Konkurs „Złoty Paragon - Nagroda Kupców Polskich” 2015 już w przygotowaniu! Wielka jubileuszowa gala 21 maja 2015!

Czytelnia

Poniedziałek, 02 stycznia 2012

Przepis na super zimową sałatkę prosto z Zakopanego

Szef kuchni Rezydencji Tatra Chalet, Patryk Burnicki, przygotował specjalnie dla Państwa wspaniałą, zimową sałatkę. Danie to inspirowane regionalną kuchnią Podhala zachwyca doskonałym połączeniem smaków. Jest delikatne, aromatyczne i doskonale chrupiące.

To przyjemnie rozgrzewająca i zarazem sycąca propozycja na zimowe kolacje lub jako przystawka do obiadów. Pomidory, ogórek i mieszanka sałat nadają sałatce lekkości, a także sprawiają, że wygląda ona pięknie wizualnie. Nasza propozycja zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Zachęcamy do wypróbowania przepisu!

SAŁATKA Z PIECZONYM OSCYPKIEM W OTULINIE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH

Danie dla 4 osób

Składniki: 4 rodzaje sałat, 2 pomidory, 1 ogórek, 2 małe słoiczki oliwek zielonych i czarnych, oscypek (nie wędzony), płatki kukurydziane, 1 jajo

Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, sól i pieprz, 1 łyżeczka miodu, koperek, bazylia

Wykonanie: Sałatę myjemy osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kroimy ogórka i pomidora.  Koperek, bazylię siekamy, wsypujemy  do miseczki, dodajemy do nich oliwę z oliwek, ocet, sól, pieprz oraz miód. Mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Oscypka panierujemy w jajku następnie w płatkach i smażymy w głębokim tłuszczu. Sałaty mieszamy, układamy na talerzu z pomidorem, ogórkiem i posypujemy oliwkami. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.  W centralnym miejscu układamy pieczonego oscypka.

Maja Święcka

tagi: przepis, oscypek,

Podpis lub email (podany podczas rejestracji):
Hasło: (jeśli nie podasz hasła, przy Twoim komentarzu pokaże się numer IP.)
Dodaj swój komentarz:
podaj wynik działania 7 + 1: