają zdobywać swoich stałych klientów, gdyż doceniają oni nie tylko kunszt serowarów, którzy od kilkudziesięciu lat doskonalą swoje kwalifikacje, ale również fakt, że za konkretną marką stoi znany producent, którego działalność już od ponad 100 lat poddawana jest pozytywnej weryfikacji klientów. W branży spożywczej, podobnie jak w innych, liczy się jakość i smak oraz odpowiedzialność producenta, który stoi za danym produktem.
Oprócz walorów smakowych, sery Premium posiadają również niezbędne dla organizmu wartości odżywcze. Są bogatym źródłem protein, aminokwasów, wapnia, soli mineralnych oraz witamin A, B2 i B12. Zawartość tłuszczu przekracza niekiedy 30%, jednak mało kto wie, że są to tłuszcze nienasycone, a więc potrzebne dla organizmu z bardzo małą zawartością cholesterolu: tylko 45 mg w 50 gramach produktu. Długodojrzewające sery Premium charakteryzują się lekkostrawnością i wysoką przyswajalnością. Dzięki długiemu dojrzewaniu 20% protein zawartych w takim serze staje się wolnymi aminokwasami, które są w stanie stymulować enzymy trawienne. Poza tym sery te wolne są od laktozy (cukru mlekowego), więc mogą być spożywane przez osoby ze skazą białkową.
Charakterystyczne dla naszych serów Premium jest to, że Spomlek wychodzi o wiele dalej, niż sama sprzedaż. Edukujemy klientów i podsuwamy im sprawdzone rozwiązania związane z łączeniem smaków i dobieraniem wina. Budujemy w ten sposób większą świadomość, co można określić wartością dodaną do samego produktu. Wprowadzenie serów Premium do sprzedaży bez wsparcia informacyjnego nt. sposobów spożywania sera, doboru odpowiednich dodatków czy łączenia z winem, nie przyniosłoby odpowiedniego efektu biznesowego.

Jakich serów nie powinno zabraknąć na sklepowej półce? Jakich produktów poszukują konsumenci?

Oferta sklepów w zakresie serów powinna być zdywersyfikowana pod kątem klientów o różnych potrzebach. Dotyczy to zarówno smaków i rodzajów sera, jak i różnorodnych poziomów cenowych poszczególnych gatunków. O ile ten ostatni aspekt jest często zdeterminowany przez politykę marketingową danej sieci handlowej, o tyle bogactwo oferty pod kątem typów sera może być zapewnione nawet przez najmniejsze placówki detaliczne.
Klienci bardzo świadomie podchodzą do kwestii wyboru artykułów spożywczych, a ich głównym kryterium wyboru jest jakość. Mając to na uwadze SM Spomlek oferuje sery konsumentom o różnych potrzebach, zapewniając jednocześnie najwyższą jakość w poszczególnych klasach produktowych. Wprowadzenie np. na polski rynek marki Serenada było pierwszym etapem porządkowania portfolio serów oferowanych przez firmę. Serenada to osiem popularnych serów śniadaniowych, w tym m.in. Radamer, Babuni, Gouda i Salami, które w zupełnie nowej, wesołej i optymistycznej odsłonie śmiało wkroczyły do codziennego śniadaniowego menu Polaków.
Z kolei proponowana w wybranych najlepszych sklepach od czerwca 2010 r. linia serów szlachetnych Old Poland to oferta dla najbardziej wymagających klientów, którzy poszukują nowych doznań kulinarnych. Wielu klientów chce eksperymentować łącząc różne smaki i potrawy, a kosztowanie serów długodojrzewających jest dla nich doskonałym dodatkiem, który towarzyszy spotkaniom towarzyskim.

A na jakie nowości z Państwa strony mogą liczyć detaliści, a tym samym i konsumenci?

Wprawdzie produkty z nowej oferty są już stopniowo wprowadzane do wybranych sklepów od czerwca b.r., to we wrześniu 2010 r. będzie miała swoją oficjalną premierę linia serów szlachetnych Old Poland. Jest to propozycja serów Premium, która zadowoli podniebienia nawet największych koneserów sztuki serowarskiej. Bursztyn, Rubin, Grand Radamer oraz Grand Gouda – produkty z nowej flagowej linii serów SM Spomlek, nawiązują do bogatej historii polskiego serowarstwa. Nie mamy wątpliwości, że Old Poland kryje najlepsze rodzime sery szlachetne, które przez ekspertów porównywane są z najbardziej uznanymi na świecie serami, np. włoskim Parmigiano Reggiano i Grana Padano, holenderskim Old Amsterdam, szwajcarskim Ementalerem czy francuskim Comte. Mamy oczywiście plany związane z rozwijaniem naszych dwóch kluczowych marek Old Poland i Serenada, natomiast o szczegółach będziemy informować rynek na bieżąco.

Proszę odsłonić rąbka tajemnicy naszym czytelnikom, jak powstają sery?

Niektórzy uważają, że jakość sera ocenia się po liczbie jego dziur. Nic bardziej mylnego. Dziury w serze to wynalazek pasterzy alpejskich z dzisiejszej Szwajcarii, którzy pewnego razu pozostawili w cieplejszym miejscu wielką, okrągłą formę sera. Forma po kilku dniach zaczęła puchnąć, więc schowali ją do jaskini. Po przekrojeniu sera okazało się, że w środku są dziury. Dopiero wiele wieków później dowiedziono, że puchnięcie sera spowodowały bakterie propionowe, które w tamtym regionie występują w naturalnym środowisku. Dzisiaj ser produkowany w tej technologii, nazywany jest Ementalerem, na pamiątkę miejsca w Szwajcarii, gdzie odkryto „dziurę w serze”.
Ser w trakcie dojrzewania zmienia najczęściej strukturę i pozbywa się ze swojego wnętrza dużej ilości wody. Przy dłuższym leżakowaniu w serze wytwarzają się również specyficzne aminokwasy, które przypominają maleńkie kryształki. Równomierne rozłożenie aminokwasów w serach długo dojrzewających to kluczowe cechy dobrego sera i dowód wielkich umiejętności serowarskich. Pewne gatunki leżakują w dojrzewalni nawet kilka lat. Jednak podobnie jak w przypadku win,  sery nie mogą leżakować w nieskończoność, bowiem wraz z upływem czasu zatracają wiele świeżych aromatów.

Jakie są perspektywy rynku serów?

Dynamika wzrostu rynku samych serów żółtych Premium w całej kategorii serów żółtych jest wysoka.
W Polsce rozwija się kultura spożywania serów w innej postaci niż wyłącznie „ser na kanapkę”. Stopniowo rodzi się moda na nietypowe łączenie smaków, większe wykorzystywanie szlachetnych serów w kuchni, tworzenie własnych desek serowych w domu. Kluczowa pozostaje jakość produktów. Prognozujemy, że rynek serów będzie rozwijał się stabilnie wraz ze stopniowo rosnącym spożyciem serów przez polskich konsumentów. Trend ten utrzymuje się od jakiegoś czasu, a z naszych obserwacji wynika, że działania producentów przełożą się na jego utrzymanie, a nawet wzmocnienie. Większa konkurencja na rynku powinna wpłynąć na uatrakcyjnienie oferty serów, co w efekcie wpłynie na jeszcze większe zainteresowanie klientów tą grupą produktów.

Dziękuję za rozmowę.

tagi: Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, nabiał, sery, jedzenie, FMCG,