Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – dostarcza nam energii i reguluje układ trawienny. Jednak wielu z nas przez brak czasu zapomina o nim, zastępując je kawą lub słodką przekąską. A co, jeśli istnieją sposoby na śniadania, które zrobisz szybko, a przy tym zapewnisz sobie solidną porcję witamin i minerałów? Ania Starmach i Purella Superfoods przedstawiają przepisy na śniadania w pięć minut.
Śniadanie może być szybkie i smaczne, a przy tym wzbogacone o składniki prozdrowotne – czarnuszka, sól himalajska i jagody acai to jedne z nich. Świetnie pasują do jajecznicy, kanapek, sałatek i w połączeniu z owocami, warzywami, rybami, mięsem i nabiałem, tworzą prawdziwą bombę właściwości prozdrowotnych.
Sól himalajska to najzdrowszy i najczystszy rodzaj soli krystalicznej. Zawiera 84 minerały, posiadające niezwykle cenne właściwości, które zapewniają sprawne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Sól ta łagodzi i redukuje dolegliwości jelitowe, wynikające z zalegania złogów pokarmowych w jelitach, a także usuwa toksyny. Reguluje ciśnienie krwi i wspomaga leczenie układu oddechowego. Czarnuszka, wykorzystywana już w starożytności przez Kleopatrę i Hipokratesa, stanowi źródło witaminy B. W jednej łyżeczce znajduje się magnez, żelazo, mangan i wapń. Chroni wątrobę przed toksycznymi substancjami, działa przeciw nowotworowo, oczyszczająco, przeciw astmie i alergiom, przeciwzapalnie i regeneracyjnie. Natomiast jagody acai, nazywane superjagodami, zawierają ogromną ilością antyoksydantów wpływających na opóźnienie procesów starzenia organizmu. Bogate są w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę E. Zawarty w nich błonnik, reguluje procesy metaboliczne, przyczyniając się do efektu zmniejszenia masy ciała.
Lekki twarożek z warzywami
Składniki na 2 porcje:
• 200 g białego sera
• 30 ml jogurtu naturalnego
• 1/2 świeżego ogórka
• 1 pomidor malinowy lub 8-10 koktajlowych
• 1 łyżka pestek dyni
• 1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
• 1 łyżka oleju lnianego
• 2 szczypty soli himalajskiej Purella Superfoods
• świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Ser rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem.
2. Warzywa umyj, ewentualnie obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do sera.
3. Pestki dyni podpraż na rozgrzanej suchej patelni.
4. Twarożek dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem, polej olejem lnianym, posyp prażonymi pestkami dyni i czarnuszką.
Sycąca jajecznica na grzance
Składniki na 2 porcje:
• 2 kromki chleba razowego
• 2 jajka ekologiczne „0”
• 2 plastry łososia wędzonego
• 1 łyżeczka masła do smażenia
• 1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
• 2 szczypty soli himalajskiej Purella Superfoods
• świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Kromki chleba podpiecz w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Poziom wypieczenia wybierz według uznania.
2. Masło rozpuść na patelni, wbij jajka, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając.
3. Do jajecznicy dodaj sól himalajską i pieprz.
4. Na grzankach ułóż plastry łososia, a na nich ciepłą jajecznicę. Całość posyp czarnuszką.
Acai BOWL – JAGODOWA PEŁNA MICHA
Składniki na 2 porcje:
• 2 łyżeczki acai Purella Superfood
• 2 zamrożone banany
• po 3 łyżki mrożonych malin i jagód
• 1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)
• 2 łyżki musu kokosowego
• 200 ml dowolnego mleka
• 1 kiwi
• po 1 łyżce migdałów bez skórki
• po 1 łyżce chia Purella Superfood, jagód goji Purella Superfood, morwy suszonej Purella Superfood i kruszonego kakao Purella Superfood
• 4-5 szt. świeżych truskawek
Przygotowanie:
1. W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek
2. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki
3. Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!
4. Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli.
Przepisy od Anny Starmach, ambasadorki Purella Superfoods
Smacznego!