Z rynku FMCG

  • SERTOP - wyciągaj wnioski

    Wtorek, 25 czerwca 2019

    W kategorii serków topionych istotny wpływ na generowanie sprzedaży mają pojawiające się coraz to nowe mody żywieniowe, a także sezonowość, która ma decydujący wpływ na decyzje smakowe konsumenta. Bo o ile zimą w koszyku zakupowym często można znaleźć produkty z dodatkiem grzybów (pieczarki czy borowiki) lub z dodatkiem czosnku, o tyle wiosną i latem ulubionymi smakami... Czytaj więcej »

  • Oranżada w szklanej butelce, lody śmietankowe na patyku oraz polskie owoce – to kultowe smaki, które Polacy powyżej 40 roku życia wspominają najczęściej – wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Kantar Polska na zlecenie PPL Koral. Czytaj więcej »

  • „Dziel się uśmiechem” z Orbit

    Środa, 19 czerwca 2019

    Marka Orbit intensywnie angażuje się w działania poświęcone edukacji w zakresie dbania o higienę jamy ustnej. Kluczowym przekazem marki są „4 proste kroki dla zdrowych i czystych zębów” uwzględniające m.in. korzyści płynące z żucia po posiłku bezcukrowej gumy. Dzięki realizowanemu w polskich szkołach programowi „Dziel się Uśmiechem” Orbit już od 6 lat zwraca uwagę... Czytaj więcej »

  • 27 czerwca na warszawskim Plac Konstytucji wyrośnie zielona oaza – ogród B-Life Botanicals. Parking, znajdujący się na środku placu, na cztery dni zamieni się w park, gdzie będzie można zrelaksować się, orzeźwić chłodnym napojem i sięgnąć po swoją prawdziwą naturę w otoczeniu roślin i odgłosów przyrody. W ten sposób marka napojów botanicznych B-Life Botanicals chce... Czytaj więcej »

  • Stacje naprawy rowerów od Hochland

    Środa, 19 czerwca 2019

    Firma Hochland Polska zakupiła dla Węgrowa i Kaźmierza stacje naprawy rowerów, wszędzie tam, gdzie Hochland ma swoje zakłady produkcyjne w Polsce. Rowerzyści, których podczas jazdy zaskoczy awaria lub nie posiadają własnych narzędzi, będą mogli naprawić swoje bicykle na stacji samoobsługowej sygnowanej logo Hochland. Czytaj więcej »

  • Miniony maj, jak żaden z innych miesięcy, zarówno bieżącego roku, jak i lat ubiegłych, może okazać się najbardziej znaczącym dla aktualnego kształtu polskiego rynku obrotu produktami FMCG, jak i jego przyszłości. Czytaj więcej »

  • Prymat, marka najchętniej wybieranych przypraw w Polsce*, po raz kolejny rusza w letnią trasę ze swoim Mega Food Truckiem. Tego lata będzie można spotkać kulinarną ekipę w plenerze, gdzie amatorzy dobrego jedzenia będą mieli okazję zobaczyć Prymat w zupełnie nowej odsłonie! Czytaj więcej »

  • Procter & Gamble, lider branży FMCG na świecie, rozpoczął w Polsce pierwszą edycję programu „Czysta Ziemia”. To wieloletnia inicjatywa stanowiąca element strategii zrównoważonego rozwoju koncernu. W realizację projektu, który edukuje uczniów szkół podstawowych w zakresie segregacji odpadów, procesu odzyskiwania tworzyw sztucznych oraz dbania o środowisko naturalne,... Czytaj więcej »

  • Już ponad 100 polskich restauracji McDonald’s oferuje swoim klientom usługę dowozu jedzenia. Od 18 czerwca z tego rozwiązania mogą korzystać również mieszkańcy Lublina. Wystarczy dokonać zamówienia w aplikacji Uber Eats i cieszyć się dostawą pod same drzwi. Czytaj więcej »

  • Żubrówka grassuje latem!

