Z rynku FMCG

  • Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji polskiej edycji MasterChefa, będzie gotowała na żywo dla sympatyków sieci Kaufland, live streaming będzie dostępny na stronie Kauflandu na Facebooku już w najbliższy czwartek 24 maja o godzinie 20:00. Restauratorka i szefowa kuchni będzie także przygotowywać przepisy w formie wideo oraz porady kulinarne. Czytaj więcej »

  • Podczas kwietniowej XXVIII atestacji Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” pozytywnie oceniła produkty marki własnej POLOmarketu: olej rzepakowy „Marysia” 1 l i mąkę tortową „Marysia” 1 kg. Czytaj więcej »

  • Prologis, Inc., światowy lider w zakresie nieruchomości logistycznych, ogłosił dzisiaj, że rozpoczął budowę dwóch spekulacyjnych budynków o łącznej powierzchni 25 300 metrów kwadratowych w Prologis Park Bratislava. Czytaj więcej »

  • Na podium znaleźliśmy się razem z Bułgarią, Wielką Brytanią i Szwajcarią. Jednak na przestrzeni lat zmieniają się nasze przyzwyczajenia w tej dziedzinie. Po gumę sięgamy już nie tylko w poszukiwaniu smaku, ale też żeby zadbać o higienę jamy ustnej. Żucie traktujemy jako sposób na zdrowie i ważny element swojego wizerunku. Czytaj więcej »

  • Oliwa z oliwek, dzięki swym niezwykłym właściwościom, jest najchętniej polecanym przez lekarzy i dietetyków tłuszczem. Sprawdź jaką oliwę wybrać, jak ją przechowywać i jak spożywać by w pełni wykorzystać jej dobroczynne działanie. Czytaj więcej »

  • Jakie tłuszcze stosować w kuchni?

    Poniedziałek, 21 maja 2018

    Tłuszcze mają ważne miejsce chyba w każdej kuchni. Niestety wielu z nas w dużych ilościach je te zwierzęce, które najzdrowsze nie są. Dużo lepiej jest spożywać tłuszcze roślinne, będące głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czytaj więcej »

  • Foodpairing to przełamywanie barier i konwencji, a niecodzienne połączenia powstają na zasadzie korespondowania smaków i aromatów w daniu i koktajlu albo przeciwnie – poprzez kontrast. Współczesna gastronomia otwarta na ten trend zaczęła coraz odważniej szukać nowych smakowych wrażeń. Możliwości łączenia są wręcz nieograniczone, a klienci restauracji i barów wciąż... Czytaj więcej »

  • Słodka Noc Muzeów w Fabryce E.Wedel za nami

    Poniedziałek, 21 maja 2018

    Gdyby tegoroczną Noc Muzeów mierzyć szerokością uśmiechu zwiedzających to z pewnością wygrałaby Fabryka Czekolady E. Wedel. To było najsłodsze miejsce w Warszawie i nikt, kto w sobotę odwiedził wedlowskie zakłady nie mógł narzekać na brak - nie tylko smakowitych - atrakcji. Czytaj więcej »

  • Odpady w obiegu

    Piątek, 18 maja 2018

    Duże przedsiębiorstwa przygotowują się do zmian w przepisach dotyczących gospodarki o obiegu zamkniętym, które w najbliższych latach zaczną obowiązywać w krajach UE. McDonald’s przygotował już zakres działań zgodnych z ideą gospodarki obiegu zamkniętego. Chce być przykładem dla działań proekologicznych. Czytaj więcej »

  • Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach obchodów urodzin Akademii Inspiracji zorganizowała po raz pierwszy Dzień Kariery, w którym udział wzięło ponad 200 uczniów szkół i klas gastronomicznych z całej Polski. Celem wydarzenia było wsparcie młodzieży w rozwoju zawodowym i osobistym poprzez warsztaty i indywidualne konsultacje prowadzone przez ekspertów firmy. Czytaj więcej »

  • W kwietniu br. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli artykułów rolno-spożywczych w drugim półroczu 2017 r. Inspektorzy wskazali w raporcie także nieprawidłowości w zakresie oznakowania produktów. Wskazano między innymi na niewłaściwe wykorzystanie przymiotnika „kalifornijskie” na opakowaniach zwierających śliwki suszone z... Czytaj więcej »

  • 100 lokalnych inicjatyw związanych z kulturą, sportem, ekologią, przestrzenią wspólną i pomocą potrzebującym zostanie zrealizowanych dzięki niezależnym przedsiębiorcom – właścicielom sklepów, współpracującym z Grupą Eurocash. Zbieranie zgłoszeń w ramach akcji „Lokalni Herosi – 100 inicjatyw przedsiębiorców na 100-lecie niepodległości” ruszyło 14 maja na stronie... Czytaj więcej »

  • Pięć kilometrów, tysiące zapalonych biegaczy, tony kolorowego proszku, świetna zabawa i pozytywna energia – już w maju startują festiwale biegowe The Color Run 2018. Imprezy odbędą się w największych miastach w Polsce - w Warszawie, Poznaniu oraz Gdyni. W tym roku partnerem najbardziej kolorowego biegu na świecie została marka Konspol – producent wysokiej jakości wyrobów... Czytaj więcej »

  • Firma Nestlé rozpoczyna wprowadzanie innowacji do swojej oferty produktowej. Pojawią się w niej nowości zawierające więcej owoców, warzyw i ziaren. Jednocześnie zredukowana zostanie zawartość cukru, soli i tłuszczów. Inicjatywa Nestlé for Healthier Kids Nestlé została ogłoszona 15 maja w Międzynarodowym Dniu Rodzin, zapoczątkowanym przez Zgromadzenie Narodowe ONZ. W ramach... Czytaj więcej »

  • Kaufland uruchomił restaurację Fabryka Smaków Kaufland, która codziennie przygotowuje świeże posiłki dla pracowników centrali. Firma, dbając o zdrowie swojego personelu, stworzyła również strefę fitness, promując aktywną formę relaksu. Czytaj więcej »

  • Ponad 84 proc. dorosłych palaczy chce informacji o mniej szkodliwych produktach niż papierosy, tj. e-papierosach i nowatorskich wyrobach tytoniowych, w których tytoń się podgrzewa, a nie spala. 90 proc. badanych uważa, że w sklepie powinna być dostępna informacja o tych produktach, a ponad 90 proc. chce znać wyniki badań naukowych. Czytaj więcej »

  • Mille Miglia to bezsprzecznie jedno z najważniejszych wydarzeń zarówno w światowym kalendarzu motoryzacyjnym jak i towarzyskim - wyjątkowe święto celebrowane przez uczestników, miłośników wspaniałej motoryzacji i mieszkańców malowniczych włoskich miasteczek, przez które przebiega trasa wyścigu Tysiąca Mil. Czytaj więcej »

  • Dziesięciolecia intensywnej produkcji łososia mogą sprawić, że w niedalekiej przyszłości Europejczycy będą rezygnować z tzw. łososia hodowlanego. Jednym z krajów, gdzie już widoczny jest trend sięgania po artykuły od lokalnych producentów, jest Portugalia. Czytaj więcej »

  • Żużel nierozerwalnie jest powiązany z potężną dawką energii. A skoro TIGER Energy Drink sam w sobie jest definicją energii – marki nie mogło zabraknąć na Speedway Events. TIGER został sponsorem cyklu imprez żużlowych i wspiera zawodników na polskich torach. Czytaj więcej »

  • Zdaniem kucharza dorośli powinni nie tylko przyrządzać dla swoich pociech zdrowe dania, lecz także dawać im przykład własnym stylem odżywiania. Pomoc dla rodziców mogą być warsztaty kulinarne „Mokotów na widelcu”, podczas których rodzice z dziećmi będą w Galerii Mokotów wspólnie gotować smaczne i zdrowe posiłki. Czytaj więcej »

  • Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. nawiązały współpracę z Fundacją Otylii Jędrzejczak przy trzech projektach – „Mistrzynie w szkołach” oraz „Otylia Swim Tour” i „Otylia Swim Cup”. Czytaj więcej »

