Z rynku FMCG

  • Patrioci z małych ojczyzn

    Piątek, 09 listopada 2018

    Co Polacy uważają za przejaw lokalnego patriotyzmu? Według zdecydowanej większości respondentów ogólnopolskiego badania, przeprowadzonego na zlecenie Grupy Eurocash, 5 najbardziej patriotycznych zachowań w stosunku do małej ojczyzny to: troska o najbliższą przestrzeń publiczną, udział w lokalnych wydarzeniach kulturalnych, zaangażowanie w dyskusje nad sprawami lokalnymi,... Czytaj więcej »

  • W poszukiwaniu idealnej metody na skuteczne rzucenie palenia naukowcy sięgnęli po zdobycze technologii mobilnych. Specjalne aplikacje ułatwią zapanowanie nad nałogiem, a cyfrowe papierosy sparowane z telefonem będą dozować ilość wchłanianej nikotyny i uniemożliwią dzieciom palenie. Naukowcy pracują także nad wprowadzeniem opasek, które wykrywałyby, kiedy sięgamy po papierosy.... Czytaj więcej »

  • Dziś obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania! To wyjątkowe święto warto wpisać na stałe do swoich kalendarzy i świętować nie tylko 8 listopada, lecz codziennie i to z całą rodziną. Dlaczego? Śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam energię na wiele godzin. Właśnie dlatego powinien być nieodłącznym elementem każdego ranka. Czytaj więcej »

  • W tym roku na wydatki związane z organizacją świąt Bożego Narodzenia przeznaczymy średnio 719 zł – wynika z Barometru Providenta. Co dziesiąty Polak przyznaje, że nie będzie mógł sobie pozwolić na wszystkie świąteczne zakupy. Mimo to podchodzimy do nich racjonalnie i nie planujemy wydatków ponad stan. Blisko 70 proc. Polaków sfinansuje Gwiazdkę z bieżących dochodów,... Czytaj więcej »

  • Święto Marcina to czas wyjątkowego przypominania polskim konsumentom o sztandarowym produkcie, który powinien zdecydowanie częściej gościć w naszych jadłospisach. Mowa o gęsinie, bo 11 listopada, to jej dzień. Eksperci już nie odpowiadają na pytanie, czy warto po nią sięgać, ale wskazują, jak korzystać z niej jak najczęściej. Czytaj więcej »

  • Jak jedzą Polacy

    Środa, 07 listopada 2018

    Zbliżający się Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, przypadający 8 listopada, jak co roku skłania nas do refleksji, czy faktycznie to, co spożywamy na co dzień możemy określić mianem zdrowego? Czytaj więcej »

  • Marka TEEKANNE, istniejąca od 1882 roku, rozpoczęła proces zmiany wizerunku. Już teraz, na wybranych produktach dostępnych w polskich sklepach, widnieje nowy, nowoczesny logotyp. Czytaj więcej »

  • W ubiegłym roku, po raz pierwszy w historii, drób okazał się najbardziej popularnym rodzajem mięsa na świecie, wyprzedzając wieprzowinę*. Jak wynika z badania preferencji żywieniowych przeprowadzonego przez Biostat na zlecenie SuperDrob S.A., również Polacy najchętniej sięgają po mięso drobiowe. Na wybór kurczaka wskazuje dwie trzecie badanych. Czytaj więcej »

  • Žatecké Noviny ze srebrnym Effie!

    Wtorek, 06 listopada 2018

    Kampania piwa Žatecký Světlý Ležák otrzymała srebrną statuetkę w konkursie Effie Awards 2018. Kompleksowe działania marketingowe wokół wprowadzenia marki na rynek zostały nagrodzone w kategorii Launch/Relaunch. Czytaj więcej »

  • PizzaPortal.pl poszerza grono lokali dostępnych w serwisie o lubianą sieć pizzerii z hiszpańskim rodowodem. W ofercie platformy od października znajduje się Telepizza z blisko 70 restauracjami w 35 polskich miastach. Dzięki temu PizzaPortal.pl staje się numerem 1 w Polsce posiadającym w ofercie największą liczbę sieci restauracyjnych. Czytaj więcej »

