Z rynku FMCG

  • Princessa z nowym logo i w dwóch nowych smakach

    Poniedziałek, 21 sierpnia 2017

    Sierpień dla marki Princessa to czas dużych zmian. Princessa nie tylko wprowadziła zmiany w szacie graficznej swoich opakowań, ale także oferuje do sprzedaży dwa nowe wafelki. Czytaj więcej »

  • Nowe linie w Zakładach PepsiCo w Polsce

    Poniedziałek, 21 sierpnia 2017

    Firma PepsiCo uruchomiła dwie nowe linie do produkcji słonych przekąsek w fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim. Czytaj więcej »

  • Rewolucja w sprzedaży ryb mrożonych

    Poniedziałek, 21 sierpnia 2017

    Sprzedaż ryb i owoców morza w sklepach ogólnospożywczych, bywa często problematyczna. W wielu z nich brakuje już miejsca na odrębną sekcję dla tej kategorii produktów. Z kolei sprzedaż kupowanych najchętniej, mrożonych filetów ryb w tzw. luzie, we wspólnej bonecie z innymi mrożonymi produktami spożywczymi, budziła do tej pory obawy sprzedawców. Główną przeszkodą był... Czytaj więcej »

  • Pomoc na szczycie – Spomlek charytatywnie

    Poniedziałek, 21 sierpnia 2017

    Już jutro 22 sierpnia w Zakopanem odbędzie się niesamowite wydarzenie – kucharze, miłośnicy jedzenia i firmy z branży gastronomicznej wspólnie zdobędą najwyższy szczyt Tatr, Rysy. Wszystko po to, aby pomóc niepełnosprawnemu kucharzowi. W akcję zaangażowała się firma Spomlek. Czytaj więcej »

  • Już 22 sierpnia polscy kucharze wyruszą na Rysy, aby tam urządzić wielkie gotowanie i serwować kuchnię polową. Pierwsza tego typu akcja charytatywna w Polsce ma na celu pomóc jednemu z krakowskich kucharzy, który stracił rękę podczas pracy i nie może wykonywać zawodu. Czytaj więcej »

  • Dlaczego suplementy wzbudzają tyle kontrowersji? Jak zwiększyć bezpieczeństwo i uporządkować ten rynek? Instytut Ochrony Zdrowia oraz Aliant Consulting Group zapraszają do dyskusji już 30 sierpnia. Czytaj więcej »

  • Okocim Radler z Limonką z Browaru Okocim po raz kolejny został nagrodzony srebrnym medalem w Konsumenckim Konkursie Piw na 47. ogólnopolskim święcie chmielarzy i piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie 2017”. Okocimski radler zdobył nagrodę w kategorii „Napojów na bazie piwa typu Radler/Shandy”. Czytaj więcej »

  • W I półroczu wynajęto 1,72 mln mkw. magazynów – najwięcej w historii. Popyt netto wyniósł 1,3 mln mkw. - to trzeci co do wielkości wynik w Europie. Możliwe 3 mln mkw. popytu na koniec 2017 r. Czytaj więcej »

  • Jej wysokość Gryka

    Czwartek, 17 sierpnia 2017

    Gryka szturmem zdobywa nasze serca i stoły. Warto dowiedzieć się o tych niezwykłych nasionkach czegoś więcej ponad to, że ze względu na niezaprzeczalne walory zdrowotne i smakowe warto po nie sięgać. Czytaj więcej »

  • 2 sierpnia zakończył się pierwszy etap Barilla Cup. Roczne zapasy makaronu trafiły do 50 Laureatów Tygodnia, a udział w konkursie wzięło już prawie 600 osób. Pierwsza tura składała się z dziesięciu rozgrywek, z której każda trwała tydzień. Wysoko postawiona poprzeczka przez uczestników edycji 2016 niewątpliwie miała wpływ na zaangażowanie tegorocznych konkursowiczów.... Czytaj więcej »

