Nowości

Superfoody dają moc – czarnuszka, sól himalajska, jagody acai na porannym talerzu

Wtorek, 21 maja 2019
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – dostarcza nam energii i reguluje układ trawienny. Jednak wielu z nas przez brak czasu zapomina o nim, zastępując je kawą lub słodką przekąską. A co, jeśli istnieją sposoby na śniadania, które zrobisz szybko, a przy tym zapewnisz sobie solidną porcję witamin i minerałów? Ania Starmach i Purella Superfoods przedstawiają przepisy na śniadania w pięć minut.
Śniadanie może być szybkie i smaczne, a przy tym wzbogacone o składniki prozdrowotne – czarnuszka, sól himalajska i jagody acai to jedne z nich. Świetnie pasują do jajecznicy, kanapek, sałatek i w połączeniu z owocami, warzywami, rybami, mięsem i nabiałem, tworzą prawdziwą bombę właściwości prozdrowotnych.

Sól himalajska to najzdrowszy i najczystszy rodzaj soli krystalicznej. Zawiera 84 minerały, posiadające niezwykle cenne właściwości, które zapewniają sprawne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Sól ta łagodzi i redukuje dolegliwości jelitowe, wynikające z zalegania złogów pokarmowych w jelitach, a także usuwa toksyny. Reguluje ciśnienie krwi i wspomaga leczenie układu oddechowego. Czarnuszka, wykorzystywana już w starożytności przez Kleopatrę i Hipokratesa, stanowi źródło witaminy B. W jednej łyżeczce znajduje się magnez, żelazo, mangan i wapń. Chroni wątrobę przed toksycznymi substancjami, działa przeciw nowotworowo, oczyszczająco, przeciw astmie i alergiom, przeciwzapalnie i regeneracyjnie. Natomiast jagody acai, nazywane superjagodami, zawierają ogromną ilością antyoksydantów wpływających na opóźnienie procesów starzenia organizmu. Bogate są w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę E. Zawarty w nich błonnik, reguluje procesy metaboliczne, przyczyniając się do efektu zmniejszenia masy ciała.

Lekki twarożek z warzywami

Składniki na 2 porcje:
•    200 g białego sera
•    30 ml jogurtu naturalnego
•    1/2 świeżego ogórka
•    1 pomidor malinowy lub 8-10 koktajlowych
•    1 łyżka pestek dyni
•    1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
•    1 łyżka oleju lnianego
•    2 szczypty soli himalajskiej Purella Superfoods
•    świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
1.    Ser rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem.
2.    Warzywa umyj, ewentualnie obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do sera.
3.    Pestki dyni podpraż na rozgrzanej suchej patelni.
4.    Twarożek dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem, polej olejem lnianym, posyp prażonymi pestkami dyni i czarnuszką.


Sycąca jajecznica na grzance

Składniki na 2 porcje:
•    2 kromki chleba razowego
•    2 jajka ekologiczne „0”
•    2 plastry łososia wędzonego
•    1 łyżeczka masła do smażenia
•    1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
•    2 szczypty soli himalajskiej Purella Superfoods
•    świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
1.    Kromki chleba podpiecz w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Poziom wypieczenia wybierz według uznania.
2.    Masło rozpuść na patelni, wbij jajka, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając.
3.    Do jajecznicy dodaj sól himalajską i pieprz.
4.    Na grzankach ułóż plastry łososia, a na nich ciepłą jajecznicę. Całość posyp czarnuszką.


Acai BOWL – JAGODOWA PEŁNA MICHA

Składniki na 2 porcje:
•    2 łyżeczki acai Purella Superfood
•    2 zamrożone banany
•    po 3 łyżki mrożonych malin i jagód
•    1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)
•    2 łyżki musu kokosowego
•    200 ml dowolnego mleka
•    1 kiwi
•    po 1 łyżce migdałów bez skórki
•    po 1 łyżce chia Purella Superfood, jagód goji Purella Superfood, morwy suszonej Purella Superfood i kruszonego kakao Purella Superfood
•    4-5 szt. świeżych truskawek

Przygotowanie:
1.    W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek
2.    Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki
3.    Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!
4.    Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli.

Przepisy od Anny Starmach, ambasadorki Purella Superfoods

Smacznego!



tagi: Superfoody , czarnuszka , sól himalajska , jagody acai , Anna Starmach , Purella Superfoods ,