Nowości

Konspol - Święconka bez tajemnic

Piątek, 19 kwietnia 2019
Wielkanoc, choć zdecydowanie mniej medialna od Bożego Narodzenia, jest najważniejszym świętem w kalendarzu chrześcijan. Jedną z nieodłącznych i najbardziej kojarzonych z tym okresem tradycji jest święcenie w Wielką Sobotę koszyczka z potrawami. Co i dlaczego powinno się w nim znaleźć? Podpowiadamy.
Koszyczek wielkanocny

Niezależnie od tego czy do kościoła niesiemy niewielki koszyczek, czy ogromny, wypełniony po brzegi kosz, ważne jest, żeby znalazło się w nim siedem kluczowych potraw. Wśród nich znajdują się:
  • Jajka - symbolizują odrodzenie i zwycięstwo nad śmiercią. Do koszyczka wkłada się jajka ugotowane na twardo, najczęściej pomalowane w formie pisanek.  
  • Chleb - to podstawowy produkt. Jest znakiem Ciała Chrystusa, najistotniejszym symbolem dla chrześcijan, a jego obecność w koszyczku zapewnić ma pomyślność i dobrobyt.
  • Sól - jest symbolem oczyszczenia. Dodaje potrawom smaku, chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające. Kiedyś wierzono, że potrafi odstraszyć zło.
  • Wędlina – zapewnia zdrowie, płodność i dostatek. Do święconki zwykle wkładamy kawałek tradycyjnej, polskiej kiełbasy. Doskonałym wyborem będzie Kiełbasa Wiejska z kurczaka Konspol Natura o niepowtarzalnym, bogatym smaku.
  • Chrzan - umieszczany w koszyczku korzonek chrzanu symbolizuje siłę i krzepę, a domownikom ma zapewnić ma zdrowie.
  • Ser - jest dowodem połączenia człowieka z naturą. Oznacza przyjaźń pomiędzy człowiekiem a zwierzętami domowymi.
  • Ciasto - w koszykach pojawiło się stosunkowo niedawno, jest znakiem doskonałości i umiejętności. Zwyczaj wymaga, by wypieki były własnoręczne wykonane, a nie zakupione w cukierni. Najczęściej wybierana jest drożdżowa baba.
Poza wymienionymi produktami, w święconce lądują też inne, związane z domową tradycją wiernych. Trudno na przykład wyobrazić sobie wielkanocny koszyczek bez obecnego w nim baranka wykonanego z chleba, masła lub cukru.

Czym ozdobić święconkę?

Święconkę zwykle zanosi się  w koszyczku z wikliny, choć coraz bardziej popularne stają się również te wykonane z filcu czy drewna. Jej dno należy wyściełać białą serwetką, a jako ozdób użyć gałązek bukszpanu. Doskonale sprawdzą się również wiosenne kwiaty. Wiele osób wkłada również do środka kurczaczki lub zajączki, które, mimo iż nie mają za wiele wspólnego z chrześcijańską tradycją, to dodają całości wyjątkowego, wiosennego uroku.



tagi: Święconka, Wielkanoc, Konspol,