Składniki (forma keksówka):• 500 g marchewki (obranej)
• 100 g pomidorów suszonych
• 100 g suchej kaszy jaglanej
• 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
• 2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower
• 3 szalotki
• 5 ząbków czosnku
• olej rzepakowy Rapso do smażenia
• 2 jajka rozmiar L
• 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
• 3 łyżeczki papryki słodkiej
• 1/2–3/4 łyżeczki papryki ostrej
• 2–3 łyżeczki curry
• 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru
• sól, pieprz
Wykonanie:- Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy warzywa i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek, pomidory suszone i smażymy 2–3 minuty.
- Kolejnym krokiem jest dodanie kaszy jaglanej, 250 ml wody i ciecierzycy wraz z zalewą. Całość gotujemy do momentu uzyskana miękkości kaszy, a w razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą.
- Tak przygotowaną mieszankę miksujemy i dodajemy przyprawy. Studzimy, a następnie dodajemy jajka.
- Przygotowana masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia masę. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę. Pasztet podajemy ostudzony.