  • „Żarcie na Kółkach” to największy warszawski festiwal food trucków. Już 19-20 sierpnia na błoniach Stadionu Narodowego odbędzie się wakacyjny Festiwal Food Trucków, w którym weźmie udział ponad 100 wozów, z których serwowane będzie najlepsze jedzenie z najróżniejszych stron świata. Zmotoryzowane restauracje serwować będą m.in. burgery, taco, zapiekanki, ale nie... Czytaj więcej »

  • Co roku w całym kraju organizowane są przeróżne eventy skierowane do prawdziwych kulinarnych odkrywców. Były już więc niezliczone noce restauracji, a nawet noce fanów sushi. Teraz przyszedł czas na „Noc Lodożerców”. W środę 15 sierpnia w Wytwórni Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy” odbyło się nocne kosztowanie lodowych przysmaków. Czytaj więcej »

  • Browar Okocim zaprasza na Chmielaki!

    Środa, 16 sierpnia 2017

    W dniach 18-20 sierpnia br. w Krasnymstawie odbędzie się kolejna edycja Chmielaków Krasnostawskich – największego i najstarszego w Polsce festiwalu piwnego. To prawdziwe święto piwoszy i piwowarów, a także niepowtarzalna okazja dla konsumentów do poznania branży piwnej oraz kultury piwowarskiej. Czytaj więcej »

  • Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem... Czytaj więcej »

  • Święto Toruńskiego Piernika, które odbyło się 11-12 sierpnia w Toruniu, zamieniło toruńską Starówkę i Błonia Nadwiślańskie w kulinarno-kulturalną oraz festiwalową scenę. Niezwykłe pokazy kulinarne połączone z degustacją w wykonaniu szefów kuchni znanych z programów telewizyjnych – Pascala Brodnickiego, Maliki Szyc-Juchnowicz oraz Sebastiana Olmy, warsztaty piernikarskie... Czytaj więcej »

  • Już 18 sierpnia do Międzyzdrojów zawita projekt „Lekkoatletyka dla każdego”. W specjalnie przygotowanym miasteczku wszystkie dzieci będą mogły sprawdzić swoje umiejętności sportowe w szeregu najróżniejszych konkurencji, złapać lekkoatletycznego bakcyla oraz spotkać gwiazdy polskiego sportu na czele z Szymonem Ziółkowskim, Jackiem Wszołą oraz Marianem Woroninem . Czytaj więcej »

  • Codzienny dylemat „kawa czy herbata” znany jest chyba każdemu z nas. Oba napoje nieodłącznie towarzyszą nam, czy to w trakcie śniadań, czy też podczas spotkań towarzyskich. By poznać wynik tej rywalizacji marka Czas na Herbatę postanowiła sprawdzić, jak często Polacy sięgają po te produkty i w jakich okolicznościach są one wypijane. Czytaj więcej »

  • Czas na Herbatę świętuje 20 urodziny!

    Piątek, 11 sierpnia 2017

    Marka Czas na Herbatę obchodzi w tym roku swoje okrągłe 20 urodziny. Z tej okazji w dniach 15-24.09.2017r. zaprasza wszystkich klientów do wspólnego świętowania. W sklepach na terenie całej Polski czekać będzie specjalna oferta rabatowa, upominki, degustacje oraz konkurs z atrakcyjnymi nagrodami. Czytaj więcej »

  • Sieć restauracji KFC od 60-ciu lat łączy przy kultowym już kubełku. Wypełniony soczystymi kawałkami kurczaka w sekretnej panierce Colonela Sandersa jest niezmiennie doskonałą okazją do smakowania codzienności z bliskimi. Czytaj więcej »

  • Latem konsumenci mają wobec alkoholu zupełnie inne oczekiwania niż zimą. Zamiast rozgrzewać i uspokajać, w upalne dni trunki powinny pobudzać, orzeźwiać i w wysublimowany sposób gasić pragnienie. Polacy chętnie poszukują ponadto nowych wariantów smakowych, np. modnego tego lata połączenia alkoholu z lemoniadą. Czytaj więcej »

