Proste składniki, bogata forma
Kuchnia meksykańska opiera się na kilku podstawowych produktach: kukurydzy, roślinach strączkowych czy chilli, z charakterystyczną kolendrą, awokado i limonką. Co ciekawe, w Meksyku uprawia się około 20 różnych gatunków fasoli, prawie 100 odmian chilli i aż ponad 120 typów papryki! Dzięki temu istnieje mnóstwo wersji każdej, nawet klasycznej, potrawy. Meksykanie wielką wagę przywiązują do przyprawiania: ich kuchnia jest bardziej aromatyczna, zróżnicowana, a przy tym prostsza niż kuchnia europejska.
Od tortilli po chilli
Typowe dania dla Meksyku to oczywiście tacos w wielu odsłonach, burrito, quesadilla, chili con carne – lub sin carne, czyli bez mięsa, czy guacamole. Warto też pamiętać o ceviche, czyli swoistym koktajlu z owoców morza, enchiladas – smażonej na głębokim tłuszczu tortilli z farszem, czy sos mole na bazie czekolady i chilli. Na nudę zatem nie można narzekać! A co pysznego możemy wyczarować w domu?
Prawdziwy Meksyk!
Już 10 minut wystarczy, aby cieszyć się meksykańskimi inspiracjami we własnym domu. Dla miłośników kuchni wegańskiej polecamy Chili con Quinoa od FRoSTY, czyli mieszankę soczystych warzyw z komosą ryżową. Mexican Chicken to aromatyczna propozycja z pikantnym kurczakiem, ryżem i chrupiącymi warzywami w roli głównej.
A jeśli mamy trochę więcej czasu, to dobrym pomysłem będzie zapieczenie go w cukinii z odrobiną sera według przepisu blogerki Kuchnia Agaty!