Nowości

Wegańskie desery krok po kroku

Czwartek, 06 grudnia 2018
Weganizm utożsamiany jest z bardzo restrykcyjną dietą, której podstawą jest rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych. Wiele osób sądzi, że wiąże się ona z kupowaniem wymyślnych produktów w specjalnych, ekologicznych sklepach. I o ile kilkanaście lat temu faktycznie mogło tak być, tak obecnie weganie mają zdecydowanie łatwiejsze życie, gdyż wszędzie można już kupić składniki do pysznych, wegańskich potraw i deserów. Delecta podpowiada w jaki sposób te ostatnie można szybko przyrządzić w zaciszu domowego ogniska.
Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością. To sprawia, że na sklepowych półkach coraz częściej spotkamy produkty spełniające jej wymogi, a w sieci bez problemu znajdziemy przepisy na pyszne potrawy, które z powodzeniem mogą stanowić zamienniki dla naszych ulubionych dań. Jeśli nie wyobrażasz sobie popołudniowej kawy bez kawałeczka ciasta, a jednocześnie, w myśl zasady weganizmu, chciałbyś zrezygnować z produktów odzwierzęcych (w tym masła, mleka, jajek) koniecznie przeczytaj nasze pomysły na wegańskie ciasta!


Wegańskie brownie z dodatkiem fasoli

Składniki:
•    1 szklanka czerwonej opłukanej fasoli
•    1/4 szklanki mleka orzechowego
•    1/4 szklanki mleczka kokosowego
•    1/2 szklanki syropu klonowego
•    1/2 szklanki kakao
•    1/4 szklanki oleju kokosowego
•    1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
•    płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
•    dwie garści orzechów laskowych Bakalland

Brownie zawdzięcza swoją nazwę ciemnobrązowemu kolorowi, wynikającemu z użycia dużej ilości kakao. Wszystkim miłośnikom tego amerykańskiego ciasta zdradzamy przepis na jego zdrowszą wersję.
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). W tym czasie smarujemy keksówkę oliwą i wysypujemy mąką. Fasolę z puszki płuczemy i blendujemy. Do powstałej masy dodajemy mleko orzechowe i kokosowe (samą śmietankę) i jeszcze raz blendujemy na gładką masę. Całość łączymy z pozostałymi składnikami, na koniec dodając orzechy, jeszcze raz mieszając. Przekładamy do keksówki i pieczemy 30 minut.
Szybko, zdrowo i smacznie, czyli tak jak lubimy.


Wegańskie ciasto kokosowe

Składniki
•    200 g mąki
•    100 g wiórków kokosowych Bakalland
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
•    200 g cukru
•    350 ml mleka kokosowego
•    1 i 1/2 łyżki kakao
•    50 g czekolady

Podobno ludzie dzielą się na wielkich miłośników kokosa i tych, którzy za nim nie przepadają. Jeśli należycie do pierwszej grupy, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość mieszamy. Odmierzamy 300 ml mleka kokosowego, delikatnie je podgrzewamy do rozpuszczenia i następnie dodajemy do pozostałych składników mieszając. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręczą. Do formy wlewamy 2/3 przygotowanej masy. Do pozostałej dodajemy kakao i po wymieszaniu, wykładamy punktowo łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy w „kąpieli wodnej” w 50 ml mleka kokosowego. Po wystygnięciu ciasta pokrywamy je przygotowanym sosem czekoladowym.
Aloha! Ciasto kokosowe gotowe!


Wegańskie ciasto bananowe

Składniki:
•    4 dojrzałe banany
•    1/3 szklanki oleju
•    3 szklanki cukru
•    1,5 szklanki mąki
•    1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
•    1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta

Szybko i jednocześnie smacznie, czyli tak jak lubimy! Ciasto bananowe czas zacząć!
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu). Obrane i rozdrobnione widelcem banany łączymy z olejem, cukrem i aromatem waniliowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie całość dodajemy do reszty składników i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około godzinę.
Ciasto wybornie smakuje z masłem orzechowym. Polecamy tę opcję szczególnie tym, którym dodatkowe kalorie nie są straszne.


tagi: Delecta , przepisy kulinarne , wegańskie desery ,