    Wtorek, 18 czerwca 2019

    Tegoroczne wakacje zapowiadają się wyjątkowo smakowicie. Żubrówka Bison Grass i jej trzy dzikie warianty – Rajskie Jabłko, Dzika Czereśnia i Leśna Poziomka – rozpoczynają Akcję Lato. Ze specjalną żubrówkową przyczepą ruszają do największych miast Polski oraz na najważniejsze letnie festiwale, z mnóstwem atrakcji dla wszystkich fanów dobrej zabawy. Czytaj więcej »

  • Carlsberg Polska zakończył 6. edycję programu grantowego InicJaTyWy, przyznając granty dziewięciu instytucjom użyteczności publicznej i organizacjom pozarządowym działającym w sąsiedztwie trzech browarów. Zwycięskie organizacje zostały wyłonione w głosowaniu internautów. Każda z nich otrzymała na realizację zgłoszonego projektu 10 000 zł. Czytaj więcej »

  • Na tydzień przed końcem zbiórki PINTA Barrel Brewing SA pozyskała z finansowania społecznościowego już niemal połowę kapitału potrzebnego jej na wybudowanie kompletnego browaru rzemieślniczego. Od 41 dni akcji do spółki każdego dnia dołącza średnio 15 nowych inwestorów. Średnia wpłata wynosi ponad 3 000 zł. Czytaj więcej »

  • Firma Henkel podjęła kolejne kroki w ramach współpracy z przedsiębiorstwem społecznym Plastic Bank. Dział Laundry & Home Care (środków piorących i czystości) oraz Beauty Care (kosmetyków) wprowadzi na rynek opakowania wykonane w 100% z plastiku pochodzącego z recyclingu. Nawet 50% ich składu będzie stanowił tzw. Social Plastic – plastik pochodzący ze społecznej zbiórki. Czytaj więcej »

  • InPost Paczkomaty® marką wysokiej reputacji

    Poniedziałek, 17 czerwca 2019

    InPost – operator logistyczny, w którego zainwestowały jedne z największych amerykańskich funduszy inwestycyjnych (Advent International oraz KKR) – otrzymała nagrodę Premium Brand 2019. W XIV edycji ogólnopolskiego badania InPost zdobył uznanie konsumentów, którzy wysoko ocenili m.in. zaufanie do marki oraz jej wiarygodność, zaangażowanie społeczne i wizerunek. Czytaj więcej »

  • Międzynarodowy Dzień Sushi

    Poniedziałek, 17 czerwca 2019

    Nigiri, sashimi i uramaki zagościły w biurach i domach Polaków, ciesząc się coraz większym uznaniem. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi, który przypada 18 czerwca, platforma PizzaPortal.pl przygotowała statystyki na temat tego popularnego dania. Wynika z nich, że mężczyźni (54,18 proc.) zamawiają sushi chętniej od kobiet (45,82 proc.), największą popularnością cieszy się... Czytaj więcej »

  • Satelity w rolnictwie

    Poniedziałek, 17 czerwca 2019

    „Satelity wysokich rozdzielczości – wsparcie nowoczesnego rolnictwa w Polsce” to tytuł konferencji zorganizowanej w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa w dniu 14 czerwca br. W wydarzeniu uczestniczyli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, Dyrektor Generalny KOWR Grzegorz Pięta oraz Zastępca Dyrektora Generalnego Wojciech Kędzia. Czytaj więcej »

  • W tegorocznym Rankingu firm TSL Grupa DSV uplasowała się w pierwszej dziesiątce największych polskich operatorów logistycznych, zdobywając dwa wyróżnienia. Czytaj więcej »

  • Michel Moran poprowadzi cykl warsztatów w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Pierwsze spotkanie poświęcone daniom z ryb przygotowanych zgodnie z filozofią zero waste odbędzie się 26 czerwca. Czytaj więcej »

  • Supermarket online Frisco.pl nawiązał współpracę z marką BeRAW oraz serwisem z dietami online BeDiet.pl, których współzałożycielką jest najbardziej znana trenerka fitness w Polsce - Ewa Chodakowska. Efektem tych działań jest konkurs z nagrodą główną w postaci tygodnia metamorfozy na Malediwach, jak również możliwość przeniesienia jadłospisu z BeDiet.pl prosto do koszyka... Czytaj więcej »

  • Dieta Polaków jest mało odżywcza

    Czwartek, 13 czerwca 2019

    Dietetycy alarmują, kiepskie jedzenie, mała aktywność fizyczna, stres, niedobór snu i zanieczyszczone powietrze przyczyniają się do nadwagi i otyłości, spadku kondycji, a w konsekwencji – do rozwoju chorób zagrażających życiu. Dlatego warto wnikliwie przeanalizować swoje codzienne menu i jak najszybciej wykluczyć z niego większość produktów zawierających nasycone kwasy... Czytaj więcej »

