Wiadomości

„Herbapol-Lublin” S.A. kupiła zakład produkcyjny w Lubawie

Wtorek, 15 października 2019
W związku z dynamicznym rozwojem, „Herbapol-Lublin” S.A., jeden z największych polskich producentów herbat, dżemów i syropów stał się właścicielem zakładu produkcyjnego w Lubawie. Przetwórnia owoców i warzyw, współpracująca dotychczas ze spółką, to kolejny krok w strategii umacniania pozycji firmy w kategorii produktów dżemowych.
1 października 2019 roku „Herbapol-Lublin” S.A. stał się właścicielem zorganizowanej części przedsiębiorstwa firmy Przetwórnia Owoców i Warzyw Robert Kowalkowski w Lubawie. Zakład produkcyjny został włączony do struktur firmy „Herbapol- Lublin” S.A., stając się kolejnym oddziałem spółki, zaś pracownicy dotychczas zatrudnieni w tym zakładzie dołączyli do grona pracowników.  Oddziałem będzie kierował dotychczasowy właściciel, Pan Robert Kowalkowski.

„Zakup Przetwórni w Lubawie to ważny krok w rozwoju firmy „Herbapol-Lublin” S.A, który stwarza możliwość konsekwentnego umacniania naszej pozycji na rynku produktów dżemowych. Będąc wiceliderem kategorii, widzimy obszary, które mają potencjał i chcemy to wykorzystać. Nowy zakład produkcyjny pozwoli nam zwiększyć elastyczność produkcji, co stwarza możliwość dalszego poszerzenia portfolio marki i nieustannej ewolucji w ramach tej kategorii rynkowej. Wiedza i wieloletnie doświadczenie dotychczasowego właściciela firmy oraz zespołu jest nieocenioną wartością i z pewnością wzbogaci nasz – wspólny już – biznes.” – mówi Evangelos Evangelou, prezes zarządu „Herbapol-Lublin” S.A.

Historia Przetwórni Owoców i Warzyw w Lubawie sięga lat powojennych. Zakład został przekształcony z XIX-wiecznego browaru oraz fabryki spożywczej, działającej podczas II wojny światowej. Obecnie liczy łącznie ponad 6 000 m2. Na 4 liniach produkcyjnych odbywa się obróbka, przygotowanie i pasteryzacja owoców i warzyw do produkcji przetworów, takich jak m.in. dżemy, marmolady, powidła, konfitury. Na przestrzeni lat produkcja zdobyła liczne certyfikaty, które świadczą o wysokiej jakości wyrobów, a sam park maszynowy został w ubiegłym roku uzupełniony o zespół pakowania automatycznego.
W skali roku zakład produkuje imponującą liczbę 3650 ton wyrobów gotowych.

„Herbapol-Lublin” S.A. to lider rynku syropów owocowych, herbatek ziołowych i owocowych oraz herbat funkcjonalnych, czerwonych, białych i zielonych, jak również wicelider rynku produktów dżemowych. Główna fabryka, w której odbywa się produkcja ziół, herbat i syropów mieści się w Lublinie, natomiast oddziały zielarskie - w Białymstoku.

Bogate portfolio „Herbapol-Lublin” S.A. w kategorii produktów dżemowych obejmuje dżemy, konfitury i powidła. Wszystkie dżemy marki Herbapol mają obniżoną zawartość cukru i nie zawierają gumy guar. W maju br. portfolio produktów dżemowych poszerzyło się o dżemy z linii Herbapol BIO, które posiadają certyfikat jednostki certyfikującej Ekogwarancja PTRE sp. z o.o. Charakterystyczny „zielony listek”, który jest potwierdzeniem wysokiej jakości produktów, spełniających wymagania norm dla produkcji ekologicznej, pojawił się na opakowaniach wszystkich produktów z tej linii.



tagi: Herbapol-Lublin , inwestycje ,