Nowości

Letnie premiery z Browaru Amber

Środa, 26 czerwca 2019
Tegoroczny letni sezon w branży piwnej należy do piw bezalkoholowych. Konsumenci mogą wybierać spośród wielu marek dużych browarów, jak również sięgać po nowości od małych rzemieślniczych producentów. Wśród piw bezalkoholowych pojawiają się takie style jak IPA, Pszeniczne, jak również różne warianty piw dolnej fermentacji z nietypowymi dodatkami.
W 2018 r. sprzedaż piw bezalkoholowych wzrosła o rekordowe 80 proc. i osiągnęła wartość pół miliarda złotych. Dane firmy badawczej Nielsen za pierwsze cztery miesiące 2019 roku pokazują, że trend ten się utrzymuje: rynek najpopularniejszych bezalkoholowych lagerów wzrósł wartościowo o 95 proc., a bezalkoholowych radlerów (miks piwa z lemoniadą) - aż o 110 proc. To oznacza, że sprzedaż piw bezalkoholowych przebiła w Polsce wartość sprzedaży mrożonej herbaty. W tym roku segment piw bezalkoholowych jest bogato zagospodarowany przez browary rzemieślnicze. Najciekawszą premierą ostatnich tygodni jest Bezalkoholowe z Rabarbarem - nowość z dobrze znanego Browaru Amber z Bielkówka.

- Oprócz stałego portfolio naszych piw, staramy się regularnie warzyć piwa odważne i nietypowe. Często inspiracją do tworzenia nowych receptur są spotkania i rozmowy z naszymi klientami, ich oczekiwania i podpowiedzi są jedną z wytycznych do kreowania kolejnych piw z naszego browaru. Tak powstało nasze bezalkoholowe piwo z naturalnym sokiem tłoczonym z rabarbaru - mówi Ewa Soroka brand manager.

BEZALKOHOLOWE Z RABARBAREM to nie jedyna nowość Browaru Amber na sezon letni. Na rynku już pojawił się RABARBEER (seria Po godzinach) czyli połączenie znanego dobrze piwa pszenicznego z – jak sama nazwa wskazuje - sokiem rabarbarowym. Piwo jest kwaskowate i rześkie, wyczuwalne są w nim też klasyczne nuty dojrzałych bananów i goździków, które balansuje subtelna goryczka.

Kolejna premiera to JUICY SUMMER (seria Po godzinach) uwarzone w stylu New England India Pale Ale. Choć nie zawiera soków owocowych, w smaku jest cytrusowe z lekką nutą goryczki. Zawdzięcza to precyzyjnej kombinacji drożdży i słodów oraz użyciu trzech chmieli: Sabro, Citra i Chinook.

W ostatnich dniach czerwca w sklepach pojawi się też warzony tylko w sezonie letnim Amber Czarny Bez.  Jest to piwo wzbogacone o naturalny syrop z kwiatów czarnego bzu, ma orzeźwiający smak z nutami owocowymi i kwiatowym aromatem.

Browar Amber to niezależny, rodzinny browar z Pomorza. Jest to jeden z najdłużej funkcjonujących browarów rzemieślniczych w Polsce, który zapoczątkował rozwój rynku browarów rzemieślnicznych i wzrost zainteresowania m.in. na piwami niepasteryzowanymi. Jego roczne maksymalne moce produkcyjne to 200 tys. hektolitrów.




tagi: Browar Amber , premiery , piwo ,