Z rynku FMCG

  • Informatycy mówią, że ludzie dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili. Mimo, że międzynarodowy dzień robienia kopii zapasowej za nami, obchodzony jest 31 marca, to zawsze jest dobra pora, aby dowiedzieć się jak w odpowiedni sposób zabezpieczyć cyfrowe życie. Czytaj więcej »

  • Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej... Czytaj więcej »

  • Wśród propozycji Ministerstwa Zdrowia jest m.in. ograniczenie emisji reklam piwa i zaostrzenie zakazów dotyczących sprzedaży i spożycia napojów alkoholowych. Branża piwowarska ocenia, że to fasadowe rozwiązania, które nie przyczynią się do ograniczenia konsumpcji alkoholu wśród Polaków. Spowodują za to ograniczenie miejsc pracy i spadek wpływów do budżetu państwa. Po... Czytaj więcej »

  • Kto wymyślił paluszki z sezamem?

    Czwartek, 19 października 2017

    Słone, słodkie, z makiem czy sezamem, grube jolki, z solą morską lub miodem, nowoczesne BIO oraz Bez-E, dla dzieci i dorosłych, w domu, pracy i podróży – paluszki towarzyszą nam od lat i są jedną z najzdrowszych dostępnych na rynku przegryzek. Dzisiaj na rynku jest kilkadziesiąt smaków, ale na początku lat 90. na rynku były tylko słone paluszki. A kto i kiedy wymyślił... Czytaj więcej »

  • Na początku października 2017 r. spółka będąca właścicielem Kupca Poznańskiego podpisała umowę z wykonawcą prac modernizacyjnych w części biurowej budynku. Planowany zakres prac obejmuje stworzenie niezależnej od części handlowej recepcji obsługującej powierzchnie biurowe, wymianę wind oraz rearanżację powierzchni wspólnych na piętrach biurowych w oparciu o projekt... Czytaj więcej »

  • Regiony ultraperyferyjne (RUP), mimo iż geograficznie oddalone od kontynentu europejskiego, są częścią Unii Europejskiej. Obecnie jest ich dziewięć: Gwadelupa, Martynika, Gujana Francuska, Majotta, Reunion i Saint-Martin (Francja), Azory i Madera (Portugalia) oraz Wyspy Kanaryjskie (Hiszpania). Zamieszkuje je 1% ludności Europy, a ich powierzchnia stanowi około 3% powierzchni UE.... Czytaj więcej »

  • Myśląc o żywności z Unii, europejscy konsumenci często zapominają o produktach pochodzących z wysp takich jak: Gwadelupa, Martynika, Madera czy Wyspy Kanaryjskie, mimo iż są one zamorskimi terytoriami Francji (Gwadelupa i Martynika), Portugalii (Madera) i Hiszpanii (Wyspy Kanaryjskie. Czytaj więcej »

  • Na przełomie września i października zakończyły się prace montażowe, związane z otwarciem pierwszych siłowni plenerowych w ramach finału tegorocznej edycji akcji „Nestlé porusza Polskę”. Z obiektów mogą już korzystać m.in. mieszkańcy Szczytny, Chynowa oraz Koła. Siłownie stanęły w zwycięskich gminach dzięki zaangażowaniu mieszkańców, którzy oddawali na nie głosy... Czytaj więcej »

  • PoloCup, czyli grywalizacja w POLOmarkecie

    Środa, 18 października 2017

    Sieć polskich supermarketów POLOmarket zaprosiła swoich pracowników do udziału w wyprawie PoloCup – innowacyjnym projekcie opartym na grywalizacji. Jego celem jest połączenie celów biznesowych z zabawą. Czytaj więcej »

  • Na świecie marnuje się rocznie około 1/3 wyprodukowanej żywności, czyli nawet 2 mld ton. W Polsce co roku do śmietników trafia 9 mln ton jedzenia. Jednocześnie szacuje się, że w 2016 roku ok. 108 mln ludzi cierpiało z powodu głodu lub ciężkiego niedożywienia. Duża odpowiedzialność spoczywa na firmach, które powinny właściwie planować produkcję i zakupy, a także... Czytaj więcej »

  • Kalendarze firmowe Hochland Polska 2018!

