Nowości

Ciasteczka małe i duże – inspiracje na świąteczne wypieki

Środa, 04 grudnia 2019
Grudzień to czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.

Jak wyczarować wyjątkowy nastrój

Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek - są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły? 

To również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka przepisów, zmieniać i dodawać składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne, kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji.

Prezent od serca

Przedświąteczne wypieki to idealny sposób na obdarowanie bliskich. Nie musimy z tym czekać do Świąt! Obwiązane wstążeczką ciasteczka możemy podarować przyjaciółce na Mikołajki, a zapakowane w pudełeczko z pewnością ucieszą dziadków, tym bardziej jeśli będą udekorowane przez wnuków. Warto się skusić również na większe ciasteczko i upiec np. tartę. Przyniesiona do pracy na pewno ucieszy i poprawi humor nawet w poniedziałek!

Mąka to podstawa

Podstawą każdego wypieku jest mąka. Warto zwrócić na nią szczególną uwagę, ponieważ to ona odpowiada za konsystencję ciasta i powinniśmy dopasować ją do rodzaju wypieku. Mąki Puszyste Lubelli: uniwersalna lub tortowa, sprawdzą się do wszystkich ciast i ciasteczek. Natomiast jeśli zależy nam na kruchości ciasta, warto sięgnąć po krupczatkę. Dla szukających innowacji nada się natomiast mąka Lubella Pełne Ziarno 3 zboża.

Dla chcących zbudować świąteczną atmosferę, mamy pyszne inspiracje na ciasteczka. Te małe…i duże.


TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki na formę o średnicy 24 cm:

Tarta:
280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella
150 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany
szczypta soli

Krem piernikowy:
2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno
słoik powideł śliwkowych Łowicz
150 g czekolady mlecznej
150 ml śmietanki 36%
100 g miękkiego masła
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatki:
cukrowe gwiazdki
świeża żurawina do dekoracji

Wykonanie:

Tarta:

  1. Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut.
  3. Wyjąć, ostudzić.
  4. W międzyczasie przygotować krem piernikowy.
  5. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
  6. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.

Krem piernikowy:

  1. Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić.
  2. Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.


KORZENNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ

Składniki:

  • 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 60 g kakao DecoMorreno
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
  • 1/3 szklanki świeżej żurawiny

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
  3. Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
  4. Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
  5. Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
  6. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 10 minut.
  7. Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.

OPIS PRODUKTU:

Lubella Mąka Puszysta Tortowa – mąka pszenna tortowa, typ 450. Idealna na ciasta biszkoptowe, torty i babki. Jej jasna barwa i drobna granulacja sprawią, że wypieki będą delikatne i puszyste.

Cena rekomendowana półkowa: 2,59zł

Lubella Mąka Puszysta Krupczatka – mąka pszenna, typ 500. Idealna do pieczenia ciast kruchych i półkruchych, a także do panierowania. Krupczatka to rodzaj mąki pszennej o konsystencji kaszki, nazywanej inaczej jasną mąką gruboziarnistą.

Cena rekomendowana półkowa: 2,59zł






tagi: Lubella , inspiracje kulinarne , świąteczne wypieki , Lubella Mąka Puszysta Tortowa , Lubella Mąka Puszysta Krupczatka ,