Konkurs „Złoty Paragon - Nagroda Kupców Polskich” 2015 już w przygotowaniu! Wielka jubileuszowa gala 21 maja 2015!

Artykuły

Piątek, 21 listopada 2008

HURT & DETAL Nr 11 (33) / 2008

Mięsa i wędliny na świąteczny stół - Co na tegoroczne święta proponują producenci?

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. To czas odpoczynku, spotkań z rodziną i biesiadowania przy suto zastawionym stole. Na te świąteczne dni konsumenci przygotowują wyjątkowe dania, którymi będą mogli sprawić kulinarną przyjemność sobie i współbiesiadnikom. Na żadnym jednak stole, oprócz świątecznych potraw, nie może zabraknąć wędlin. Ich wybór na rynku przyprawić może o zawrót głowy. Co roku jednak producenci powiększają swój asortyment o dodatkowe propozycje przeznaczone specjalnie na okres świąteczny. Z pewnością każdy konsument, niezależnie od zasobności portfela, będzie chciał kupić jakąś nową, wyjątkową wędlinę. Co zatem na tegoroczne święta proponują producenci?

Święta Bożego Narodzenia, to wyjątkowy okres, w którym każdy poszukuje specjalnych wyrobów na rodzinny stół" - mówi Monika Adamus, Kierownik Działu Marketingu, Zakładów Mięsnych PAMSO S.A. W tym roku proponujemy nieco inaczej przygotować świąteczną ucztę. Oczywiście wyjątkowy smak i niepowtarzalna atmosfera są podstawą przy bożonarodzeniowym stole. Może jednak warto spróbować nowych rozwiązań kulinarnych? Szynka i polędwica Chrobry® nadają się idealnie dla osób poszukujących czegoś szczególnego. Są to surowe, długo dojrzewające wędzonki, które podane w formie sałatek, czy przystawek, ożywią świąteczny stół. Seria produktów Chrobry charakteryzuje się długim procesem produkcyjnym, opartym na leżakowaniu w solance z dodatkiem naturalnych przypraw. Wyroby te podczas kilkutygodniowego procesu leżakowania w soli nabierają smaku, a poprzez naturalny ubytek wody - trwałości. Dzięki temu mogą być przechowywane dłużej, nawet bez zachowania warunków chłodniczych. Choć szynka czy polędwica wysycha wtedy jeszcze bardziej, to nie psuje się i zachowuje swoje walory smakowe. Jednak do sprzedaży w sklepach detalicznych polecamy ją w formie cieniutkich plasterków (trudnych do uzyskania w warunkach domowych) - dodaje Monika Adamus.

 

„Dla osób ceniących staropolskie potrawy polecamy tradycyjną szynkę z kością z Pamso - wyjaśnia. Do jej produkcji wybierane są małe szynki, z niewielką okrywą tłuszczową. W procesie produkcyjnym zachowany jest anatomiczny układ mięśni. Jej wyjątkowość ma źródło w metodzie produkcji - peklowaniu metodą zalewową, gdzie szynka leżakuje około 2 tygodni w solance. Uzyskuje w ten sposób kruchość, smak i aromat. Jest ona produkowana tylko na zamówienie i oferowana do sprzedaży w całości. Cała sztuka szynki z kością waży około 5-6 kg, mimo tego jest ona chętnie zamawiana przez indywidualnych klientów. To doskonała ozdoba świątecznego stołu i dodatkowa atrakcja, ponieważ każdy sam może ukroić sobie dowolny kawałek. Niezmiennym powodzeniem cieszy się także szynka Podkomorzy® z nogą. Swoją wyjątkowość zawdzięcza ciemnej barwie powierzchni, będącej rezultatem specjalnego, długotrwałego wędzenia oraz kształtowi, przypominającemu budowę anatomiczną szynki. Jest ona produkowana tradycyjnymi metodami, dzięki czemu zachowuje staropolski, tradycyjny smak. Świąteczna oferta Pamso zawiera również produkty całoroczne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Są to np. wędzonki z serii Wiejskie Smaki®, produkowane według staropolskich receptur, wędzone dymem z drewna olchowego w tradycyjnych wędzarniach. Wędzonki Wiejskie Smaki® - to szynka, polędwica i baleron ich smak przypomina wędliny sprzed lat - dodaje Monika Adamus.