    Wtorek, 17 października 2017

    Wkrótce startuje dystrybucja kalendarzy Hochland Polska 2018. Wszechstronne kalendarze Hochland Polska od lat są dostarczane klientom jako jedne z pierwszych na rynku! W tym roku Hochland postawił na kalendarze biurkowe, niewielkie, designerskie i poręczne, które są pomysłem na ukoronowanie 11-tej już edycji konkursu fotograficznego ogłoszonego wśród prcaowników, tym razem pod... Czytaj więcej »

  • W coraz większym stopniu polscy konsumenci doceniają krajową żywność. Najchętniej wybierają rodzime produkty mleczne, mięso, warzywa, owoce i pieczywo. Produkty z Polski cieszą się też uznaniem na europejskim rynku, a w ubiegłym roku do UE została wyeksportowana żywność o wartości przekraczającej 24 mld zł. Jednym z hitów eksportowych jest polski drób, który powoli... Czytaj więcej »

  • Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów kontroluje sieci handlowe i sprawdza, czy sztucznie nie zawyżały cen masła. Największy w południowej Polsce producent cukru został wezwany do ujawnienia swoich kontrahentów i umów z dostawcami. Kontrole trwają też na rynku skupu jabłek i mleka. To efekt trzech miesięcy obowiązywania ustawy o przewadze kontraktowej, która ma chronić... Czytaj więcej »

  • Banki Żywności apelują - nie marnuj jedzenia!

    Piątek, 13 października 2017

    Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. To wyniki najnowszego badania „Nie marnuj jedzenia 2017”. Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia... Czytaj więcej »

  • Każdego roku w social media pojawia się 1,2 miliarda postów dotyczących jedzenia, a tymczasem codziennie na świecie 815 milionów ludzi chodzi spać głodnych. Czytaj więcej »

  • Europejscy dostawcy Tesco w stałym kontakcie

    Piątek, 13 października 2017

    Podczas tegorocznej środkowoeuropejskiej Konferencji dla Dostawców, Tesco ogłosiło sukces nowej platformy komunikacyjnej – Supplier Network. Teraz dostawcy z Czech, Polski, Słowacji i Węgier mają dostęp do interaktywnej platformy, która pozwala na bezpośredni kontakt i wymianę doświadczeń. Tesco poinformowało też o nowych sposobach wsparcia dostawców w walce z marnowaniem... Czytaj więcej »

  • Zestawy Sushi4You trafiły do sklepów Netto

    Czwartek, 12 października 2017

    Z ponad 360 sklepami i trzema magazynami dystrybucyjnymi, duńska sieć Netto plasuje się na trzecim miejscu na polskim rynku dyskontów. Do asortymentu, składającego się w 95 proc. z naszych rodzimych produktów, właśnie dołączyły zestawy Sushi4You produkowane przez Sushi Factory. Czytaj więcej »

  • Sfinks otwiera swoją pierwszą Fabrykę Pizzy

    Środa, 11 października 2017

    Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK, otworzył w podwarszawskim Piastowie restaurację Fabryka Pizzy. Jest to pierwszy lokal, w który Sfinks zainwestował w ramach masterfranczyzy tej marki. Mieści się w pasażu handlowym w budynku Rezydencji Warszawskiej przy ul. Warszawskiej 43. Fabryka Pizzy w Piastowie jest lokalem własnym Sfinksa. Czytaj więcej »

  • To będzie gorąca jesień

    Środa, 11 października 2017

    Wiele czynników wskazuje na to, że rok bieżący może okazać się przełomowy dla przyszłego kształtu polskiego handlu. Zmiany, jakie zaplanowano w ostatnich tygodniach lata i na początku jesieni na rynku zarówno detalicznym, jak i hurtowym będą miały daleko idące konsekwencje w najbliższych latach. Czytaj więcej »

  • Trzeci etap kampanii urodzinowej MAKRO Polska

    Środa, 11 października 2017

    Rozpoczął się trzeci etap kampanii „Urodziny ze smakiem”, świętującej 23-lecie sieci hurtowni MAKRO w Polsce. Tym razem na klientów czeka oferta produktów z Grecji i wycieczki do Aten. Ambasadorem akcji jest znany szef kuchni Michel Moran. Czytaj więcej »

  • Jesień na dobre zagościła za naszymi oknami. Ta pora roku zachęca raczej do spędzania czasu w miłej domowej atmosferze, niż do aktywności na zewnątrz. Dlatego marka Big-Active, w której portfolio znajdują się czerwone herbaty z dodatkiem cytrusów, zachęca do umilenia sobie dnia i zapoznania się z ciekawostkami dotyczącymi czerwonej herbaty Pu-Erh oraz sposobami jej zaparzania. Czytaj więcej »