  • OSHEE podjęło kolejne zobowiązanie w ramach wdrażanego programu ulepszania składów oferowanych produktów. Zmiany obejmą całe portfolio marki. OSHEE, które od lat zajmuje miejsce lidera wśród producentów przekąsek i napojów funkcjonalnych w Polsce, sukcesywnie obniża zawartość cukru w swoich produktach. Jest to następny krok, po ogłoszonym we wrześniu całkowitym... Czytaj więcej »

  • Perfetti Van Melle, producent jednych z najbardziej znanych na świecie słodyczy, takich jak Mentos, Chupa Chups czy Fruittella powierzył Synertime opiekę nad promocją PR swoich produktów i komunikacją korporacyjną. Czytaj więcej »

  • Nowy odcinek #PysznychInspiracji z Hochland!

    Środa, 31 października 2018

    Już jest dostępny kolejny odcinek #PysznychInspiracji z Hochland. Tym razem Damian Kordas zgotował dla nas aromatyczną, kremową i aksamitną- zupę tajską. Oczywiście kremowa i pyszna - koniecznie z kremowym serem Hochland. Idealna propozycja na weekend! Czytaj więcej »

  • Butelka wódki Björn, produkowanej przez BZK Alco, została jednym ze zwycięzców jubileuszowej 25. edycji konkursu Dobry Wzór. Instytut Wzornictwa Przemysłowego wyróżnia w ten sposób najlepiej zaprojektowane produkty i usługi dostępne na polskim rynku. To pierwsza butelka mocnego alkoholu, która zwyciężyła w kategorii „Grafika użytkowa i opakowania”. Czytaj więcej »

  • Opakowanie, które naprawdę się opłaca

    Wtorek, 30 października 2018

    Z każdym rokiem półki sklepowe coraz bardziej uginają się od dużej liczby produktów z tej samej kategorii. Paradoksalnie, jak wynika z badań Nielsena, właśnie z tego powodu przeciętny konsument zauważa średnio tylko 4 na 10 artykułów. Co marki mogą zrobić, aby się wyróżnić? Jakie czynniki sprawiają, że częściej kupujemy jedne produkty, a ignorujemy inne? Czytaj więcej »

  • LubApple na targach Fruit Attraction w Madrycie

    Poniedziałek, 29 października 2018

    Firma LubApple, jeden z czołowych producentów owoców w Polsce wzięła udział w Międzynarodowych Targach Owoców i Warzyw FRUIT ATTRACTION 2018 w Madrycie. Efektem będą nowe kontrakty do krajów północnej Afryki i Bliskiego Wschodu. Czytaj więcej »

  • Polska żywność: strzał w „dziesiątkę”

    Poniedziałek, 29 października 2018

    Mięsa, nabiał, pieczywo, przekąski, alkohole, ryby, przetwory warzywne i owocowe, lody, oleje, soki, słodycze, produkty regionalne, sosy, czy specjały dla wegan - to niektóre z szerokiej gamy produktów, które sprawdzili członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” podczas minionego audytu. Czytaj więcej »

  • Czy rodzima branża winiarska już dojrzała?

    Poniedziałek, 29 października 2018

    Przez 18 ostatnich lat liczba winnic w Polsce wzrosła o prawie 2000%. Czy ta ilość przekłada się na jakość? I czy przede wszystkim możemy mówić o dojrzałej już branży? Na te i inne istotne pytania odpowiadali eksperci podczas debaty pt. „WINO. Czy w tej branży się przelewa?” otwierającej tegoroczną IV edycję targów Wine Expo Poland. Czytaj więcej »

  • W polskich kuchniach zaczynają królować technologie, które pozwalają prosto i szybko przygotowywać zdrowe potrawy, są intuicyjne w użyciu, a czasem wręcz wyręczają użytkownika. Takie są oczekiwania konsumentów, więc producenci sprzętu prześcigają się w nowoczesnych rozwiązaniach, łącząc je z oryginalnym designem, który będzie pasował do każdego rodzaju kuchni. Takie... Czytaj więcej »

  • Śliwka kalifornijska szuka idealnej pary!

