W Kalifornii wyrastają doskonałe owoce oraz idee, które wnoszą nowości do świata kulinariów. W The Culinary Institute of America* z inicjatywy California Prune Board odbyła się sesja kulinarna, dzięki której goście z Europy, Kanady oraz USA odkrywali jak śliwki kalifornijskie wydobywają smaki produktów z którymi są zestawione.
Doskonale połączenie
Śliwki kalifornijskie dają wszechstronność kulinarną niezależnie od tego, czy są spożywane samodzielnie, czy w licznych połączeniach smakowych – od słodkich po fermentowane. Uniwersalność tego składnika wynika z bogatego, złożonego smaku i naturalnej słodyczy.
W czasie sesji łączenia składników prowadzonej przez chefa, Barbarę Alexander z The Culinary Institute of America*, dziennikarze, blogerzy oraz kucharze poszukiwali nowych smaków. Śliwki suszone zestawiono z tak nieoczywistymi elementami, jak anchois czy miso. Okazało się, że ten owoc pasuje do całej gamy składników np. połączenie śliwki kalifornijskiej i imbiru przynosi ostry, ziemisty, zimowy smak, a połączenie śliwki kalifornijskiej i marakui daje wyraźną słodycz oraz orzeźwienie. Zakasującym odkryciem spotkania było połączenie śliwek kalifornijskich z oliwkami, w wyniku czego otrzymano treściwy, mięsisty smak.
W pogoni za innowacją
Branża suszonej śliwki z Kalifornii, jako światowy lider w produkcji owoców najwyższej jakości inwestuje zarówno w promocję, jak i liczne badania oraz doświadczenia nad odkrywaniem nowych zastosowań tego owocu w biznesie spożywczym.
Śliwki kalifornijskie wnoszą do potrawy nuty smakowe, których nie można porównać z innymi suszonymi owocami. Odgrywają istotną rolę w wydobywaniu wyjątkowości smakowych innych składników, z którymi są łączone.
Sesja kulinarna zorganizowana przez California Prune Board odbyła się we wrześniu br. w The Culinary Institute of America zlokalizowanym w północnej Kalifornii, niedaleko Napa Valley – obszaru znanego z produkcji win. Również śliwki kalifornijskie uprawiane są w tej części świata na drzewach "Petite d'Agen", kwitnących na żyznej glebie dolin Sacramento i San Joaquin.
Więcej inspiracji dostępnych: www.californiaprune.pl
*Usługi branżowe dostarczone przez The Culinary Institute of America dla California Dried Plum Board (USA)
Rolnicy potrzebują pomocy ze strony rządu i unijnych...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.