Wiadomości

Majonez Kielecki – marka z sześćdziesięcioletnią tradycją

Czwartek, 25 kwietnia 2019
Aż trudno uwierzyć, że Majonez Kielecki produkowany przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem” w tym roku obchodzi „okrągłą”, sześćdziesięcioletnią rocznicę obecności na rynku! Pierwsze partie wyprodukowane zostały w Zakładzie Doświadczalnym w okresie wielkanocnym w 1959 roku. Już kilka miesięcy później – we wrześniu – Majonez Kielecki wszedł do masowej produkcji. Dziś dzięki unikatowej recepturze jest on symbolem tradycji i gwarancją smaku od pokoleń.
Początkowo, by zadbać o najwyższą jakość wyrobu, pracownicy ręcznie sprawdzali jakość żółtek jaj i dodawali je do majonezu. Mimo, iż zmieniła się technologia i proces produkcji, skład Majonezu Kieleckiego pozostał niezmienny od pierwszej partii. W jego wnętrzu znajdziemy do dziś jedynie podstawowe składniki - czyli olej rzepakowy, wodę, ocet, gorczycę, cukier, sól, zioła oraz żółtka jaj kurzych. Taki prosty, a jednocześnie unikalny sposób na sukces!

Międzynarodowa sława z Kielc

Z biegiem lat marka Majonez Kielecki ewoluowała i rozwinęła się. Jedynie smak pozostał niezmienny i wierny tradycji. Na rynku pojawiły się jednak nowe rozwiązania oraz warianty Majonezu Kieleckiego dopasowane do potrzeb wymagających odbiorców. W ciągu ostatnich lat w laboratorium badawczym Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” technolodzy opracowali specjalne warianty popularnego sosu. Na rynek trafiły - Majonez Kielecki Omega-3, Majonez Kielecki z czosnkiem oraz innowacyjny Majonez Kielecki lekki o obniżonej zawartości tłuszczu i cukru. Zmieniły się również opakowania, które klarownym układem graficznym nawiązują jednak wciąż do pierwszego opakowania, które zeszło z linii produkcyjnej w 1959 roku. „Hitem” rynkowym okazała się także plastikowa butelka, która jest jedną z popularniejszych form Majonezu Kieleckiego. Przez lata zmienił się także park maszynowy i sam zakład, który jest obecnie jedną z najnowocześniejszych fabryk w regionie. Innowacje miały na celu nie tylko ułatwienie i ustandaryzowanie procesu wytwarzania majonezu. Kielecka fabryka wyposażona została w rozwiązania ekologiczne, przyjazne dla środowiska. Co najbardziej obrazuje rozmiar sukcesu - Majonez Kielecki przez sześćdziesiąt lat osiągnął międzynarodową skalę i rozpoznawalność. Oprócz całej Polski produkt można znaleźć także w sklepach m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, USA, Australii; a eksport jest wciąż rozwijany.



tagi: Majonez Kielecki, marka, tradycja, produkty,