  • Startuj z BossManem

    Poniedziałek, 14 maja 2018

    Batony energetyczne „BossMan” produkowane przez ZPC BAŁTYK dodawały energii uczestnikom Biegu Europejskiego w Gdyni. To jeden z największych biegów na Pomorzu. Wzięło w nim udział 3 tysiące osób. Czytaj więcej »

  • Czterech producentów wody i napojów: Coca-Cola HBC Polska Sp. z o.o., Nestlé Polska S.A. Oddział Nestlé Waters, Pepsi-Cola General Bottlers Poland Sp. z o.o. oraz Żywiec Zdrój S.A. rozpoczęło pionierski projekt ponad podziałami, „Działaj z imPETem!”, ukierunkowany na zwiększenie ilości zbieranych i poddawanych recyklingowi butelek PET. Przedsięwzięcie obejmuje m.in.... Czytaj więcej »

  • 11 maja Dniem bez śmiecenia

    Piątek, 11 maja 2018

    Dzień bez śmiecenia to słuszna inicjatywa stworzona 12 lat temu z troski o nasze otoczenie. To również idealny moment, by poznać lub przypomnieć sobie zasady segregacji odpadów. Podstawą do zmiany zachowań na rzecz środowiska jest przede wszystkim odpowiednia edukacja. Wiedzą w tym temacie dzieli się firma Żywiec Zdrój w ramach 10. edycji programu „Po Stronie Natury”, która... Czytaj więcej »

  • Kawa towarzyszy Polakom przez cały dzień. Dla ponad 40 proc. jest to nieodłączny element każdego poranka, który daje niezbędny zastrzyk energii. Blisko połowa Polaków pije kawę także w pracy, nawet 2–3 filiżanki dziennie. Najchętniej wybieramy kawy z dużą ilością mleka, o bogatym aromacie i intensywnym smaku. Czytaj więcej »

  • Batony BOSSMAN na Spitsbergenie

    Czwartek, 10 maja 2018

    Nowa seria batonów energetycznych „BossMan” produkowanych przez „Bałtyk” została przetestowana w ekstremalnych warunkach polarnych. Batony te były źródłem energii dla naukowców prowadzących badania na Spitsbergenie. Czytaj więcej »

  • Warszawa, 10 maja 2018 r. – Fundacja ProKarton, która na co dzień zajmuje się działaniami na rzecz poszerzanie wiedzy konsumentów na temat selektywnej zbiórki i recyklingu kartoników po płynnej żywności została partnerem tegorocznej akcji „Let’s Clean Up Europe”, odbywającej się na terenie całej Europy. Wspólnie z organizatorami akcji „Śmieci skrzydeł nie mają”,... Czytaj więcej »

  • Polska Sieć Handlowa Lewiatan uruchomiła pod adresem www.lewiatan.pl nową wersję serwisu internetowego. Strona nie tylko zyskała nowoczesną szatę graficzną, ale przede wszystkim poprawiona została funkcjonalność oraz intuicyjność całego serwisu. Teraz w szybki i łatwy sposób będzie można sprawdzić najnowszą gazetkę oraz wszystkie promocje obowiązujące w każdym sklepie. Czytaj więcej »

  • Początek sezonu lodowego zaczyna się już w marcu, który w tym roku przywitał nas śniegiem, ale nie trzeba było długo czekać, żeby pogoda dopisała, a temperatury i wyniki sprzedaży biły rekordy. Tegoroczna dobra passa pogodowa sprawiła, że rynek lodów w Polsce rozgrzał się do czerwoności. Według danych firmy PPL Koral sprzedaż lodów w majówkę wzrosła o 100% w stosunku do... Czytaj więcej »

  • Henryk Kania trenuje z Krzychem

    Środa, 09 maja 2018

    Największy polski influencer sportowy Krzysztof Golonka, prowadzący kanały w mediach społecznościowych pod nazwą „Trenuj z Krzychem”, nawiązał współpracę reklamową z jednym z liderów branży mięsnej – ZM Henryk Kania S.A. Czytaj więcej »