  • Asortyment produktów Foods by Ann sprzedawanych w sieci stacji paliw Shell powiększa się przed nadchodzącymi wakacjami. W całej Polsce dostępne będą m.in. napoje energetyczne i nowość – orzechy w czekoladzie. Nowe pozycje dołączą do Smoothies i batonów Choco Bites, które aktualnie sprzedawane są w całej sieci. Czytaj więcej »

  • Zmiany klimatyczne wpływają na bardzo wiele obszarów. Bardzo istotnym jest gospodarka żywnościowa. Globalny rynek żywności zwiększył się trzykrotnie. Rolnictwo, jak i hodowla zwierząt, stały się przemysłowe i masowe. To postęp cywilizacyjny ludzkości, która na przestrzeni ostatnich 70-80 lat się w tym wyspecjalizowała. Mamy więc znaczną nadprodukcję żywności i... Czytaj więcej »

  • Likworki Gdańskie uzyskały najwięcej głosów publiczności w plebiscycie na najpopularniejszy produkt Pomorza TOP PRODUKT 2019. Plebiscyt zorganizowała redakcja „Dziennika Bałtyckiego” – największej regionalnej gazety na Pomorzu pod patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego. W poniedziałek, 10 czerwca, w Filharmonii Bałtyckiej w Gdańsku odbyła się ceremonia wręczenia... Czytaj więcej »

  • Obecnie technologią suszenia żywności ujemną temperaturą interesuje się przede wszystkim przemysł spożywczy – rośnie udział w rynku liofilizowanych owoców, warzyw czy wędlin. Dzięki tej technologii żołnierze i astronauci mają dostęp do kompletnych dań, przy tym bardzo lekkich, bo pozbawionych wody. Także farmaceutyka wykorzystuje liofilizację. Światowe firmy... Czytaj więcej »

  • Jak tłumaczy kucharz, że nie zawsze te warzywa i owoce, które są największe i najładniejsze, smakują najlepiej. Zazwyczaj to właśnie produkty o nieregularnych kształtach czy z niewielkimi skazami mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Smak bowiem zależy od tego, w jaki sposób zostały wyhodowane. Warto więc wybierać produkty, które pochodzą z upraw ekologicznych od... Czytaj więcej »

  • W jakim wieku piłkarz może zacząć rozglądać się za dziewczynami? Czy pieniądze są ważne w życiu sportowca? Jakie przedmeczowe rytuały ma Robert Lewandowski? To tylko niektóre z pytań, jakie kadrowicze usłyszeli od swoich następców – zwycięzców XIX edycji Turnieju „Z Podwórka na Stadion o Puchar Tymbarku”, którzy najpierw odwiedzili ich przed meczem z Izraelem, a... Czytaj więcej »

  • Tipica Italiana zajmuje się od 5 lat bezpośrednim importem i sprzedażą detaliczną oraz hurtową oryginalnych włoskich produktów. Teraz firma weszła do Grupy Chorten, z którą współpracuje już 1600 sklepów, by rozszerzyć ofertę o wybrane polskie i podlaskie produkty. Czytaj więcej »

  • Stokrotka zakwitnie w Sukcesji

    Poniedziałek, 10 czerwca 2019

    Stokrotka zostanie nowym operatorem spożywczym Centrum Handlowo-Rozrywkowego Sukcesja w Łodzi. Będzie to pierwszy supermarket tej sieci w łódzkim centrum handlowym i jednocześnie pierwszy w tym rejonie miasta. Otwarcie zaplanowano na 27 czerwca. Czytaj więcej »

  • Rozwiązania technologiczne z obszaru IoT będą stopniowo pojawiały się w środowisku zakupowym, podnosząc jakość obsługi klientów. I tak np. inteligentne półki będą informowały pracowników sklepów o braku towarów. Trzeba jednak podkreślić, że takie nowości będą wprowadzane u nas zdecydowanie wolniej niż na Zachodzie. Jedną z przyczyn są różnice w kosztach... Czytaj więcej »

  • Pascal Brodnicki i Maciej Starosolski przemierzyli już tysiące kilometrów z edukacyjnym projektem „Moc Spotkań”, w ramach którego promowali polską gościnność i tradycję wspólnego ucztowania przy stole. Nadszedł czas na wielki finał, który już 15 czerwca odbędzie się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie. W ramach całodziennego spotkania odbędą się warsztaty i wykłady,... Czytaj więcej »