  • Cykoria S.A. bliżej gastronomii

    Wtorek, 10 października 2017

    11 października br. Cykoria S.A. weźmie udział w Kongresie Szefów Kuchni, będącym jedną z największych imprez branżowych w Polsce. Podczas spotkania odbędą się liczne wystąpienia konsultantów, dietetyków oraz trenerów biznesu a także debaty, dotyczące trendów społecznych w gastronomii. – Udział w tym Kongresie jest dla nas szczególnie ważny, bo daje nam możliwość... Czytaj więcej »

  • Tegoroczny Whisky Live Warsaw (13-14 października br.) to nie tylko okazja do spróbowania szerokiego spektrum smaków i aromatów tego trunku. To również szansa na poznanie potencjału whisky w kuchni, gdzie goście festiwalowi będą mogli wziąć udział zarówno w pokazach robienia czekolady, jak i food pairingu. Czytaj więcej »

  • OSHEE, lider na rynku napojów funkcjonalnych w Polsce, i Polski Związek Piłki Nożnej rozszerzają dotychczasową współpracę! Na mocy podpisanej w poniedziałek na konferencji PZPN umowy marka OSHEE uzyska status Oficjalnego Sponsora Reprezentacji Polski w piłce nożnej, który będzie obowiązywać od sierpnia 2018 roku. Czytaj więcej »

  • „Podziel się dobrym posiłkiem” to akcja zorganizowana przez Banki Żywności i Danone. W przeprowadzonej w ostatni wrześniowy weekend zbiórce wzięły udział 74 placówki POLOmarketu. Dzięki hojności klientów zebrano w nich blisko 10 ton żywności. Czytaj więcej »

  • Masło klarowane marki Sertop na podium

    Poniedziałek, 09 października 2017

    Tyski producent serków topionych został zwycięzcą kategorii „Przetwory Mleczne” w Plebiscycie „Kuchnia Polska 2017”, prowadzonym na łamach magazynu Kuchnia wspólnie z Programem Promocyjnym Doceń Polskie. Czytaj więcej »

  • Różowa wstążka na bananach Chiquita

    Poniedziałek, 09 października 2017

    W drugiej połowie października na bananach Chiquita pojawi się 100 mln naklejek z różową wstążką. Kampania towarzyszy rozpoczynającemu się właśnie Różowemu Październikowi, który na całym świecie jest miesiącem profilaktyki raka piersi. Czytaj więcej »

  • 13 października w warszawskiej Szkole Głównej Handlowej (SGH) odbędzie się inauguracja roku akademickiego pierwszej edycji studiów podyplomowych „Zarządzanie przedsiębiorstwem w handlu detalicznym”. Studia te skierowane do przedsiębiorców zrzeszonych w ramach sieci franczyzowych i partnerskich organizowanych przez Grupę Eurocash. To pierwsze tego typu specjalistyczne studia w... Czytaj więcej »

  • Ser Bursztyn ze Skarbów Serowara kończy już 15 lat!

    Poniedziałek, 09 października 2017

    Delikatny smak, wyrazisty aromat, wyczuwalne kryształki, ręczna pielęgnacja oraz sześciomiesięczny okres dojrzewania, składają się na wielkie dzieło polskiego serowarstwa jakim jest ser Bursztyn. W tym roku mija 15 lat od kiedy powstała jego pierwsza receptura. Uznawany jako absolutna arystokracja wśród serów. To jeden z najcenniejszych Skarbów Serowara z Radzynia Podlaskiego. Czytaj więcej »

  • Lubella - Kulinarne wspomnienie lata

    Poniedziałek, 09 października 2017

    Niedawno skończyło się lato, a my już za nim tęsknimy. Na szczęście zawsze możemy je choć na chwilę przywołać ponownie do naszej kuchni. Stwórzmy pełne kolorów i aromatów dania, dodajmy egzotyczny składnik, a nawet połóżmy na talerzu kwiaty! A potem, ciesząc się pysznym smakiem potraw, oglądajmy zdjęcia i opowiadajmy sobie wakacyjne przygody – radośnie wspominajmy lato! Czytaj więcej »