    Piątek, 26 października 2018

    W Kalifornii wyrastają doskonałe owoce oraz idee, które wnoszą nowości do świata kulinariów. W The Culinary Institute of America* z inicjatywy California Prune Board odbyła się sesja kulinarna, dzięki której goście z Europy, Kanady oraz USA odkrywali jak śliwki kalifornijskie wydobywają smaki produktów z którymi są zestawione. Czytaj więcej »

  • Mrożenie jest jedną z najstarszych i najskuteczniejszych metod przechowywania produktów żywnościowych. Proces ten opóźnia psucie się produktów oraz zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Dodatkowo mrożonki są zdrowe, bo mrożenie pozwala zachować wartość odżywczą żywności bez konieczności użycia substancji konserwujących. Według ekspertów IceFood.pl w 2018... Czytaj więcej »

  • Producenci sprzętu kuchennego prześcigają się w udoskonalaniu swoich produktów. Liczy się zarówno oryginalny design, jak i funkcjonalność. Nowoczesne lodówki pełnią funkcję partnera w zakupach: przypominają o konieczności zrobienia zakupów, wysyłają zamówienie do sklepu, a nawet podpowiadają, jak przyrządzić określone dania. Innowacyjne piekarniki umożliwiają... Czytaj więcej »

  • Dziś obchodzimy wyjątkowe, kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu! Jak najlepiej uczcić tę okazję? Oczywiście wspólnym świętowaniem! 25 października to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i dla każdego! Czytaj więcej »

  • Za nami druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. Przez dwa dni, pod dachem Reduty Banku Polskiego w Warszawie, spotykali się eksperci i pasjonaci gorzelnictwa, miłośnicy sztuki barmańskiej oraz kulinariów. Swoją ofertę prezentowali producenci i dystrybutorzy najlepszych wódek, dostępnych na polskim rynku. W tym zacnym gronie obecna była również Finlandia® Vodka. Czytaj więcej »

  • Na polskim rynku przybywa wegetariańskich i wegańskich restauracji. Specjalne menu dla osób, które wykluczyły z diety mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzają też tradycyjne restauracje serwujące mięso. Wpływa na to większa świadomość żywieniowa Polaków oraz duża dostępność produktów roślinnych. Coraz większa oferta w tym zakresie powoduje, że więcej... Czytaj więcej »

  • Kontynent afrykański to jeden z największych importerów żywności, którego gospodarka opiera się na słabo zmechanizowanym rolnictwie, co daje pole do popisu przedsiębiorstwom z sektora maszyn czy rolno-spożywczego. Potencjał afrykańskiego rynku dostrzegły już m.in. Chiny, ale firmy z Polski również coraz bardziej interesują się egzotycznym kierunkiem ekspansji. Prezes spółki... Czytaj więcej »

  • Na torze bydgoskiej Polonii 7 października rozegrany został żużlowy turniej „Asy dla Tomasza Golloba”. Cały dochód z imprezy przekazano na pokrycie kosztów dalszej rehabilitacji indywidualnego mistrza świata z 2010 roku, a Hochland Polska także zaangażował się w to przedsięwzięcie. Czytaj więcej »

  • Oranżada Hellena osiągnęła udziały wartościowe na poziomie 78,6 procent* w rynku oranżady, co stawia ją na pozycji lidera w tym segmencie. W IV kwartale ubiegłego roku odnotowała wzrost sprzedaży o ok. 30 procent w porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzedzającym. Wysoki popyt na oranżadę w miesiącach jesienno-zimowych pozwala prognozować ważną zmianę zachowań... Czytaj więcej »

  • Klasyczna Pszenica z Okocimia znów złota!

    Wtorek, 23 października 2018

    Okocim Klasyczna Pszenica otrzymała złoty medal w kategorii „Piwa Pszeniczne” podczas konkursu Good Beer 2018. To już drugie złoto z rzędu przyznane okocimskiej Pszenicy w tym konkursie. Czytaj więcej »

  • Dziennikarka przyznaje, że wraz ze zrzuceniem zbędnych kilogramów, całkowitej zmianie uległy jej nawyki żywieniowe. Stała się między innymi zwolenniczką diet oczyszczających, w których prym wiodą soki i koktajle. W swoim najnowszym poradniku prezenterka wraz z Martą Kordyl proponuje prawie sto przepisów na zdrowe i smaczne napoje, które oczyszczają, poprawiają odporność i... Czytaj więcej »