  • Jesteś akurat z rodziną na wczasach we Władysławowie? To wspaniale - masz doskonałą okazję, by w najbliższą niedzielę 13 sierpnia uczestniczyć w warsztatach tworzenia zabawek razem z Moniką Mrozowską. Czytaj więcej »

  • Święto Toruńskiego Piernika 2017

    Czwartek, 10 sierpnia 2017

    Tegoroczne Święto Toruńskiego Piernika, które odbędzie się 11 i 12 sierpnia w Toruniu, to wyjątkowe w skali kraju, inspirujące wydarzenie, w którym każdy pasjonat kuchni i gotowania (i nie tylko!) znajdzie coś dla siebie.Przyjrzyjmy się bliżej smakowitym niespodziankom przygotowanym dla Odwiedzających. Czytaj więcej »

  • Jednym z ważniejszych czynników decydujących o sukcesie biznesu gastronomicznego jest lokalizacja. Twórcy polskiej sieci spaghetterii Makarun, planując dalszy rozwój swojej marki, w pierwszej kolejności starannie wyselekcjonowali więc lokale, które zdaniem ekspertów sprawdzą się w tym wypadku najlepiej. Teraz zaś poszukują partnerów, którzy chcieliby otworzyć restauracje... Czytaj więcej »

  • Wraz z nadejściem lata w Polsce powraca problem pozostawiania zwierząt w samochodzie. Co roku w miesiącach letnich media donoszą o pozostawionych w rozgrzanych autach psach i kotach. Jak temu przeciwdziałać? Coraz więcej kawiarni i sklepów umożliwia swoim klientom wejście z psem. O krok dalej idzie Nestlé – w biurze Nestlé Purina w Warszawie pracownicy w ramach akcji Pets@work... Czytaj więcej »

  • Dnia 25 sierpnia, już po raz 5. będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności. Pomysłodawcami tego nietypowego „święta” kulinarnego są twórcy programu promocyjnego „Doceń polskie”. O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Sprawdź w jaki sposób... Czytaj więcej »

  • Polska Izba Mleka wraz z Dzieciakami Mleczakami zapraszają do wzięcia udziału w bezpłatnym, fantastycznym Mlecznym Dziecięcym Pikniku, który odbędzie się 18 sierpnia br. w Farmie Iluzji, Trojanów. Czytaj więcej »

  • Drogerie Natura, jedna z największych polskich sieci drogeryjnych, w 2017 roku obchodzą dwudziestolecie istnienia na polskim rynku. Obecnie sieć prowadzi blisko 300 drogerii stacjonarnych w całym kraju, zarówno w dużych miastach i centrach handlowych, jak i w mniejszych miejscowościach, a także drogerię internetową pod adresem www.drogerienatura.pl. Czytaj więcej »

  • Rynek rzepaku

    Wtorek, 08 sierpnia 2017

    W całym kraju rozpoczęto zbiór rzepaku ozimego. Najbardziej zaawansowane są zbiory na południu Polski. Nasiona rzepaku ozimego na ogół spełniają parametry jakościowe, chociaż zdarzają się partie zanieczyszczone i o podwyższonej wilgotności, nawet do 20 proc. Czytaj więcej »

  • Sertop - Siła nawyku

    Wtorek, 08 sierpnia 2017

    - „Poproszę to, co zawsze” to najczęściej słyszane słowa sprzedawców w małych, osiedlowych sklepikach. Klienci kupują to, co znają, bo wiedzą, że dany produkt, pod marką konkretnego producenta i o konkretnym smaku spełni ich oczekiwania. Bo każdy z nas ma swoje, osobiste preferencje i zwykle wybiera znane sobie produkty. Kupując ulubione płatki śniadaniowe czy serek topiony... Czytaj więcej »

  • Dziennikarz nie obawia się konkurowania z Magdą Gessler. Twierdzi, że choć oboje zajmują się tematyką kulinarną, ich programy będą miały zupełnie inny charakter. Już jesienią Robert Makłowicz zadebiutuje na antenie Food Network i zabierze widzów w podróż m.in. do Austrii, Belgii oraz na Ukrainę. Czytaj więcej »