Kategorie produktów

Podróże ze smakiem

Piątek, 29 marca 2019 HURT & DETAL Nr 03/157. Marzec 2019
Smaki z różnych zakątków świata inspirują Polaków do eksperymentowania w kuchni. Samodzielne przygotowanie sushi, pesto czy chinkali – to nie problem, ponieważ w polskich sklepach możemy znaleźć odpowiednie składniki.
Bogactwo kulinarnych inspiracji, tradycje przeplatane z nowoczesnością i nieskończona ilość smaków to tylko jedne z wielu powodów, dla których chętnie próbujemy rozmaitych kuchni z różnych zakątków świata. Jakie są najpopularniejsze kraje, z których czerpiemy inspiracje?

Śródziemnomorskie przysmaki

Śródziemnomorskie smaki zagościły w polskich domach już na dobre. Zwłaszcza, że jest to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Bogactwo składników, oliwy, owoce morza, lekkie niskokaloryczne potrawy mające korzystny wpływ na układ krążenia – kuchnia śródziemnomorska ma wiele zalet.

Dieta śródziemnomorska obejmuje kuchnie wielu krajów, najpopularniejsze to dania włoskie, greckie czy hiszpańskie.

Najpopularniejsze potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z Grecji to ser feta, mousaka (danie na bazie zapiekanego bakłażana), sos tzatziki czy znana wszystkim grecka sałatka. Kuchnia francuska ma do zaoferowania przede wszystkim wyśmienite sery, takie jak camembert czy brie. W formie przekąski je się croissanty, tarty czy naleśniki bretońskie. Z kolei w kuchni włoskiej królują makarony w postaci spaghetti czy lasagne, a także pizza. Hiszpańskie najpopularniejsze dania to paella, gazpacho czy calamari.

„Kuchnia śródziemnomorska jest bardzo popularna w naszym kraju, co widać także w naszym sklepie. Oliwki Jolca, przeciery pomidorowe Łowicz, makarony Lubella, Bartolini, Podravka, Oliwy Monini, Costa D'oro, Ol’italia, Olej Kujawski – z dodatkami (z czosnkiem czy suszonymi pomidorami) – to jedne z lepiej rotujących produktów” – podsumowuje detalistka.

Orientalne inspiracje

Kuchnia chińska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Kurczak w pięciu smakach czy ryba w sosie curry – to tylko jedne z wielu propozycji, które są przygotowywane samodzielnie w wielu domach. Nie są trudne do zrobienia, wystarczy posiadać odpowiednie składniki. Zwłaszcza, że producenci oferują gotowe mieszanki przypraw dedykowane konkretnym daniom czy gotowe półprodukty. „W naszym sklepie dobrze sprzedają się przyprawy do dań kuchni chińskiej – marki Knorr oraz Winiary, które w ofercie mają liczne fixy. Przyprawy do dań kuchni chińskiej marki Kamis i Prymat – również cieszą się dużym zainteresowaniem. Sos chiński Łowicz oraz Pudliszki, ryż Podravka – to jedne z chętniej kupowanych produktów. Mając te produkty w domu – szybko można przygotować smaczne danie rodem z Chin” – dodaje pani Renata z Delikatesów Dragon.

Jeżeli chodzi o kuchnię japońską – najbardziej znaną potrawą jest sushi. Jadamy je w restauracjach, zamawiamy do domu ale coraz częściej robimy je samodzielnie. Przygotowuje się je z gotowanego ryżu (z dodatkiem octu ryżowego, soli oraz cukru), a także owoców morza, ryb (z reguły surowych), wodorostów nori, warzyw, grzybów i tamago (jajek). Spożywa się je z odrobiną chrzanu wasabi i sosu sojowego. Po każdym kąsku przegryza się dodatkowo kawałek marynowanego imbiru, aby oczyścić kubki smakowe.

Jak przyznaje Renata Wągrodzka z Delikatesów Dragon – coraz więcej osób przygotowuje samodzielnie sushi. I robi to z przyjemności, a nie z obowiązku. „Mamy w okolicy dużo dobrych restauracji z sushi, a jednak klienci kupują bardzo dużo produktów do samodzielnego przygotowania tego dania. Ryż do sushi, sos sojowy czy wasabi – wszystko to można kupić w naszym sklepie. Jeżeli chodzi o najpopularniejsze marki to są to Tao Tao, House of Asia” – dodaje pani Renata. Jak dodaje detalistka – nie można zapominać o dużej popularności makaronów ryżowych, które bardzo często wykorzystywane są do przygotowywania polskich potraw – jak na przykład rosół.

Kuchnię indyjską z kolei charakteryzuje duża ilość aromatycznych przypraw. Restauracje oferujące indyjskie przysmaki można znaleźć w każdym zakątku świata, co świadczy o dużej popularności wyrazistych smaków. Jednak jak w przypadku każdej kuchni regionalnej – kulinarnie Indie – są bardzo zróżnicowane. Ale charakterystyczną cechą wspólną jest pobudzający zmysły aromat przepraw, które nie tylko nadają potrawom niepowtarzalnego smaku i zapachu, ale także posiadają liczne właściwości zdrowotne.

Najczęściej wykorzystywane przyprawy indyjskie to m.in. chili, imbir, pieprz, czarnuszka, kozieradka, kurkuma, czosnek, kmin rzymski czy anyż. Popularne są również gotowe mieszanki przyprawowe, składające się ze starannie dobranych przypraw odpowiednich do użycia przy konkretnym daniu.

Kolejna ważna cecha to różnorodność. Chociaż jednym z najpopularniejszych indyjskich potraw jest curry z kurczakiem, to możemy przygotować także liczne dania orientalne dla wegetarian. W kuchni indyjskiej bardzo często sięga się po sycące i smaczne warzywa strączkowe, które są tanie i skutecznie zastępują mięso. Są to fasola, groch, soja, soczewica oraz ciecierzyca. Jednymi z popularniejszych indyjskich potraw przygotowywanych w polskich kuchniach są kurczak tikka masala. „Klienci pytają na przykład o mieszankę przypraw garam masala, mleczko kokosowe czy anyż, widać, że gotowanie sprawa im przyjemność i wyszukują ciekawe przepisy w internecie” – opowiada detalistka.

Polska kuchnia zmieniała się na przestrzeni lat. Nie bez znaczenia dla jej smaków są liczne i coraz dalsze podróże naszych rodaków, a także moda na gotowanie w domu. Kto z nas nie lubi kulinarnych podróży po smakach całego świata? Kuchnia włoska ma przed nami coraz mniej tajemnic. Coraz śmielej odkrywamy także orientalne smaki i z odpowiednimi produktami pod ręką nie boimy się już przygotować samodzielnie sushi z przyjaciółmi. Jeszcze chętniej przyprawiamy nasze potrawy egzotycznymi mieszankami przypraw rodem z Indii, a kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym to dla nas bułka z masłem. Tak – to trzeba przyznać – Polacy gotują bardzo dobrze, smacznie i chętnie eksperymentują w swoich kuchniach. Dlatego warto uzupełnić sklepowe półki o ciekawą ofertę produktów.

Monika Górka
Zastępca Redaktora Naczelnego



tagi: kuchnie świata , kuchnia śródziemnomorska , konsument ,