„Cukierek albo psikus” to chyba najbardziej znany zwyczaj powiązany z Halloween. W tym dniu dzieci w najróżniejszych, czasem strasznych kostiumach, odwiedzają sąsiednie domy i jeśli nie otrzymają upragnionego łakocia, mogą sprawić psikusa jego gospodarzowi. Chociaż zazwyczaj są to drobne uszczypliwości, lepiej nie ryzykować i zawczasu się przygotować. A jeśli tego wieczoru dzieci nas nie odwiedzą, no cóż, pyszne słodkości zostaną dla nas! 😊
Halloweenowe babeczki dyniowe
Składniki:
Ciasto: • 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
• 2 jaja
• 150 g jogurtu naturalnego
• 100 ml oleju, np. kokosowego
Krem bezowy: • 4 białka
• 1 szklanka cukru
• 1 cukier wanilinowy 15 g
• 1 opakowanie posypki owocowej Delecta
Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Babeczki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie, rozpuszczamy olej kokosowy w rondelku na niskiej temperaturze do momentu, aż stanie się płynny. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy jogurt i olej, wsypujemy zawartość torebki z ciastem i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (przez około 1 minutę). Ciasto rozkładamy równo do 12 foremek po 1 łyżce ciasta. Babeczki natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru (można sprawdzać za pomocą patyczka). Gdy babeczki stygną przygotowujemy krem bezowy – do misy wlewamy białka, wsypujemy cukier i mieszamy rózgą, aby składniki się połączyły. Następnie misę z jej zawartością stawiamy na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewamy nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągamy z garnka i od razu zaczynamy ubijać mikserem. Robimy to przez ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskamy "duszki" na wierzchu każdej wystudzonej babeczki. Dekorujemy małymi kawałkami posypki tworząc w ten sposób duszkowe oczy. Et voilà, straaaszliwie dobre babeczki gotowe!
Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na
www.delektujemy.pl