Częścią włoskiej „rodziny” Barilla jest znany, włoski kucharz Marcello Zaccaria, który przyjechał do Polski… by zobaczyć jak gotują Polacy i opowiedzieć o włoskiej kuchni w popularnym programie telewizyjnym dotyczącym gotowania.
Co powiedział nam o gotowaniu, Polakach i włoskiej kuchni?
1. Jaki jest Twoim zdaniem sekret kuchni włoskiej?
MZ: Dla mnie ważne są trzy elementy, które sprawiają, że włoskie gotowanie jest tak wyjątkowe: prostota, szacunek dla składników i sezonowość. Sekretem jest stosowanie dobrej jakości sezonowych składników i prostota w ich przygotowaniu.
2. Co najbardziej Cię inspiruje podczas gotowania?
MZ: Mam szczęście, że mieszkam w kraju, gdzie każdy składnik ma nieopisany smak, a każdy z nich może mnie zaintrygować czy zainspirować do wypróbowania nowej kombinacji.
3. Jak rozpoczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?
MZ: Kiedy miałem 6 lat, zacząłem pomagać mamie w kuchni i bardzo mi się to spodobało. Potem postanowiłem pójść do szkoły i wykształcić się na profesjonalnego kucharza. Po zakończeniu szkoły, zacząłem podróżować po świecie i kontynuować przygodę z gotowaniem. Sekret to być otwartym na smaki.
4. Jakie jest twoje ulubione danie kuchni włoskiej?
MZ: Lubię gotować wszystko, ale oczywiście uważam, że makaron mam we krwi. Uwielbiam przygotowywać spaghetti z owocami morza. Lubię też przyrządzać posiłki wykorzystując jedynie patelnie, jak np. risotto
5. Byłeś w Polsce zaangażowany jako czwarty juror najpopularniejszego programu o gotowaniu. Jakie są Twoje wrażenia?
MZ: Byłem pozytywnie zaskoczony, potrawy, które próbowałem podczas nagrań do programu były interesujące i dobrze wyważone. Polacy mają fajne wyczucie smaków.
6. Jaka byłaby Twoja rada dla osób, które chcą rozpocząć przygodę z gotowaniem?
MZ: Gotowanie to wspaniała przygoda, ale jeśli chcesz być kucharzem, musisz być gotowy na poświęcenie, musisz być pokorny i otwarty na nowe doświadczenia, kucharz nieustanie się uczy…
7. Co najbardziej lubisz w Barilla Team?
MZ: Barilla jest tworzy rodzinną atmosferę i jestem dumny, że jestem jej częścią.