 

Halina Osińska, Dyrektor Sprzedaży, PKM DUDA  S.A. uważa, że jakość ma coraz większe znaczenie w decyzji o zakupie mięsa czy wędlin, często wygrywając z ceną. „W okresie przedświątecznym, który zawsze jest dla nas bardzo gorący, te tendencje są szczególnie widoczne - droższe wędliny z wyższej półki cieszą się szczególnym  zainteresowaniem  klientów, którzy na co dzień często poprzestają na produktach popularnych" - wyjaśnia. Atutem wędlin premium,  jest ich niepowtarzalny smak. „Produkowane są one ze szlachetnych mięs, na przykład z dziczyzny, najczęściej wg tradycyjnych przepisów i w naturalny sposób konserwowane - np. poprzez wędzenie w dymie różnych gatunków drzew lub beczkowanie. To powoduje, że ich cena jest też znacznie wyższa, niż w segmencie popularnym. Walory smakowe zapewniają im jednak zarówno rosnące powodzenie, jak i uznanie specjalistów z branży. Produkty Stołu Polskiego oraz Hunter Wild - spółek z grupy kapitałowej PKM DUDA - takie jak „Pasztet z Wiejskiego Wesela", „Kabanosy Łowieckie z serii Na tropie smaku", „Szynka jak za Gierka" czy „Sarna - szynka z/k" otrzymały wiele nagród, w tym m.in. Złotymi Medalami Targów Poznańskich i certyfikatami Poznaj Dobrą Żywność" - dodaje Osińska.

 

Na świąteczny czas Małgorzata Wódkiewicz, Kierownik Marketingu Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka" poleca jedyne w swoim rodzaju wędliny - „Kurpiowska Chata", robione według staropolskich receptur. „Są one wędzone w tradycyjnej wędzarni opalanej wyłącznie drewnem i dzięki temu mają piękny kolor i wspaniały charakterystyczny smak. Do produkcji używana jest wyłącznie sól peklująca i naturalne przyprawy. W linii tej klienci znajdą: szynkę wędzonkę, schab, karczek, kiełbasę, kiełbasę myśliwską oraz kiełbasę jałowcową. Godną polecenia, na świątecznym stole, jest nasza linia mięs kulinarnych. „Mięsa Mojej Mamy" - łopatka, karczek, polędwiczki, schab, boczek, karkówka. Są to gotowe mięsa prosto do pieczenia. Polecamy również pasztety z serii „Dary Puszczy". W jej skład wchodzą cztery rodzaje pasztetów - pasztet leśny, z grzybami, z żurawiną, ze śliwką. Wytworzone ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa drobiowego z dodatkiem naturalnych przypraw, owoców i warzyw. Dodatki te uszlachetniają smak, dzięki czemu idealnie trafiają nawet w najbardziej wysublimowane gusta - dodaje.

 

Andrzej Pawelczak, Dyrektor ds. PR w firmie Animex uważa, że na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych wędlin oraz produktów mięsnych takich jak szynka czy wędliny suche typu kabanosy czy krakowska sucha.

 

„W tym roku zgodnie z oczekiwaniami naszych klientów i konsumentów proponujemy również wszystkie kiełbasy suche w plasterkach, w nowym atrakcyjnym opakowaniu pod marką Krakus" - mówi Andrzej Pawelczak. Polecamy też produkt typu „szynka z liściem", charakteryzująca się mocnym zapachem i wykwintnym smakiem. Od lat dużą popularnością w okresie świąt cieszy się również szynka konserwowa w puszce typu „mandolina". Dawniej był to produkt przeznaczony tylko na eksport do USA, a dzisiaj cieszy się dużym zainteresowaniem u nas w kraju - wyjaśnia.

 

Po takie nowe i tradycyjne smaki klienci będą mogli sięgnąć w okresie przedświątecznym. Jest z czego wybierać. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko próbować, kupować i jeść, jeść, jeść...

 

Katarzyna Sendal

tagi: wędliny i mięsa, świeta, rynek wędlin w Polsce,

Podpis lub email (podany podczas rejestracji):
Hasło: (jeśli nie podasz hasła, przy Twoim komentarzu pokaże się numer IP.)
Dodaj swój komentarz:
podaj wynik działania 0 + 5: